A világ ma, október 25-én ünnepli a tészta világnapját. A pasta az olasz kulináris identitás egyik alappillére. Az olaszok a tésztát szinte az anyatejjel szívják magukba.
Az esemény kapcsán hoztam néhány kuriózumot a tésztával kapcsolatban.
I. e. 1100-ra nyúlnak vissza az első fennmaradt feljegyzések a tésztafogyasztásról, ami bizony nem Olaszországhoz, hanem Kínához köthető. A tészta sokkal később érkezett Olaszországba, az etruszk eredet nem bizonyítható, és i. e. 400-ra datálható.
A század elején mindössze 60 tésztaüzlet volt Nápolyban, ez a szám 1785-ben 280 üzletre duzzadt. Érdemes kiszámolni, hogy hányszorosára hatványozódott igen rövid idő alatt! Ez a fellendülés az olasz város megállíthatatlan sikerének kezdetét jelentette a tésztagyártásban.
25,3 kg az évente egy főre elfogyasztott tészta mennyisége Olaszországban, ezzel a mennyiséggel naná, hogy a tésztafogyasztás világrekordere az olasz nép. A második helyen Venezuela áll 13,2 kilóval, a dobogó legalsó fokán pedig Tunézia 11,9 kilóval. Az Egyesült Államok a hetedik helyen áll, fejenként 8,8 kilóval. Írországban és El Salvadorban fogyasztják a legkevesebb tésztát, évente csak 1 kilót fejenként.
Olyan nincs, hogy azért kell elmenni bevásárolni, mert elfogyott a tészta. Tészta az olasz háztartásokban mindig van, és rendszeresen feltöltik az otthoni raktárkészleteiket. 🙂
310 féle tésztafajta ismert a világon. A legtöbb esetben megmarad az eredeti olasz elnevezés, de országtól függően különböző fantázianeveket is adhatnak a tésztáknak, így összességében 1300 tésztafélét tartanak számon.
Az olaszok a tésztákat elsősorban a tészta formája és az összetevők alapján csoportosítják.
Ha tészta, akkor beszélhetünk friss vagy száraz tésztáról, durum tésztáról, tojásos vagy tojás nélküli tésztáról.
Ebben a remek, olasz nyelvű bejegyzésben közelebbről is megismerkedhettek a tészták kategorizálásával (pl. formájuk vagy hosszuk alapján), valamint azt is elsajátíthatjátok, hogy milyen tésztához milyen szósz dukál. Az olaszok ebben a témában is vérprofik, pontosan tudják, hogy milyen tésztát milyen szósszal párosítsanak a maximális kulináris élvezet érdekében.
Ráadásként gyakorolhatják a dolce vita nyelvét. 🙂
3,3 millió tonna tésztát állít elő Olaszország évente, ezzel a számmal a fogyasztás mellett a termelés világrekordere is.
A második helyen az Egyesült Államok 2 millióval, Brazília 1,3 millióval és Oroszország egymillió tonnával áll.
10 dkg tésztában köret nélkül átlagosan 350 Kcal kalória található. Táplálkozási szempontból az egyik legkiegyensúlyozottabb étel. 10 dkg tészta 11 g fehérjét, 1,4 gramm zsírt és 79 g szénhidrátot tartalmaz, nem beszélve 22 milligramm kalciumról, 192 mg káliumról és 189 mg foszforról, valamint számos vitaminról.
Az étteremben felszolgált tésztaételek átlagosan 70 gr tésztát tartalmaznak. Otthon egy kicsit többet (80-100 gr) szoktak készíteni.
1:1 a tojás és a liszt aránya a tojástésztában. Nem spórolják ki az összetevőket, egy átlagosan 70 grammnyi tojáshoz 10 dkg lisztet adnak.
12 g, ez pedig durván az a sómennyiség, amit fel kell oldani a tészta főzővizében. Ez akár 15 gr is, ha a szósz nem túl sós.
Mennyi vízre van szükség?
Minden 100 gr tésztához 1 liter vízzel számoljunk.
A főzési idő az adott tésztaféleségtől függ, de átlagosan 10 perc körüli. A főzési idő mindig al dente tésztára vonatkozik.
Az olaszok és a tészta felmérése alapján megtudhattuk, hogy bár sokan életmódváltásba kezdtek, az olaszok még midig 44%-a, 26 millió olasz naponta fogyaszt tésztát.
Az olaszok 69%-a hetente négy alkalommal eszik valamilyen formában tésztát. Bizony, nincs is olyan olasz háztartás, ahol elfogyna a tészta, és a tésztaféleségek teljes repertoárja sorakozik az olaszok kamráiban.
A felmérések alapján még mindig a carbonara a befutó a tésztaételek között.
Hogy a raviolit, pizzoccherit, bigolit, tagliatellét, picit vagy éppen a spagettit szeretik-e jobban az olaszok, az alábbi régiónkénti bontásban ITT tudjátok megtekinteni.
A Pasta Grannies videói közül számomra az egyik legkedvesebb az a 101 éves calabriai néni, aki még mindig hagyományos módszerrel, kézzel gyúrja és készíti a tésztát. Nézzétek csak!
EBBEN a bejegyzésben tésztapiaci körsétára hívlak titeket, ahol régiónkénti bontásban ismerkedhettek meg a legfontosabb olasz tésztaételekkel.
Ha még szívesen olvasnál az olasz kultúráról, szokásokról, ételekről, városokról, érdekességekről, nyelvtanulásról, kérlek, hogy látogass el a blogomra.
Ha olaszul tanulsz és a nyelvtannal kapcsolatos ismereteidet bővítenéd, lapozz bele a könyvembe.
Ha olaszul vagy angolul tanulnál, ajánlom figyelmedbe magán- vagy csoportos óráimat.
consumo | fogyasztás |
origine etrusca | etruszk eredet |
secolo | évszázad |
successo | siker |
quantità | mennyiség |
pro capite | fejenként |
denominazione | elnevezés |
mantenere | megtartani |
produzione | termelés |
tonnellata | tonna |