Egy nap Comóban

2019-10-27
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , , ,
0

Ha Milánóban járunk, érdemes egy picit a környéket is felfedezni, az egyik úti cél lehet a Comói-tó. Como városa vonattal csupán egy órányi útra van, a retúrjegy ára csak 9,60 €.

A Comói-tó Európa egyik legmélyebb tava, egyes helyeken 400 méter mély.
Minden évszakban csodálatos látványt nyújt ez a keskeny, Y alakú tó, amit magas hegyek vesznek körbe, a tó partján pedig szebbnél szebb villákat találunk. Nem véletlenül vásárolt itt villát néhány híresség, például George Clooney, Madonna, Silvester Stallone, Versace, Ronaldinho, Eros Ramazzotti.

Como a  legizgalmasabb történelmi háttérrel rendelkező város a tó partján, a messzire nyúlt történelme a belváros minden szegletét átjárja.
Már a kelták korában volt a területén település. Cézár és Augustus korában is felismerték, hogy fekvése miatt remek kereskedelmi központ lehet. Később hányatott sorsa volt a sorozatos háborúknak köszönhetően.
Mussolinit  nem messze Como városától tartóztatták le 1945-ben.

Como városa a tó egy öblében terül el, csodálatos látványt nyújt ennek az öbölnek a körbesétálása. Utunk a történelmi belvárosból vezethet a villák vagy a felvonó felé, vagy akár hajóra is szállhatunk és így járhatjuk be a környéket.
Hajóval egy órás út keretében elmehetünk Tornóba, és a tó közepéről csodálhatjuk meg az apró falvakat, a csodálatos villákat és a tó körül magasló hegyeket.

A felvonónál érdemes kiállni a sort, mert a Brunate-hegyre felérve napsütéses, tiszta idő esetén lélegzetelállító panoráma tárul elénk, és a hegy tetején is nagyon szép villákat csodálhatunk meg.
A felvonó 1894 óta működik, a retúrjegy ára 5,50 €.

A felvonóval szemben, az öböl túloldalán szebbnél szebb villákat találunk, oda egy parkokkal, pálmafákkal, virágokkal, leánderekkel övezett sétaúton juthatunk el.

Tempio Voltiano
Tudományos múzeum, amit Federico Fregerio, comói építész tervei alapján adtak át Alessandro Volta halálának 100. évfordulóján.

Villa Gallia
A XV. században épült csodálatos villa a Borgovico utcai villasor legrégibb épülete.
Marco Gallio apát, Tolomeo Gallio bíboros unokaöccse, 1615-ben nyári rezidenciaként építtette.
Az 1772-ig a családhoz tartozó épület ma Como tartomány tulajdonában áll.

Villa Parravicini Revel
A 400 éves gyönyörű klasszicista csarnokokkal és a tóra csodálatos kilátással rendelkező épületet manapság rendezvények, elsősorban esküvők helyszíneként funkcionál.

Villa Olmo
Neoklasszicista stílusban épült 1782 és 1787 között a Simone Cantoni tervei alapján, Innocenzo Odescalchi megbízásából.
1925 óta az önkormányzat tulajdona, elsősorban kiállítások és rendezvények helyszíneként szolgál.
A villasor legimpozánsabb épületét néhány évvel ezelőtt restaurálták.
Az első emeleten található Sala del Duca ingyen látogatható.

A történelmi belvárosban mehetünk akár az orrunk után; macskaköves, színes épületek mellett, középkori hangulatot árasztó girbe-gurba utcácskánkon szippanthatjuk magunkba a város hangulatát.

Alessandro Volta szobor
A város szülötte (1745-1825) olasz fizikus, az elektromos áram elméletének kidolgozója, a víz elektrolízisének felfedezője és a kénsavoldatba merülő cink- és rézelektródból álló Volta-elem (galvánelem) feltalálója. A volt mértékegység róla kapta a nevét.

Olaszul tudók vagy a nyelvet gyakorlók figyelmébe ajánlom az alábbi dokumentumfilmet Alessandro Voltáról.

Torre e Palazzo Pantera
A Pantera család tulajdonában állt egykor ez a XV. századi torony, aminek most már csak a maradványait tekinthetjük meg.
A szomszédos Palazzo Pantera szintén XV. századi épület, a Rusconi család tulajdonában állt, akik az impozáns épületet a század végén bordéllyá alakították át.

Cattedrale di Santa Maria Assunta
Impozáns épület a történelmi belvárosban, közel a tóhoz. Az 1396 és 1740 között épült székesegyház a város egyik jelképe.

Basilica di San Fedele
Fontos katolikus istentiszteleti hely Como történelmi központjában.
A templom azon a helyen található, ahol korábban a VII. századból származó Santa Eurfemia templom állt.

Torre Gattoni
Alessandro Volta 1765-ban végezte az első tudományos kísérleteit a Torre Gattoniban. 1930 körül Torre Gattoni lett a város első villamos transzformátor helyszíne, és 1958-ig biztosította a város világítását.
A toronyban megtekinthetjük az akkori elektromos paneleket, mérőműszereket és a transzformátorokat.

Porta Torre
A Porta Torre (más néven Torre di Porta Vittoria) egy40 méter magas impozáns erőd. 1192-ben épült azért, hogy védelmet biztosítson Como városának legfontosabb bejáratánál.

attrarre vonzani
turismo internazionale nemzetközi turizmus
centro della città városközpont
mura medievali középkori városfal
custodire őrizni
itinerario útvonal
gite in battello hajókirándulások
fisico fizikus
invenzione felfedezés
pila elem

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is hasznos lehet,  köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük