Olaszország apró lépésekben nyit. Hogyan változik az élet május 4-től?

2020-04-27
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , ,
0

Tegnap este (április 26.) Giuseppe Conte miniszterelnök élő televízisós közvetítésben és ezt követően sajtótájékoztatóban tudatta a részleteket azzal kapcsolatban, hogy az úgynevezett fase 2 során milyen módon fogja Olaszország elkezdeni a nyitást és lépésről lépésre a visszatérést a „normális” életvitelbe.

Conte úgy fogalmazott, hogy a gazdaságot muszáj beindítani, még akkor is, ha az várható az engedmények bevezetése következtében, hogy a fertőzési és halálozási ráta görbéje ismét felfelé fog mutatni.

Pontosan emiatt még mindig nagyon szigorú szabályokat kell mindenkinek betartania, a kormány részéről kéthetente újabb és újabb engedmények és változások bevezetése várható.
Az a mendemonda, hogy a nyitással megszűnik az „autocertificazione” (ezzel lehetett eddig is vásárolni vagy dolgozni járni, feltüntetve a lakhely és a munkahely címét), téves. Ezt követően is még legalább két hétig csak ezzel az igazolással a zsebünkben lehet jönni-menni, azt is bizonyos korlátozások között.

A maszk használata közterületen változatlanul kötelező, a kormány az orvosi maszkok fogyasztói árát 0,50 €-ban maximalizálta.

Hands, Old, Old Age, Elderly, Vulnerable, Care

Első körben, tehát május 4-18 között az alábbi megszorításokon enyhített a kormány:
Zöld utat kapnak a rokonlátogatások. Ez nem azt jelenti, hogy megengedett az ereszd el a hajam, a házibulik, hanem otthon is maszkot viselve, tartva az egy méteres távolságot lehet végre találkozni a szülőkkel, nagyszülőkkel, nagynénikkel, nagybácsikkal.
Újra nyitnak a parkok. Változatlanul be kell tartani a minimum egy méteres távolságot és tilos bandázni. Ha ezt nem tartanák be az emberek, akkor a polgármesterek saját hatáskörben ismét lezárathatják a parkokat.
Futni az otthonunktól távol is lehet, de be kell tartani egymás között a 2 méteres távolságot. Az egy háztartásban élőkre nem vonatkozik a távolság betartása.
✅ Az élsportolók számára az egyéni edzések elkezdődhetnek.
✅ A temetési szertartások során csak közeli hozzátartozók jelenléte megengedett, maximum 15 fő vehet részt egy temetésen, kötelező maszkot viselni és betartani a minimum egy méteres távolságot egymás között.
Elvitelre lehet csak ételeket-italokat vásárolni, amit otthon vagy a munkahelyen lehet elfogyasztani. Például a reggeli kávés-cornettós bandázás sem megengedett.
Újraindul az építőipar mind az állami, mind a magánszektorban, valamint az ipari termelés is.

People, Man, Woman, Dreadlocks, Party, Celebration

Továbbra sem megengedett:
⛔️ A régiók között utazni, akár tömegközlekedéssel, akár saját járművel tennénk meg az utat.
Mindenkinek a saját régiójában kell maradnia, és egyelőre igazolással a zsebében.
⛔️ Tilos a csoportosulás a továbbiakban is – be kell tartani az egymás közötti minimum 1 méteres távolságot.
⛔️ Hiába indulnak az egyéni edzések, az öltözőket változatlanul zárva tartják.
⛔️ Az oktatási intézmények (beleértve a bölcséket és óvodákat is) zárva maradnak. Ezt a tanévet mindenki online fogja befejezni, legjobb esetben is csak szeptemberben nyithatják meg ismét a kapuikat az oktatási intézmények.
⛔️ Továbbra is zárva tartanak a konditermek, sportközpontok, uszodák, termálfürdők, wellness központok.
⛔️ Bár a temetések megszorításokkal engedélyezettek, tilos a virrasztás vagy bármilyen egyéb, vallási szertartás gyakorlása.
⛔️ A mozik és a színházak változatlanul zárva maradnak.

Tömegközlekedés
A régiók saját hatáskörben, a tényleges szükségletek alapján készítik el az új menetrendeket olyan módon, hogy a csúcsidőben is tartani lehessen az egymás közötti távolságot a közlekedési eszközökön. (Kíváncsi leszek, hogy pl. a túlzsúfolt milánói, nápolyi vagy római metrókon ezt hogyan lehet majd kivitelezni).

The Plane, Aircraft, Airport, Jet, A Passenger Plane

Nemzetközi közlekedés 
Az infrastrukturális és közlekedési miniszter az egészségügyi miniszterrel konzultálva egészségügyi vészhelyzetet jelentett be még a járvány kitörésekor.
Ennek a korlátozása, csökkentése vagy felfüggesztése – ami vonatkozik a belföldi és nemzetközi forgalomra, legyen az közúti, vasúti, légi vagy vízi – a későbbiekben fog megtörténni.

Tengerpartok, nyaralások
Olaszország GDP-jének 13-15%-át teszi ki a belföldi és a nemzetközi turizmus. A szakemberek dolgoznak azon, hogy hogyan lehet ésszerűen, a legkevesebb kockázattal beindítani ezt az ágazatot.
Döntés a későbbiekben várható. Egyelőre úgy tűnik, hogy nem a tengerpartozás, hanem a hegyekben töltött turizmus a befutó idén, bár itt is kétséges, hogy a szálláshelyeket hogyan tudják fertőzésmentesen tartani.

A kormány szakértői folyamatosan elemzik az adatokat és ennek alapján fogják meghozni az újabb engedményeket vagy esetleges ismételt megszorításokat, amiket úgy tűnik, hogy kéthetente fognak bevezetni.

Május 18-től tervezett az, hogy:
Elkezdődhetnek a csoportos edzések.
Várható az üzletek, múzeumok újranyitása.

Június 1-től tervezett az, hogy:
Nyitnak a fodrászok, borbélyüzletek, bárok és éttermek

limite (il) limit, határ
spostamento helyváltoztatás
via libera a szabad út vmihez
divieto tiltás, tilos
distanza di sicurezza biztonságos távolság
riunione di famiglia családi összejövetel
sospendere felfüggeszteni
assembramento csoportosulás
ceremonia funebre gyászszertartás
cibo da asporto étel elvitelre

 

Ha tetszett a bejegyzés, és úgy gondolod, hogy mások számára is hasznos lehet, köszönöm szépen, ha megosztod. 🙂

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük