skip to Main Content
A Legismertebb Olasz ételek Régiónként

A legismertebb olasz ételek régiónként

Talán nem mondok újat azzal, hogy egységes olasz konyha nem létezik.
Régiónként más és más a helyi főétel – ahány ház, vagyis régió, annyi szokás.
Vegyük sorra ezeket a finomságokat nyugatról keletre majd északról délre haladva!

VALLE D’AOSTA, FAVÒ
Félúton a tésztaétel és a leves között a favò, az Aosta-völgy tipikus étele, ami kiadós és zamatos összetevőkből áll. Mik ezek? Kolbász, bab, kenyér, szalonna, fűszer, tövid tészta és fontina sajt.

https://www.italia-italy.org/ric2315-ricette-di-cucina-valle_d_aosta/favo

PIEMONTE, RISOTTO AL TARTUFO BIANCO
A szarvasgomba, ami Piemonte környékén is terem, ízletes és nagyon zamatos összetevője a könnyen elkészíthető fehér szarvasgomba rizottónak.

LIGURIA, TROFIE AL PESTO
A ligur konyha tipikus tésztaféléje a hosszúkás, lisztből és burgonyból készült trofea. A hozzáillő szósz, a pesto, szintén ligur eredetű. Bizonyos receptvariációknál ezen felül főtt burgonyával és zöldbabbal is gazdagítják ezt az ételt.

 

LOMBARDIA, RISOTTO ALLO ZAFFERANO
A sáfrányos vagy csak sárga rizottó (vagy sárga rizottó) színes és ízletes étel elkészítése pofonegyszerű. Gombával, kolbásszal lehet még gazdagabbá tenni.

TRENTINO-ALTO ADIGE, CANEDERLI
A canederli nem más, mint az osztrák és német konyhából ismert knödli: kenyérből, tejből, tojásból gyúrt gombóc, amit ízesíthetnek sajttal, sonkával, fogyaszthatják önmagában vagy húslevesbe főzve.

VENETO, RISI E BISI
Rizsből, borsóból és hússzalonnából készült étel, ami valahol a rizottó és a leves között van félúton.

FRIULI-VENEZIA GIULIA, GNOCCHI DE SUSINI
Mint tudjuk, az olaszok első és második fogásként nem szeretnék édes ételeket fogyasztani, így meglepetés lehet a szilvás gombóc, amit vagy előételként vagy desszertként fogyasztanak Fruli-Venezia Giuliában.

EMILIA-ROMAGNA, TORTELLINI
Ha Emilia Romagna, akkor tortellini húsleves. A tortellini egy hússal töltött tojástészta. A hagyományos változatán túl fogyasztható mártással vagy szósszal is.

TOSCANA, PAPPARDELLE AL CINGHIALE
A pappardelle egy tipikus toszkán széles tészta, ami tojásból és lisztből áll, hozzá fűszerezett vaddisznómártás dukál. Egyszerű, gyors és minőségi étel!

MARCHE, VINCISGRASSI
Elsősorban Marche tartományában, de Umbriában is széles körben elterjedt a vincisgrassi, ami a lasagne közeli rokonai.
Sütőben sült tészta, fő összetevői a parmezán és a húsragu, de besamellel tovább lehet fokozni az íz orgiát.

UMBRIA, STROZZAPRETI ALLA NORCINA
A tészta Norcia városából származik, onnan, ahonnan a recept egyik legfontosabb összetevője, a kolbász is.

LAZIO, SPAGHETTI ALLA CARBONARA
Ország- és világszerte ismert tésztaétel, a recept fő összetevői: tojás, sajt, hússzalonna, csipetnyi fekete bors.

ABRUZZO, SPAGHETTI ALLA CHITARRA
Vastag tojás tészta, ami az elnevezését az elkészítéséhez használt chirarra sodrótűről kapta.

MOLISE, CAVATELLI
Búzadarából és vízből készült tészta, amit évszakonként másképpen körítenek, pl. brokkoli, kolbász, húsragu.

CAMPANIA, SPAGHETTI ALLE VONGOLE
Néhány összetevőből álló, egyszerű és nagyszerű recept a feketekagylós spagetti.

BASILICATA, FUSILLI CON MOLLICA
Villámgyorsan és egyszerűen elkészíthető étel, aminek a fő összetevője a tésztán kívül a morzsa.

PUGLIA, ORECCHIETTE CON CIME DI RAPA
Az orecchiette Pugliára jellemző tészta, neve a formájából ered: kis fülek. Többféle szósszal vagy öntettel elkészíthető.

CALABRIA, RIGATONI ALLA SILANA
Calabria közismert remek gasztronómiájáról és az itt termelt összetevőkről. A mártás fő összetevői a fűszeres kolbász és a Tropeában és környékén termelt erős paprika.

SICILIA, PASTA ALLA NORMA
A szicíliai konyha egyik leghíresebb tésztaételének összetevői: paradicsom, padlizsán, sós ricotta, bazsalikom, fűszerek.

SARDEGNA, GNOCCHETTI (MALLOREDDUS) ALLA CAMPIDANESE
Szardíniai, kisméretű, bordázott malloreddus a leghíresebb tésztaféleség. Sassariban és környékén paradicsomszósszal, kolbásszal és pecorino sajttal készítik ezt a finomságot.

✅ 🇮🇹 Ha azt mondod, hogy de jó lenne érteni ezeket a recepteket is,
✅ 🇮🇹 de jó lenne megtanulni olaszul,
⬇️iratkozz be hozzám! ⬇️
info@olasznyelvtan.hu

✅ 🇮🇹 HA NEM ÉRTED AZ OLASZ NYELVTANT
✅ 🇮🇹 Ha kezdő olaszos vagy
✅ 🇮🇹 Ha újrakezdő vagy
⬇️ ITT A MEGOLDÁS ⬇️
https://olasznyelvtan.hu/megrendelem/

Back To Top