Olaszország mesébe illő helyei 1.

2023-04-15
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , , , , ,
0

Kastélyok, kertek és természeti csodák. Falvak, ahol megállt az élet,  turistaútvonalaktól távol eső remekművek. Olaszországban végtelen a látnivaló, amit érdemes felkeresni, teljes listát készíteni pedig képtelenség.

Az ország tele van olyan helyekkel, amik mintha mesekönyvekből keltek volna életre, és ahol egy tündérmese főszereplőjének érezhetjük magunkat.

Immagini gratis di Castello

 

Giardino di Ninfa

A világ egyik legszebb helyének tartják, és ehhez nem is fér kétség.  Ninfa kertje Lazio titkos ékköve, egy csodálatos oázis, ami egy ősi város romjain, templomromokon és vármaradványokon született.
A várost 1382-ben pusztították le, és egészen 1920-ig romváros maradt, ekkor kezdték a kert csodálatos növényeit a világ minden tájáról ide ültetni.

A kertben található a Ninfa folyó forrása. A csodálatos kert egész évben virágzik kezdve a februári mangóliától, a japán cseresznyefákon át egészen az ősz végéig tartó rózsaligetek virágzásáig.
2019-ben az Európai kertek és kertészet öröksége kategóriában 2. helyezést ért el.

Olaszul tanulók figyelmébe ajánlom az alábbi videót, amiben többet is megtudhatunk Ninfa kertjéről:

Civita di Bagnoregio

Civita di Bagnoregióba látogatni olyan, mintha egy romantikus, középkorban játszódó tündérmesébe csöppentünk volna bele.
Civita di Bagnoregio Közép-Olaszországban, Viterbo tartományban, Bagnoregio község külvárosában, 1 kilométerre keletre található.

A kb. 2500 évvel ezelőtt alapított település különlegessége, hogy szinte a semmiben lebeg egy domb tetején.
A település egyetlen megközelítése a közeli városból egy gyaloghíd, amelyen 2013-ban vezették be az útdíjat, ami turistáknak 5€.
Civita „haldokló város” néven is ismert, mivel sajnos a domb és a rajta álló építmények előbb-utóbb az időjárási viszontagságok áldozatává fognak válni.

Nézzétek csak ezt az olasz nyelvű videót!

Rochetta Mattei

Az erőd Grizzana Morandiban található, és egy dombon áll, nem túl messze Bolognától. Cesare Mattei gróf utasítására épült egy régi erőd maradványaira, ami különféle eklektikus stílusokat ötvöz, és ahová 1859-ben költözött.

A tudós szinte egész életét a homeopátián alapuló gyógyítás tanulmányozásának szentelte ebben a mesebeli kastélyban, amit az évek során sokszor átalakított, így csigalépcsők, mozaikok, loggiák és díszített szobák labirintusává vált.

rocchetta-mattei_2Kép forrása: travel.thewom.it

Giardino dei Tarocchi

A kert egy csodálatos hely, egy igazi város hatalmas szobrokkal, amik a vad és szuggesztív tájba merülnek a Garavicchio domb lábánál. Itt található az egyik legfurcsább és legérdekesebb modern művészeti szabadtéri gyűjtemény egész Olaszországban.

Free photos of Niki de saint phalle

A híres Capalbio várostól délre, Toszkána déli részén van ez a bizarr kert, ami tele van Niki de Saint Phalle francia művész műalkotásaival és szobraival. A művész úgy kívánta, hogy ne tartsanak tárlatvezetést, minden idelátogató maga interpretálja a látottakat.

Free photos of Niki de saint phalle

Rocca Calascio

A Rocca Calascio L’Aquila tartományban található, itt forgatták a Ladyhawke című filmet. Olaszország egyik legmagasabb erődítménye, ami 1460 méter magasan uralja a Tirino-völgyet és a Navelli-fennsíkot. Az ősi falu az erőd lábánál, közvetlenül a híres őrtorony és a Santa Maria della Pietà templom alatt található.

rocca-calascio_6
Kép forrása: travel.thewom.it

Castel Savoia

Íme a bizonyíték, hamupipőke kastélya igenis létezik. A Castel Savoia  egy XIX. századi, eklektikus stílusban épült kastély Gressoney-Saint-Jean városában, Valle d’Aostában.

Savoyai Margit királyné és hitvese, I. Umberto néhány,  1889-től kezdődő nyaralását követően a Villa Margheritában, Beck Peccoz báró rezidenciájában, a Colle Ranzola alatti völgy oldalában akart magának egy rezidenciát építtetni.
I. Umberto némi ellenállása után, aki inkább a Castello di Sarréban tartózkodott hosszú vadászutakon, csak beadta a derekát és Margit királyné engedélyt kapott nyaralójának 1440 méteres magasságban történő felépítésére.

Az alapkövet 1899 nyarán tették le, de I. Umberto király soha nem tartózkodhatott a kastélyban, ugyanis 1900-ban az anarchista Gaetano Bresci meggyilkolta Monzában, még a munkálatok 1904-es befejezése előtt.

Margit királyné 1926-os halála után, a Villa Margherita téli tartózkodása alatt a kastély néhány évig zárva maradt, és 1936-ban eladták Ettore Moretti iparmágnásnak, aki szinte érintetlenül őrizte meg a kastélyt eredeti állapotában. Örökösei 1981-ben adták el a kastélyt Valle d’Aosta autonóm régiónak.

castel-savoia-valle-d-aosta
Kép forrása: travel.thewom.it

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod!

fiaba, favola mese
meraviglia naturale természeti csoda
libro di favole mesekönyv
gioiello ékszer
segreto titkos
medioevo középkor
ponte sospeso függőhíd
collina domb
scale a chiocciola csigalépcső
valle völgy

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük