Sammezzano, az 1001 éjszaka meséi Toszkána szívében

2019-11-03
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , , , , , ,
0

Sammezzano kastélya az egyik legszebb és egészen biztosan a legszínesebb olasz kastély.
Eklektikus stílusban, az orientalizmus jegyében épült 1605 és 1889 között, Firenzétől kb. 25 km-re található. Olaszországban egyedülálló, és Európában csak Spanyolországban van a kastélynak vetélytársa.

Az 1001 éjszaka meséit kelti életre ez a színes csodakastély, amiben az év minden napjára jut egy szoba.

Képek forrása: tripadvisor és wikipedia

Az épület a Ximenes D’Aragona család megrendelése alapján 1605-ben épült, de a hely története jóval korábbi időkig nyúlik vissza.

780-ban ezen a helyen haladhatott el Nagy Károly és kísérete, akik Rómából tartottak hazafelé, a fia pápai keresztelőjét követően.
A kastély és az azt körülvevő birtok az évszázadok során számos fontos család tulajdonában volt: az Altoviti család – akik Firenze egyik legbefolyásosabb családja voltak egykor, Giovanni Jacopo de’ Medici, végül Sebastiano Ximenes.

A kastély a Ximenes d’Aragona család tulajdonában maradt egészen az utolsó örökös, Ferdinando, 1816-as haláláig.
Végakarata értelmében a Ximenes d’Aragona család vagyonát, nevét, címerét és címeit, valamint Sammezzano hatalmas birtokát Ferdinando nővére, Vittoria, és Niccolò Panciatichi felesége örökölte.

A XIX. században Ferdinando Panciatichi Ximenes d’Aragona örökölte a kastélyt, aki 1853 és 1889 között újjáépítette azt.
Sajátos életvitelt folytatott, nagyon nem volt jóban firenzei honfitársaival, nem is járt be a városba, végrendeletében az állt, hogy Firenzétől legalább 25 km távolságra temessék őt el.

Imádott olvasni, elvarázsolták őt a keleti történetek, ahol egyébként soha nem járt.
A könyvek alapján, fantáziájára és intuíciójára hagyatkozva építtette át mintegy 40 év alatt a kastélyt és az azt körbevevő parkot.

Az összes téglát pompázatos színekben és formákban, a stukkót és a csodaszép, színes csempéket a helyszínen, megfelelően képzett helyi munkások készítették. Így jött létre Olaszország egyetlen, az orientalizmus jegyében épült kastélya.

A már említett könyvek, valamint az „orientalizmus”-ként definiált kulturális áramlás hulláma, ami a XIX. század elejétől egész Európában söpört végig, ihlették meg Fernandót. A meglévő szerkezeteket átalakíttatta, és új helyiségeket építtetett, mint például a cseppkövek folyosóját, a tánctermet, a pávák termét, a központi kupolát.

Ekkor nyerte el az épület mai méretét és formáját. A kastélyban 365 szoba található.
1878 folyamán I. Umbertót, Olaszország királyát is vendégül látták itt.

Sajnos halálát követően a kastély sorsa egyre hányatottabbá vált.
A háború után luxus szállodaként üzemeltették, majd árverésre bocsájtották 1999-ben, amikor egy olasz-brit befektető konzorcium vásárolta meg, és végzett sürgős helyreállítási munkákat.
Likviditási problémák miatt újra kalapács alá került a kastély, egy dubaji vállalat szerette volna megvásárolni, de a firenzei bíróság törölte a bejegyzést.

Pillanatnyilag a kastély elhanyagolt állapotban van és sajnos néhány éve nem is látogatható.
A „Save Sammezzano” elnevezésű, nemzeti figyelemfelkeltő kampány tárgya a kastély megmentése. Beadványokat készítettek a Kulturális Örökség és a Gazdasági Minisztérium számára, regionális indítványokat terjesztenek elő. Sürgették, hogy Sammezzano kerüljön fel a veszélyeztetett kulturális örökség listájára.

A kastélyt körül elterülő park az egyik legnagyobb és leglátogatottabb park, amit a XIX. század közepén Ferdinando Panciatichi épített, ide nagyszámú egzotikus fafajtát ültetett.
A parkot számos mór stílusú híd, egy mesterséges barlang Vénusz szobrával, medencék, szökőkutak és egyéb terrakotta alkotások gazdagítják.

A tujákban, tiszafákban, ciprusokban, fenyőkben, tölgyekben, juharokban, libanoni cédrusokban, kőrisekben, borókában, akácban, hársban gazdag parkban felbecsülhetetlen értékű a botanikai örökség.
Az 1890-ben elültetett 134 fajból mára már csak 37 maradt fenn.

Ha Toszkánában jártok, érdemes felkeresni ezt a csodálatos parkot. Bízom benne, hogy a kastély hányatott sorsa is hamarosan rendeződik, és azt is, hogy hamarosan ismét látogatható lesz!

Addig is ismerkedjetek meg a sammezzanói varázslatos kastély titkaival olasz nyelven is!  Nagyon szívszorító látvány a kastélyt a mai állapotában látni. 🙁

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is hasznos lehet, köszönöm szépen a megosztásokat! 

edificio principale főépület
eredità örökség
architettura orientalista orientalista építészet
realizzare megvalósítani
mattone tégla
stucco stukkó
piastrella csempe
vendita all’asta árverés
stato d’abbandono elhanyagolt állapot
sede székhely

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük