Velence, a lagúnák városa, ma 1603 éves

2021-03-25
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , , , , ,
0

Velence, a lagúnák városa, a világ egyik legszebb és legromantikusabb városa ma ünnepli 1603. születésnapját.

A velencei lagúna hozzávetőleg 1300 négyzetkilométernyi mocsaras területen terül el. A mai Velence körül számtalan cölöpöt láthatunk, ezeket a homokos zátonyokra verték még évszázadokkal ezelőtt, így jelezték és jelzik a mai napig a halászoknak és a hajósoknak a hajózható útvonalakat, valamint az elsüllyedt hajók roncsait.

A város alapításának a dátuma 421. március 25., ami nagy valószínűség szerint csak egy szimbolikus dátum.


Képek forrása: evenice.it 

Velence alapítása körül számos legenda kering, a város alapítóit valószínűleg a félelem hajthatta a lagúnák világába. Nem tudni pontosan, hogy honnan jöhettek és kik is voltak valójában. Az egyik legenda szerint Kis-Ázsiából érkeztek, és nagy valószínűség szerint Trója eleste után a  görög hódítók elől menekültek.
Viszont, ha belegondolunk, hogy a trójai háború több, mint másfél évezreddel a város alapítása előtt zajlott, kicsi a valószínűsége, hogy ők lehettek a város alapítói.

A város történetének a kezdete a négyszázas évekre datálódik, amikor a környező vidékek városaiból sokan átjártak ide friss halért. E tájban történt, hogy a barbárok betörtek a félszigetre, és kifosztották egész Venetia tartományt. A hír hamar elterjedt, és a lakók menekülni kezdtek, olyan helyeket kerestek, ahol viszonylag biztonságban érezhették magukat, mint például a lagúnák világában. Úgy gondolták, hogy mivel a barbárok nem tengeri országokból érkeznek, se hajóik nincsenek, sem a vízzel nem kötöttek jó barátságot, így könnyebb előlük elbujdokolni. Abszolút jó volt a gondolatmenetük, amit az a tény igazolt, hogy a barbárok a következő években egyre csak jöttek és fosztották ki a szárazföldi településeket, miközben Velence virágzó várossá fejlődött.

Kevés írásos feljegyzés maradt fenn ebből az időszakból. Az egyik például Pataviumból származik, ahonnan néhány tisztviselő az V. században ellátogatott Velencébe, mert kereskedelmi bázist kívántak létesíteni a Rialto környékén.
Nagy valószínűséggel nem volt még akkor jól kiépülve a város, a lakók inkább átmeneti megoldásként gondolhattak Velencére, és nagy valószínűséggel a barbárok visszavonulása után vissza kívántak térni előző lakóhelyükre.
A barbárok és a gótok támadása csak a kezdet volt, amit követett a hunok támadása, egyenesen öngyilkos lépés lett volna visszatérni a szárazföldre.

nascita-di-venezia

466-ban a szigetek képviselői Gradóban tanácskozást tartottak, itt megalakult az apró városok kezdetleges önkormányzati rendszere, valamint függetlenítették magukat az amúgy is hanyatlófélben lévő Római Birodalomtól. Így a velencei lakosok kivonhatták magukat az itáliai eseményekből.

Velence gazdasága virágzásnak indult, ennek alappillérei a kereskedelem és  a hajózás tudománya volt. A só, amit óriási mennyiségben pároltak, az egyik legfontosabb exportcikkükké vált, ezzel tartósították a halat és a vadhúst is.
Velence és Torcello között versengés alakult ki, eleinte Torcello került ki nyertesként, de egy idő után Velence átvette a kereskedelmi vezetést.

A város alapításának eredményeként felépítették a San Giacomo di Rialto kis templom, amit a velenceiek csak San Giacomettónak hívnak.

Venice, Rialto, Italy, Bridge, Grand Canal, Gondola

Velence az követően, hogy a barbár támadások megszűntek, virágzó és rohamos  fejlődésnek indul. Eleinte inkább egy szabad közösségről beszélhettünk, amit a bizánci befolyás egységesített.
Eredetileg Velence nem a város neve volt, hanem a szövetséges szigeteké együttesen: Venetiae.

A legendák és a kevés fennmaradt dokumentum szerint a békés szigetekből egyre zűrzavarosabb állapotok alakultak ki, így 697-ben egy püspöki kezdeményezés következtében megszavazták, hogy a 12 tribunus helyére egyetlen méltóság kerüljön a városok élére, ő lett a dózse. Állítólag az első velencei dózsa Paoluccio Anafesto volt.

725 környékén Velence és Herakliea felbontották az egymás közötti szövetséget, és innentől kezdve Velence már valóban a mai várost jelölte.

Az alábbi nem rövid, de cserébe kifejezetten érdekes olasz nyelvű videó  segítségével még többet megtudhattok Velence történezéről.

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

età kor
veneziano velencei
mistero rejtély
fuggire menekülni
fondare alapítani
chiesa templom
secolo évszázad
Impero romano Római Birodalom
a partire da ..tól kezdődően
resistenza ellenállás

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük