Ugyan már bőven benne vagyunk a farsangi időszakban, de mivel Szardína szigetén is az időszak végén ünneplik a karnevált, így van időtök elkészíteni az uvusonest, ezt a furcsa nevű, de nagyon ízletes szárd fánkot.
Nekem a szárd fánk különleges neve ütötte meg a fülemet elsőre, utána is jártam, hogy mi ez valójában.
Több elnevezése is van: uvusones, vuvusones, szárd zeppole – zeppole sarde.
Az egyszerű alapanyagokból álló, igazán könnyű receptet elkészítettem.
A végeredmény isteni finom, omlós süti, de szólok előre: eteti magát, ha elkezditek enni, nem bírjátok abbahagyni. 🙂
Az „uvusones” szó jelentését nem tudni.. Valójában sok, hozzá hasonló, bő zsírban készült édességet ismerünk, az uvusones fő jellemzője, hogy csak a farsangi időszakban készítik és pálinkával ízesítik. A recept a XVIII. századra tehető.
Hozzávalók:
15 dkg liszt
7 dkg vaj
1,5 dkg cukor
2 tojás
1 teáskanál sütőpor
2 evőkanál pálinka vagy likőr
akácméz
olaj vagy zsír a sütéshez
só

Elkészítése:
– Egy mély fazékban tegyünk fel forrni 2,5 dl vizet egy csipet sóval.
– A forrásban lévő vizet vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a lisztet és alaposan keverjük el.
– Ezután tegyük vissza ismét a tűzhelyre, és addig keverjük, míg a tészta el nem válik a fazék oldalától. Nekem alig kellett kevernem, szinte azonnal elvált.
– Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Amikor már csak langyos a tészta, adjuk hozzá a tojásokat, alaposan keverjük el, végül adjuk a tésztához a cukrot és a sütőport is.
– Miután a tésztát alaposan elkevertük, hagyjuk pihenni letakarva, melegen tartva legalább egy órát. A recept egy órát írt, ugyanakkor a videóban két órát pihentették a tésztát.
– Egy serpenyőben melegítsük fel a mézet a pálinkával vagy likőrrel.
– Melegítsük fel a sütéshez az olajat vagy a zsírt is.
– Kezdjük el kisütni a fánkocskákat. Lehet úgy is, ahogy a videóban látjuk: fánk formákat formázva. Az eredeti recept úgy írja, hogy golyókat formázzunk (ha túl lágy a tészta és ez kézzel nem megy, akkor kanállal szaggassuk ezeket). Sőt lehet félhold alakú vagy tekert, csiga alakú is.
– Aranybarnára süssük át mindkét oldalát.
– Majd papírtörlőn csepegtessük le a felesleges zsiradékot.
– Tűvel vagy fogpiszkálóval tűzzük össze, és a belsejét töltsük meg a mézes pálinkával/likőrrel.
– Porcukorral is meg lehet szórni, sőt csokiba vagy nutellába mártogatni.
– Forrón tálaljuk.
Buon appetito! 🙂
Olaszul tanulók vagy az olasz nyelvet gyakorlók számára íme egy videó is, amiben lépésről lépésre követhetitek a szárd uvusones elkészítését.
Szeretsz olvasni az olasz kultúráról, szokásokról, ételekről, városokról vagy nyelvtanulási érdekességekről? Akkor a blogomban bőven találsz inspiráló tartalmat!
Nyelvtani tudásodat fejlesztenéd? Lapozz bele az olasz nyelvtan könyvembe! Érthető, gyakorlatias, kétnyelvű, jobb agyféltekés.
Olaszul vagy angolul tanulnál? Várlak szeretettel online magán- vagy csoportos óráimon.
| acquavite | pálinka |
| mistero | rejtély |
| simile a | hasonló valakihez vagy valamihez |
| tecnica di preparazione | ételkészítési technika |
| aromatizzare | ízesíteni |
| olio di arachide | mogyoróolaj |
| miele sciolto | olvasztott méz |
| sgocciolato | lecsepegtetett |
| riempire | megtölteni |
| goccia | csepp |