fbpx skip to Main Content
info@olasznyelvtan.hu
Ma Van A Tészta Világnapja, Evviva La Pasta!

Ma van a tészta világnapja, evviva la pasta!

A világ ma ünnepli a tészta napját, az esemény kapcsán hoztam  néhány kuriózumot a tésztával kapcsolatban.

I. e. 1100-ra nyúlnak vissza az első fennmaradt feljegyzések a tésztafogyasztásról, ami bizony nem Olaszországhoz, hanem Kínához köthető. A tészta sokkal később érkezett Olaszországba, az etruszk eredet nem bizonyítható, és i. e. 400-ra datálható.

Noodles, Small, Large, Lasagna, Raw, Hard, Spread, Cook

A század elején mindössze 60 tésztaüzlet volt Nápolyban, ez a szám 1785-ben 280 üzletre duzzadt. Érdemes kiszámolni, hogy hányszorosára hatványozódott igen rövid idő alatt!  Ez a fellendülés az olasz város megállíthatatlan sikerének kezdetét jelentette a tésztagyártásban.

Pasta, Dough, Italian, Italy, Sauce, Plate, Table

25,3 kg az évente egy főre elfogyasztott tészta mennyisége Olaszországban, ezzel a mennyiséggel naná, hogy a tésztafogyasztás világrekordere az olasz nép.  A második helyen Venezuela áll 13,2 kilóval, a dobogó legalsó fokán pedig Tunézia 11,9 kilóval. Az Egyesült Államok a hetedik helyen áll, fejenként 8,8 kilóval. Írországban és El Salvadorban fogyasztják a legkevesebb tésztát, évente csak 1 kilót fejenként.

Tortellini, Noodles, Pasta, Italian, Green

310 féle tésztafajta ismert a világon. A legtöbb esetben megmarad az eredeti olasz elnevezés, de országtól függően különböző fantázianeveket is adhatnak a tésztáknak, így összességében 1300 tésztafélét tartanak számon.

Pasta, Italy, Food, Eat, Carbohydrates, Foods

3,3 millió tonna tésztát állít elő Olaszország évente, ezzel  a számmal a fogyasztás mellett a termelés világrekordere is.
A második helyen az Egyesült Államok 2 millióval, Brazília 1,3 millióval és Oroszország egymillió tonnával áll.

Pasta, Dough, Italy, Food, Cooking, Flour, Meal

10 dkg tésztában köret nélkül átlagosan 350 Kcal  kalória található. Táplálkozási szempontból az egyik legkiegyensúlyozottabb étel. 10 dkg tészta 11 g fehérjét, 1,4 gramm zsírt és 79 g szénhidrátot tartalmaz, nem beszélve 22 milligramm kalciumról, 192 mg káliumról és 189 mg foszforról, valamint számos vitaminról.

Pasta, Spaghetti, Clams, Street Food, Food, Dish

Az étteremben felszolgált tésztaételek átlagosan 70 gr tésztát tartalmaznak. Otthon egy kicsit többet (80-100 gr) szoktak készíteni.
Beef, Cellulite, Cheese, Colorful, Cookery, Cooking

1:1 a tojás és a liszt aránya a tojástésztában. Nem spórolják ki az összetevőket, egy átlagosan 70 grammnyi tojáshoz 10 dkg lisztet adnak.

Eggs, Kitchen, Eating, Food, Pasta, Spaghetti, Flour

12 g, ez pedig durván az a sómennyiség, amit fel kell oldani a tészta főzővizében. Ez akár 15 gr is, ha a szósz nem túl sós.
Mennyi vízre van szükség? Minden 100 gr tésztához 1 liter vízzel számoljunk.

A főzési idő az adott tésztaféleségtől függ, de átlagosan 10 perc körüli. A főzési idő mindig al dente tésztára vonatkozik.

Meal, Dinner, Food, Plate, Lunch, Dish, Chicken, Eating

Az olaszok és a tészta felmérése alapján megtudhattuk, hogy bár sokan életmódváltásba kezdtek, az olaszok még midig 44%-a, 26 millió olasz naponta fogyaszt tésztát.
Az olaszok 69%-a hetente négy alkalommal eszik valamilyen formában tésztát. Bizony, nincs is olyan olasz háztartás, ahol elfogyna a tészta, és a tésztaféleségek teljes repertoárja sorakozik az olaszok kamráiban.

Italian, Spaghetti, Pasta, Food, Traditional, Cuisine

A felmérések alapján még mindig a carbonara a befutó a tésztaételek között.

Hogy a raviolit, pizzoccherit, bigolit, tagliatellét, picit vagy éppen a spagettit szeretik-e jobban az olaszok, az alábbi régiónkénti bontásban  ITT  tudjátok megtekinteni.

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is hasznos lehet, köszönöm szépen a megosztásokat! 🙂

consumofogyasztás
origine etruscaetruszk eredet
secoloévszázad
successosiker
quantitàmennyiség
pro capitefejenként
denominazioneelnevezés
manteneremegtartani
produzionetermelés
tonnellatatonna
Back To Top