skip to Main Content
A Farsangi Csöröge Fánk Olasz Módra

A farsangi csöröge fánk olasz módra

Az olasz farsangi csöröge fánkot tartományonként más és más elnevezéssel illetik.
Ezen senki ne lepődjön meg, hiszen, hacsak nem az irodalmi olasz nyelven beszélünk, településről településre szinte minden egyes szót másképpen fogunk hallani az adott tájnyelvnek megfelelően.

Lombardiában chiacchiere,  Emilia Romagnában frappe, Trentinóban cròstoli, Venetóban gale, Piemontéban bugie és így tovább.

Az általam chiacchiere (fecsegés) néven ismert karneváli édesség egyetlen olasz asztalról sem hiányzik az ünnepi időszakban.

Elkészítése egyszerű és sokáig eláll (már, ha marad belőle). 🙂

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
7 dkg cukor
3 közepes tojás
1 tojás fehérje
5 dkg szobahőmérsékletű vaj
6 g sütőpor
1 csipet só
1 rúd vanília
3 g likőr
Porcukor
Olaj

Elkészítése :

– Keverd össze a lisztet a sütőporral, add hozzá a cukrot, sót, a felvert tojásokat és a likőrt.
– Add hozzá a vaníliát és a vajat, addig gyúrd, míg homogén tésztát nem kapsz. Ha szükséges, adj hozzá egy kis vizet.
– Kb. 30 percen keresztül folpackba csomagolva szobahőmérsékleten pihentesd a tésztát.
– Kb. 10-15 dkg-os adagokra szedd szét a tésztát, óvatosan nyújtsd vagy nyújtófával, vagy tésztanyújtó géppel, míg kb. 2 mm vastagságú tésztát nem kapsz.
– Hagy pihenni a tésztát 1-2 percig, majd derelyevágóval kb. 5-10 cm-es darabokra vágd fel a tésztát, a közepét is irdalt be.
– Előre melegített, kb. 150 Cº-os olajban (egyszerre csak kevés chiacchierét) mindkét oldalán süsd meg arany barnára.
– Az elkészült chiacchieréről az olajat itasd fel papírtörlővel.
– Porcukorral tálald!

Jó étvágyat hozzá! Buon appetito! 🙂

A fenti receptet lefordítottam, de ha szeretnél recepteket vagy bármi mást megérteni olaszul, ha szeretnéd az olasz nyelvtant és az olasz nyelvet helyesen és a lehető legegyszerűbben elsajátítani, ajánlom figyelmedbe az alábbi nyelvtan lexikont:
https://olasznyelvtan.hu/konyv/

Back To Top