Egységes olasz konyha nem létezik, ahány régió, és ezen belül is inkább úgy fogalmaznék, hogy ahány ház, annyi szokás.
Tartsatok velem egy nyálcsorgató gasztrotúrára, ami során sorra vesszük ezeket az olasz finomságokat nyugatról keletre majd északról délre haladva!
A bejegyzésben szereplő receptek mind olasz nyelvűek, így elsősorban olaszul már beszélők, vagy a nyelvet gyakorlók figyelmébe ajánlom.
VALLE D’AOSTA, FAVÒ
Valahol félúton található a tésztaétel és a leves között a favò, az Aosta-völgy tipikus étele, ami kiadós és zamatos összetevőkből áll. Hogy pontosan mik ezek? Kolbász, bab, kenyér, szalonna, fűszer, rövid tészta és fontina sajt.
PIEMONTE, RISOTTO AL TARTUFO BIANCO
A szarvasgomba, ami Piemonte környékén is terem, ízletes és nagyon zamatos összetevője a könnyen elkészíthető fehér szarvasgomba rizottónak.
LIGURIA, TROFIE AL PESTO
A ligur konyha tipikus tésztaféléje a hosszúkás, lisztből és burgonyából készült trofie. A hozzáillő szósz, a pesto, szintén ligur eredetű. Bizonyos receptvariációknál ezen felül főtt burgonyával és zöldbabbal is gazdagítják ezt az ételt.
Aki az eredeti pesto elkészítésének a receptjét is szívesen megnézné:
LOMBARDIA, RISOTTO ALLO ZAFFERANO
A sáfrányos vagy csak sárga rizottó színes és ízletes étel elkészítése pofonegyszerű. Gombával, kolbásszal lehet még gazdagabbá tenni.
TRENTINO-ALTO ADIGE, CANEDERLI
A canederli nem más, mint az osztrák és német konyhából ismert knödli: kenyérből, tejből, tojásból gyúrt gombóc, amit ízesíthetnek sajttal, sonkával, fogyaszthatják önmagában vagy húslevesbe főzve.
VENETO, RISI E BISI
Rizsből, borsóból és hússzalonnából készült étel, ami a rizottó és a leves között van valahol félúton.
FRIULI-VENEZIA GIULIA, GNOCCHI DE SUSINI
Mint tudjuk, az olaszok első és második fogásként nem szeretnék édes ételeket fogyasztani, így meglepetés lehet a szilvás gombóc, amit vagy előételként vagy desszertként fogyasztanak Friuli-Venezia Giuliában.
EMILIA-ROMAGNA, TORTELLINI
Ha Emilia Romagna, akkor tortellini húsleves. A tortellini egy hússal töltött tojástészta. A hagyományos változatán túl fogyasztható mártással vagy szósszal is.
TOSCANA, PAPPARDELLE AL CINGHIALE
A pappardelle egy tipikus toszkán széles tészta, ami tojásból és lisztből áll, hozzá fűszerezett vaddisznómártás dukál. Egyszerű, gyors és minőségi étel!
MARCHE, VINCISGRASSI
Elsősorban Le Marche tartományában, de Umbriában is széles körben elterjedt a vincisgrassi, ami a lasagne közeli rokonai.
Sütőben sült tészta, fő összetevői a parmezán és a húsragu, de besamellel tovább lehet fokozni az íz orgiát.
UMBRIA, STROZZAPRETI ALLA NORCINA
A tészta Norcia városából származik, onnan, ahonnan a recept egyik legfontosabb összetevője, a kolbász is.
LAZIO, SPAGHETTI ALLA CARBONARA
Ország- és világszerte ismert tésztaétel, a recept fő összetevői: tojás, sajt, hússzalonna, csipetnyi fekete bors.
ABRUZZO, SPAGHETTI ALLA CHITARRA
Vastag tojás tészta, ami az elnevezését az elkészítéséhez használt chitarra sodrótűről kapta.
MOLISE, CAVATELLI
Búzadarából és vízből készült tészta, amit évszakonként más és más körítéssel párosítanak, pl. brokkoli, kolbász, húsragu.
CAMPANIA, SPAGHETTI ALLE VONGOLE
Néhány összetevőből álló, egyszerű és nagyszerű recept a feketekagylós spagetti.
BASILICATA, FUSILLI CON MOLLICA
Villámgyorsan és egyszerűen elkészíthető étel, aminek a fő összetevője a tésztán kívül a morzsa.
PUGLIA, ORECCHIETTE CON CIME DI RAPA
Az orecchiette Puglia leghíresebb tésztája, neve a formájából ered: kis fülek. Többféle szósszal vagy öntettel is készíthető.
CALABRIA, RIGATONI ALLA SILANA
Calabria közismert remek gasztronómiájáról és az itt termelt összetevőkről. A mártás fő összetevői a fűszeres kolbász és a Tropeában és környékén termelt erős paprika.
SICILIA, PASTA ALLA NORMA
A szicíliai konyha egyik leghíresebb tésztaételének összetevői: paradicsom, padlizsán, sós ricotta, bazsalikom, fűszerek.
SARDEGNA, GNOCCHETTI (MALLOREDDUS) ALLA CAMPIDANESE
Szardínia szigetén a kisméretű, bordázott malloreddus a leghíresebb tésztaféleség. Sassariban és környékén paradicsomszósszal, kolbásszal és pecorino sajttal készítik ezt a finomságot.
Ha még szívesen olvasnál az olasz kultúráról, szokásokról, ételekről, városokról, érdekességekről, nyelvtanulásról, kérlek, hogy látogass el a blogomra.
Ha olaszul tanulsz és a nyelvtannal kapcsolatos ismereteidet bővítenéd, lapozz bele a könyvembe.
Ha olaszul vagy angolul tanulnál, ajánlom figyelmedbe magán- vagy csoportos óráimat.
salsiccia | kolbász |
fagioli | bab |
melanzane | padlizsán |
mollica | morzsa |
vongole | feketekagyló |
uovo | tojás |
farina | liszt |
formaggio | sajt |
pepe nero | feketebors |
prugna | szilva |