Paneveggio, a Stradivari hegedűerdő

2022-11-01
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , , , , ,
0

A festői környezetben található Paneveggio erdőt hegedűerdőnek is nevezik, ahová a világ minden tájáról érkeznek a látogatók a fenyőfák kiváló minősége miatt.

A tökéletes hegedűkészítés ősi titkát a Val di Fiemme lucfenyő erdeje őrzi.

A cremonai lantmesterek, köztük Antonio Stradivari is, azért jártak ide, hogy megvásárolják a legfinomabb fákat, és ezt követően ritka tökéletességű hangszerekké alakítsák át azokat.

Free illustrations of Violin

Állítólag Stradivari személyesen bóklászott a Paneveggio erdőben azért, hogy megkeresse a hegedűi építésére legalkalmasabb évszázados lucfenyőket. A lucfenyő különösen rugalmas faanyaga jobban átadja a hangot, nyirokcsatornái pedig apró, rezonanciát keltő orgonasípokként szólalnak meg.

A hegedűerdő a Forte Buso-tó közelében található,  a  Travignolo-völgy felső részén, keletről a Pale di San Martino dolomitok övezik.

A Paneveggio Látogatóközpontból érhető el, a Predazzóból Passo Rolléba vezető országút mentén.

A hegedűerdőt mintegy kilencszáz éven át a Magnifica Comunità di Fiemme kezelte, ami az olasz lucfenyők megőrzéséért volt felelős. Az erdő a Paneveggio – Pale di San Martino Természeti Park látogatóközpontjától keletre található, itt található egy múzeum is, amit a fák szentségének szenteltek.

Forráskép megtekintése
Kép forrása: lachiavedelviolino.net

A rezonanciafa különösen alkalmas hangszerek hangtábláinak készítésére. Hibáktól mentes, egyenes, teljesen egészséges, keskeny, állandó amplitúdójú gyűrűkkel rendelkezik.

A táblák válogatására a törzs sugárirányú szakaszait használják, ahol a gyűrűk merőlegesek, és minden esetben csak a törzs külső részét használják, ahol a gyűrűknek nincs görbülete vagy csomói. Ezért nagy törzsű fákat válogatnak, átmérőjük meghaladja a 45-50 cm-t.

A hangszerek építéséhez használt nemesfa közül kiemelkedik a „Mondholz” vagy „holdfa”, amit a decemberi újhold utáni napokban vágnak.
Úgy tartják, hogy a fűrészáru betakarításának a legjobb ideje a tél elején a fogyó hold időszaka. Ez lehetővé teszi a fában lévő nedv mennyiségének csökkentését. A hegedűerdőt még ma is referenciapontnak tekintik a világ legjobb hegedűi, csellói és zongorái gyártásához.

Az asszír-babiloni kultúrából származó szokás szerint a decemberi újholdat megelőző és azt követő napok különösen alkalmasak olyan növények kivágására, amelyekből jó minőségű faanyagot lehet nyerni.

Az ezekből a fákból nyert táblák a következő jellemzőkkel rendelkeznek: minimális térfogatveszteség, kiváló stabilitás, alacsony nedvtartalom, parazitákkal szembeni ellenállás, rendkívüli rugalmasság, repedésmentesség,  optimális élettartam.

Elsősorban olaszul már tudók és/vagy a nyelvet tanulók figyelmébe ajánlom az alábbi érdekes videót, amiből számos érdekes információt megtudhatunk a Stradivari hegedűkről:

A kivágott rönkök egy részét minden évben „Mondholz” nemesfaként kínálják eladásra, egy részét pedig Paneveggióban dolgozzák fel.

A hegedűerdő fáit évek óta hangszerek gyártására használták, köztük Antonio Stradivari híres hegedűit. Úgy gondolják, hogy az ebben az erdőben növekvő fákban óriási lehetőségek rejlenek a finom, kristálytiszta hangzású hangszerek előállítására.

Ezen kívül néhány fa törzse elmerül a Travignolo patakba, ami erőteljes vizével simogatja, megrázza, rezgésbe hozza a fákat. Ezeket a fákat májusban vágják ki és dolgozzák fel.
Az úgynevezett mosott fát sok lantművész nagyra értékeli a harmonikus rezgések könnyedsége és gazdagsága miatt.

Forráskép megtekintése
Kép forrása: pinterest

Az erdő a fantázia helye. A hegyekben élők tudják ezt. Ismernek minden fát, minden törzset, minden követ. Megjegyzik azt a helyet, ahol ősszel az első esők után kihajt a gomba, és azt a helyet, ahol tavasszal beérik az eper és az áfonya.

Aztán megesik, hogy amikor a legkevésbé számítanak rá, az éjszaka kellős közepén az erdő enyhe susogása sötét hanggá változik. Ahogy a város harangjai vadul kongatnak, a szél vak erőszaka fák ezreit zúdítja a földre. Egymás után dőlnek ki, és reggel már nincs előtted az az álomtáj, amelyben felnőttél, megszűnt, tovaszállt az álmaiddal együtt.

Azok az ősi fák ma már csak földhöz csapott törzsek. Sajnos erre ébredtek 4 évvel ezelőtt október végén a trentinói Val di Fiemme lakói. A Vaia vihar a többinél sötétebb éjszakán elpusztította a Paneveggio erdőt, a hegedűerdőt, a lucfenyőerdőt. A zene erdeje, a 200 éves fák, miután drámai kiáltást hallattak, hirtelen elvesztették hangjukat. Szívszorító a látvány.

A vihar pusztításainak a következtében kitermelt fa mennyisége megegyezik azzal, amit egy átlaga erdészet három év alatt termel ki.

A fenyők nem bírták ki az elmúlt idők extrém időjárási viszonyait: az óránként 200-220 km/h szél több mint 1,5 millió fát csavart ki Trentinóban, a megmaradt fákat pedig alaposan megtépázta.

Az erdészeti osztály vezetője megerősítette a hegedűerdőben okozott károk súlyosságát. A mostani kár legalább kétszerese az 1966-os károknak, amikor szörnyű árvíz pusztított a térségben.

Forráskép megtekintése
Kép forrása: it.notizie.yahoo.com

A Val di Fiemme erdejében, ahol kiválasztották azokat a fákat, amelyekből egy napon hegedű, cselló, de hárfa, zongorahangdeszka, csembaló, spinéta is lesz, négy évvel ezelőtt néhány nap leforgása alatt  10 évre tervezett famennyiséget döntött ki a viharos szél és az extrém időjárás.

Ott, ahol a fák 150 és 250 év közöttiek voltak, semmi sem maradt állva. A varázslatos erdő újjáépítése több száz évbe fog telni.

A rossz időjárás annyi fát döntött ki, mint amennyit a hatóságok által az erdő védelmét szolgáló kivágások mintegy tíz év alatt érnek el. Becslések szerint 700 ezer köbméter fa került kivágásra. Összehasonlításként: az éves kivágások 90 ezer köbméter körül mozognak.

Forráskép megtekintése
Kép forrása: laprovinciacr.it

Mi lett a sorsa ennek a temérdek fának?

Nem minden kidöntött fát tudtak sajnos hangszer alapanyagként hasznosítani.
8,6 millió köbméter kivágott fából műalkotások,  klímaházak, zöld óvodák, új generációs útvédelem, padok, ökológiai ékszerek, illóolaj alapú kozmetikumok és műtrágya született.

A katasztrófa 2018. október végén történt, a 2019. június végéig fel nem hasznosított nemesfát júliustól csomagolóanyagként , év végétől pedig már csak faaprítékként tudták újrahasznosítani a biomassza üzemek.

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod!

violino hegedű
foresta erdő
danno kár
distruggere elpusztítani
maltempo rossz idő
bosco erdő
tempesta vihar
albero fa (mint növény)
legno fa (mint alapanyag)
scegliere kiválasztani

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük