27 olasz karácsonyi vásár 1.

2023-11-28
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , , , , ,
0

Melyik a legszebb olasz karácsonyi vásár és hová érdemes ellátogatni 2023-an?
A legtöbb olasz karácsonyi vásár november közepén kezdődik és a karácsonyi időszakban is folytatódik.

natale-a-meranoKépek forrása: travel.thewom.it

ALTO-ADIGE
Az Alto Adigében megrendezett karácsonyi vásárok a legjellegzetesebbek és a leghagyományosabbak egész Olaszországban. A legismertebbek Bolzano, Bressanone, Vipiteno, Merano és Brunico, de még a kisebb városokban is van karácsonyi vásár. A dél-tiroli piacok a hófödte hegyek hangulatos környezetében zajlanak. A bolzanói piacon legalább 250 kiállító kínája portékáhát. Az idei szezonban november 24. és január 6. között  tart nyitva.

mercatini-di-natale-in-italia

BOLZANO
Piazza Walther a karácsonyi vásárok alatt varázslatos hellyé változik, ahol faházikókból kellemes fahéj illatból tölti meg a levegőt. A bódék között sétálva megkóstolhatjuk a karácsonyi hagyomány jellegzetes ételeit, mint például a sült almát, a rétese és a forralt bor. Ha erre jártok, ki ne hagyjátok a jellegzetes Renon piacokat, amik bár kis távolságra találhatók Bolzanótól, csak vonattal lehet eljutni.

mercatini-merano

MERANO
Január 6-ig 80 kiállító várja az ide látogatókat a csodálatos Meranóban, ahol a helyben készített termékek legjavát, karácsonyi díszeket és kézműves ínyencségeket kínálnak.. Érdemes a piacra az esti órákban ellátogatni, amikor a kivilágított házak csodálatos keretbe foglalják a piacot.

bressanone-natale

BRESSANONE
A boszorka napjáig a Dóm téren 35 kiállító kínálja tipikus kézműves termékeit, például betlehemeket, faszobrokat, kézzel készített kerámiákat, gyertyákat, üveggömböket és angyalokat, valamint tiroli karácsonyi tárgyakat. Érdemes megtekinteni a helyi történelmi Betlehem Múzeumot is.

vipiteno_2

VIPITENO
A Torre delle Dodici a hagyományos vipitenói karácsonyi vásár háttere. A bódék között sétálva a fahéj, a fűszerek, a frissen sült édességek és a forralt bor illata keveredik, kóstolni kötelező.

duomo-di-trento

TRENTINO
Trentino karácsonyi vásárai nagyon jellegzetesek, és bár sokkal fiatalabbak, mint az Alto Adigében megrendezettek, de ugyanolyan hagyományosak és hitelesek. Trentino karácsonyi vásárai közül a legfontosabb a Trento karácsonyi vásár, emellett érdemes ellátogatni a Molvenóban, Madonna di Campiglióban és Roveretóban rendezett vásárokba is.

trento_3

TRENTO
A trentói karácsonyi vásárok nem tekintenek vissza olyan régi múltra, mint a bolzanóiak, de az évek során egyre híresebbé váltak. A karácsonyi hangulat itt autentikus, a város központjában álló karácsonyfa pedig gyönyörű; a Piazza Fiera téren mintegy 70 kézműves házikó található a 16 gasztronómiának bodega mellett.

canale-di-tenno_4

CANALE DI TENNO
A Canale di Tenno karácsonyi vására az egyik legkülönlegesebb az egész régióban. A standok, a jellegzetes gasztronómiai és a kézműves vásár a falu üzleteiben, házaiban és istállókban találhatók.

riva-del-garda_3

RIVA DEL GARDA
A Piazza Cesare Battisti és a Piazza Garibaldi téren hagyományos karácsonyi vásárokat tartanak gasztronómiával, karácsonyi díszekkel és kézműves termékekkel. A télapó házát is érdemes felkeresni, ha itt jártok. Javaslom, hogy sötétedés után látogassatok el ide, amikor az egész történelmi központ fénykivilágításban pompázik.

mercatino-di-natale-di-aosta

AOSTA
Aosta történelmi központja az év ezen időszakában igazi karácsonyi faluvá változik, több mint 50 faházzal, valamint helyi DOP és DOC élelmiszer- és bortermékkel várják az ide látogatókat.
Aosta környékén további kihagyhatatlan karácsonyi vásárok találhatók: a Fénis-kastély és az élő betlehem a csodálatos

natale-a-montepulciano_1 Bárd kastélyban.

TOSZKÁNA
Toszkána nem büszkélkedhet a karácsonyi vásárok ősi hagyományával, de az évek során megtanulta ötvözni falvai varázsát, gasztronómiájának kiválóságát és évszázados pincéit a hagyományos karácsonyi vásárokkal.
Sok falu, köztük Montepulciano, egy nagyon érdekes piacot szervez, és a legtöbb város, köztük Siena és Lucca, rendezvényekkel teli programot szervez karácsonyra, ahol természetesen megtalálhatók a kézműves termékeket, helyi ételkülönlegességeket és borokat bemutató faházak.

mercatini-di-natale-firenze

FIRENZE
A Piazza Santa Crocén  kerül megrendezésre a német stílusú karácsonyi vásár. 55 faházban találhatóak a legeredetibb ajándékötletek, lakásdíszek, karácsonyfadíszek és kézműves termékek, valamint jellegzetes német termékek, fűszeres borok, édességek. Ezen kívül zenés műsorok, gyerekeknek szóló előadások várják az ide látogatókat.

arezzo-natale-foto

AREZZO
Arezzo az adventi időszakban a karácsony városává alakul át. November és december között ad otthont Olaszország legnagyobb tiroli piacának. A történelmi központban a Prato delle Meraviglie óriáskerékkel és hagyományos piaccal, fényinstallációkkal, tiroli faluval és az óriáskerékkel várja a vásár látogatóit.

Olaszul már tudók vagy a nyelvet most tanulók figyelmébe ajánlom elsősorban az alábbi videót:

 

Hamarosan érkezem a folytatással.
Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod. 🙂

mercatino natalizio karácsonyi vásár
mercatino di natale karácsonyi vásár
la neve
innevato hófedte
casetta di legno faházikó
cannella fahéj
bancarella bódé
assaggiare megkóstolni
mela fritta sült alma
lo strudel rétes

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük