Olaszország mesébe illő helyei 2.

2023-04-26
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , , , ,
0

Kastélyok, kertek és természeti csodák. Falvak, ahol megállt az élet,  turistaútvonalaktól távol eső remekművek. Olaszországban végtelen a látnivaló, amit érdemes felkeresni, teljes listát készíteni pedig képtelenség.

Az ország tele van olyan helyekkel, amik mintha mesekönyvekből keltek volna életre, és ahol egy tündérmese főszereplőjének érezhetjük magunkat.
Aki lemaradt volna, a bejegyzés 1. részét ITT tudja elolvasni.

Free photos of Bomarzo

Parco dei Mostri di Bomarzo

A Szörnyek parkja (Parco dei Mostri), vagy más néven a Sacro Bosco vagy Villa delle Meraviglie Bomarzóban, Viterbo tartományban található mesebeli természeti park, amit számos, a XVI. századból származó szobor díszít.

A szoborpark területe mintegy 3 hektár, egy tűlevelű és lombhullató erdőben terül el. számos különféle méretű szobor ábrázolja a mitológiai karaktereket és állatokat, a klasszikus világot tükröző épületeket, szándékosan figyelmen kívül hagyva a perspektíva vagy az esztétika szabályait, hogy összezavarják a látogatót. A szobrok bazaltból készültek, sokukat rejtélyes és titokzatos feliratok jelölik.

Free photos of Bomarzo

Bosco monumentale del Sassetto

Hatalmas, mohával borított sziklák, monumentális fák és felejthetetlen színek.
A Bosco del Sasseto egy erdős terület Torre Alfina faluban, 61 hektárnyi területen.

Egy ősi vulkánból származó lávasziklák miatt kapta a nevét.
A sziklák között több, mint 25 méter magas és egy méternél nagyobb átmérőjű évszázados fák, moha- és páfránytakarók, valamint gazdag aljnövényzet látható, igazi mesevilág.

Együtt él a bükk, szil, hegyi juhar, tölgy, a mannafa és 30 másik fafaj.
Az erdő Edoardo Cahen nevéhez fűződik, aki 1880-ban Torre Alfinába érkezve hatalmas birtokot vásárolt, a kastélyt, a falu egy részét és az alatta lévő erdőt.

Forráskép megtekintése
Kép forrása: museodellacitta

Úgy döntött, hogy felújítja a kastélyt, és egy sor ösvényt hoz létre a sziklák között. Annyira megszerette a vad környezetet, hogy végső nyughelyének is ezt választotta.
Giuseppe Parini sienai építészt bízta meg egy neogótikus stílusú mauzóleum építésével, amely az erdő szívében lévő tisztáson található. 1894 óta nyugszik itt.
Az erdő jelenleg csak idegenvezetővel, csoportban látogatható.

Ebben az olasz nyelvű videóban sok-sok érdekességet megtudhattok erről a csodálatos helyről, és nem utolsó sorban az olasz nyelvet is gyakorolhatjátok.

L’isola di Loreto

Az Iseo-tó szívében található egy mesebeli sziget. Loreto kis szigete Monte Isolától északra, Carzanóval szemben helyezkedik el. A magántulajdonban lévő szigeten van egy gyönyörű villa. Sajnos nem látogatható – hacsak nincs meghívónk a tulajdonosoktól, így csak a tóról vagy a környező hegytetőkről csodálható meg.

A XV. század végén a szigetet a bresciai Santa Chiara nővérei vásárolták meg, akik kolostort építettek oda. Az építményt azonban már 1580-ban elhagyták.
1696-ban Vincenzo Maria Coronelli velencei geográfus Alessandro Martinengo gróf örököseinek birtokaként tartja nyilván a szigetet.
Az 1900-as évek elején Vincenzo Richieri egy csodálatos, örökzöld kerttel övezett neogótikus kastélyt épített a szigeten, valamint egy kis kikötőt és két világítótornyot.

isola-di-loreto
Kép forrása: travel.thewom.it

Castello di Sammezzano

Sammezzano kastélya az egyik legszebb és egészen biztosan a legszínesebb olasz kastély.
Eklektikus stílusban, az orientalizmus jegyében épült 1605 és 1889 között, Firenzétől kb. 25 km-re található. Olaszországban egyedülálló, és Európában csak Spanyolországban van a kastélynak vetélytársa.

Az 1001 éjszaka meséit kelti életre ez a színes csodakastély, amiben az év minden napjára jut egy szoba.
Az épület a Ximenes D’Aragona család megrendelése alapján 1605-ben épült, de a hely története jóval korábbi időkig nyúlik vissza.
A kastélyről bővebben ebben a bejegyzésben olvashattok. 

Kép forrása: tripadvisor

Burano

Burano az egyik legszínpompásabb olasz városok egyike. A velencei-laguna legszínesebb ékköve. Ha Velencében járunk, érdemes a környező szigeteket, köztük a csipkekészítéséről és színpompás két vagy háromemeletes házairól híres, varázslatos Buranót is felfedezni.

Free photos of Burano

Ponte del Diavolo

Ahol a történelem és a legenda összefonódik, és gyönyörű mesék és történetek születnek.
A Ponte della Maddalena  vagy más néven az ördöghíd mérnöki gyöngyszem sajátos alakja és méretei miatt, a Serchio folyó két partját köti össze.

A Ponte della Maddalenát általában az Ördög hídjaként emlegetik.
A legenda a hídépítésben részt vevő kőművesről szól, aki a folyó folyamatos és heves áradásai miatt nagyon aggódott, hogy nem tudja határidőre befejezni a hidat. Egy este kétségbeesésében szentségtöréseket kezdett mondogatni, hogy megidézze a sátánt. Aztán az ördög azt mondta az építőmesternek, hogy ő maga egy éjszaka alatt befejezi a munkát, cserébe az első lélekért, aki átkel a hídon.

A kőműves egyezséget kötött az ördöggel, és másnapra az építkezés befejeződött. Az építőmester kétségbeesésében a falu plébánosához futott, aki a gyónást hallva cselszövést eszelt ki.  Az első lélek, aki átsétált a hídon egy kutya volt. Az ördög, akit feldühített az agyafúrt mozdulat, fogta, és a folyó vizébe vetette szerencsétlen jószágot.

A helyiek azt mondják, időnként látják a kutyát a hídon sétálni október utolsó napján, aki az ördögöt jelképezi, és aki még mindig keresi a kőműves lelkét. Állítólag látható szegény állat megkövült teste is a folyó fenekén.

ponte-del-diavolo_1
Kép forrása: travel.thewom.it

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

mostro szörny
mito mítosz
fiaba mese
muschio moha
area protetta védett terület
proprietà privata magántulajdon
isola sziget
faro világítótorony
diavolo ördög
patto egyezség

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük