Chiacchiere, a farsangi csöröge fánk olasz módra

2019-02-09
Olasz gasztronómia , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , ,
0

Beléptünk a farsangi időszakba, a karneválok pedig nem csak csodálatos jelmezeket, hanem isteni finomságokat is jelentenek

Az egyik legismertebb farsangi édesség az olasz csöröge fánk, azaz a chiacchiere. 

Az olasz farsangi csöröge fánkot tartományonként más és más elnevezéssel illetik.
Ezen senki ne lepődjön meg, hiszen, ha nem az irodalmi olasz nyelven beszélünk, településről településre szinte minden egyes szót másképpen fogunk hallani, az adott tájnyelvnek megfelelően.

A fánkot, mint említettem, olasz régiónként más és más névvel illetik, nézzük erre néhány példát: 

  • Piemontéban bugie vagy risòle
  • Liguriában szintén bugie vagy genovai tájnyelven boxie
  • Lombardiában  gale, gali, valamint  Mantova környékén lattughe 
  • Toszkánában  cenci, struffoli o crogetti néven ismerik ezt a fánkot
  • Emilia Romagna tartományban rosoni vagy sfrappole
  • Cróstolinak hívják Ferrarában, mint ahogy Venetóban, Friuliban és Trentóban is
  • Velencében galani néven keressük ezt a fákot
  • Ahogy délre haladunk, a chiacchiere frappe névre hallgat 
  • Lazioban sfrappe
  • Marchéban  cioffe
  • Abruzzóban cunchielli
  • Moliséban guanti

    Láthatjuk, hogy most sem bántak kesztyűs kézzel az olaszok szegény fánk elnevezésével. 🙂

    A chiacchiere története a római korba nyúlik vissza, amikor az úgynevezett „frictilia” készült , ami nem volt más, mint egy liszt- és tojásalapú édesség, amit sertészsírban sütöttek készre. 
    Hatalmas mennyiségben készítették úgy, hogy az édesség kitartson a nagyböjti időszakban is.
    Fejükön borostyánt viselő, idős asszonyok árulták a farsangi fánkot az utcákon.

Az általam chiacchiere (fecsegés, locsi-fecsi) néven ismert karneváli édesség egyetlen olasz asztalról sem hiányzik az ünnepi időszakban.

Elkészítése egyszerű és sokáig eláll (már, ha marad belőle). 🙂

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
7 dkg cukor
3 közepes tojás
1 tojás fehérje
5 dkg szobahőmérsékletű vaj
6 g sütőpor
1 csipet só
1 rúd vanília
3 g likőr
porcukor
olaj

Elkészítése :

– Keverd össze a lisztet a sütőporral, add hozzá a cukrot, sót, a felvert tojásokat és a likőrt.
– Add hozzá a vaníliát és a vajat, addig gyúrd, míg homogén tésztát nem kapsz. Ha szükséges, adj hozzá egy kis vizet.

– Kb. 30 percen keresztül folpackba csomagolva szobahőmérsékleten pihentesd a tésztát.
– Kb. 10-15 dkg-os adagokra szedd szét a tésztát, óvatosan nyújtsd vagy nyújtófával, vagy tésztanyújtó géppel, míg kb. 2 mm vastagságú tésztát nem kapsz.

– Hagy pihenni a tésztát 1-2 percig, majd derelyevágóval kb. 5-10 cm-es darabokra vágd fel a tésztát, a közepét is irdald be.
– Előre melegített, kb. 150 Cº-os olajban (egyszerre csak kevés chiacchierét) mindkét oldalán süsd meg arany barnára.

– Az elkészült chiacchieréről az olajat itasd fel papírtörlővel.
– Tálalhatod porcukorral, de mézzel vagy akár lekvárral is. 

Ezt a fenséges, omlós deszertet sütőben is lehet készíteni, gesztenyés, csokis vagy akár tűrós töltelékkel megspékelve, a recepteket olasz nyelven találjátok. 

Jó étvágyat hozzá! Buon appetito!  🙂

Azoknak akik gyakorolnák az olasz nyelvet, ajánlom figyelmükbe az alábbi videót:

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is hasznos lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂 

zucchero a veloporcukor
burro a temperatura ambienteszobahőmérsékletű vaj
tuorlotojásssárgája
setacciareszitálni
sbatterefelverni
aggiungerehozzáadni
rapidamentegyorsan
spessorevastagság
friggereolajban sütni 
grasso di maialesertészsír

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük