OlaszNyelvtan.hu | Olasz nyelvtanulás

Olaszország apró lépésekben nyit. Hogyan változik az élet május 4-től?

2020-04-27
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , ,
0

Tegnap este (április 26.) Giuseppe Conte miniszterelnök élő televízisós közvetítésben és ezt követően sajtótájékoztatóban tudatta a részleteket azzal kapcsolatban, hogy az úgynevezett fase 2 során milyen módon fogja Olaszország elkezdeni a nyitást és lépésről lépésre a visszatérést a „normális” életvitelbe.

Conte úgy fogalmazott, hogy a gazdaságot muszáj beindítani, még akkor is, ha az várható az engedmények bevezetése következtében, hogy a fertőzési és halálozási ráta görbéje ismét felfelé fog mutatni.

Pontosan emiatt még mindig nagyon szigorú szabályokat kell mindenkinek betartania, a kormány részéről kéthetente újabb és újabb engedmények és változások bevezetése várható.
Az a mendemonda, hogy a nyitással megszűnik az „autocertificazione” (ezzel lehetett eddig is vásárolni vagy dolgozni járni, feltüntetve a lakhely és a munkahely címét), téves. Ezt követően is még legalább két hétig csak ezzel az igazolással a zsebünkben lehet jönni-menni, azt is bizonyos korlátozások között.

A maszk használata közterületen változatlanul kötelező, a kormány az orvosi maszkok fogyasztói árát 0,50 €-ban maximalizálta.

Hands, Old, Old Age, Elderly, Vulnerable, Care

Első körben, tehát május 4-18 között az alábbi megszorításokon enyhített a kormány:
Zöld utat kapnak a rokonlátogatások. Ez nem azt jelenti, hogy megengedett az ereszd el a hajam, a házibulik, hanem otthon is maszkot viselve, tartva az egy méteres távolságot lehet végre találkozni a szülőkkel, nagyszülőkkel, nagynénikkel, nagybácsikkal.
Újra nyitnak a parkok. Változatlanul be kell tartani a minimum egy méteres távolságot és tilos bandázni. Ha ezt nem tartanák be az emberek, akkor a polgármesterek saját hatáskörben ismét lezárathatják a parkokat.
Futni az otthonunktól távol is lehet, de be kell tartani egymás között a 2 méteres távolságot. Az egy háztartásban élőkre nem vonatkozik a távolság betartása.
✅ Az élsportolók számára az egyéni edzések elkezdődhetnek.
✅ A temetési szertartások során csak közeli hozzátartozók jelenléte megengedett, maximum 15 fő vehet részt egy temetésen, kötelező maszkot viselni és betartani a minimum egy méteres távolságot egymás között.
Elvitelre lehet csak ételeket-italokat vásárolni, amit otthon vagy a munkahelyen lehet elfogyasztani. Például a reggeli kávés-cornettós bandázás sem megengedett.
Újraindul az építőipar mind az állami, mind a magánszektorban, valamint az ipari termelés is.

People, Man, Woman, Dreadlocks, Party, Celebration

Továbbra sem megengedett:
⛔️ A régiók között utazni, akár tömegközlekedéssel, akár saját járművel tennénk meg az utat.
Mindenkinek a saját régiójában kell maradnia, és egyelőre igazolással a zsebében.
⛔️ Tilos a csoportosulás a továbbiakban is – be kell tartani az egymás közötti minimum 1 méteres távolságot.
⛔️ Hiába indulnak az egyéni edzések, az öltözőket változatlanul zárva tartják.
⛔️ Az oktatási intézmények (beleértve a bölcséket és óvodákat is) zárva maradnak. Ezt a tanévet mindenki online fogja befejezni, legjobb esetben is csak szeptemberben nyithatják meg ismét a kapuikat az oktatási intézmények.
⛔️ Továbbra is zárva tartanak a konditermek, sportközpontok, uszodák, termálfürdők, wellness központok.
⛔️ Bár a temetések megszorításokkal engedélyezettek, tilos a virrasztás vagy bármilyen egyéb, vallási szertartás gyakorlása.
⛔️ A mozik és a színházak változatlanul zárva maradnak.

Tömegközlekedés
A régiók saját hatáskörben, a tényleges szükségletek alapján készítik el az új menetrendeket olyan módon, hogy a csúcsidőben is tartani lehessen az egymás közötti távolságot a közlekedési eszközökön. (Kíváncsi leszek, hogy pl. a túlzsúfolt milánói, nápolyi vagy római metrókon ezt hogyan lehet majd kivitelezni).

The Plane, Aircraft, Airport, Jet, A Passenger Plane

Nemzetközi közlekedés 
Az infrastrukturális és közlekedési miniszter az egészségügyi miniszterrel konzultálva egészségügyi vészhelyzetet jelentett be még a járvány kitörésekor.
Ennek a korlátozása, csökkentése vagy felfüggesztése – ami vonatkozik a belföldi és nemzetközi forgalomra, legyen az közúti, vasúti, légi vagy vízi – a későbbiekben fog megtörténni.

Tengerpartok, nyaralások
Olaszország GDP-jének 13-15%-át teszi ki a belföldi és a nemzetközi turizmus. A szakemberek dolgoznak azon, hogy hogyan lehet ésszerűen, a legkevesebb kockázattal beindítani ezt az ágazatot.
Döntés a későbbiekben várható. Egyelőre úgy tűnik, hogy nem a tengerpartozás, hanem a hegyekben töltött turizmus a befutó idén, bár itt is kétséges, hogy a szálláshelyeket hogyan tudják fertőzésmentesen tartani.

A kormány szakértői folyamatosan elemzik az adatokat és ennek alapján fogják meghozni az újabb engedményeket vagy esetleges ismételt megszorításokat, amiket úgy tűnik, hogy kéthetente fognak bevezetni.

Május 18-től tervezett az, hogy:
Elkezdődhetnek a csoportos edzések.
Várható az üzletek, múzeumok újranyitása.

Június 1-től tervezett az, hogy:
Nyitnak a fodrászok, borbélyüzletek, bárok és éttermek

limite (il)limit, határ
spostamentohelyváltoztatás
via libera aszabad út vmihez
divietotiltás, tilos
distanza di sicurezzabiztonságos távolság
riunione di famigliacsaládi összejövetel
sospenderefelfüggeszteni
assembramentocsoportosulás
ceremonia funebregyászszertartás
cibo da asportoétel elvitelre

 

Ha tetszett a bejegyzés, és úgy gondolod, hogy mások számára is hasznos lehet, köszönöm szépen, ha megosztod. 🙂

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük