9+1 érdekesség a kerékpározásról és a kerékpárról

2023-05-24
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , ,
0

Mikor volt a történelem első kerékpárversenye? És az első Giro d’Italia?
A nemrégiben megrendezett 2023-as Giro d’Italia alkalmából íme a kerékpározás történetének és a kerékpár fejlődésének 10 legfontosabb állomása.

Az 1953-as Giro d’Italia a Szent Péter téren, Vatikánvárosban . Kép forrása: Wikipédia

Az első kerékpár 1817-ből származik, az első kerékpárversenyre egy párizsi parkban 1868. május 31-én került sor, az első Giro d’Italia pedig 1909. május 13-án indult Milánóból.
A kerékpár fejlődésének története tehát több mint 200 éves, és a kerékpározásé, a valaha volt egyik legtöbbet követett és gyakorolt sportágé, körülbelül 160.

Íme a legkülönlegesebb szakaszok, amik a kerékpározás és azok bajnokainak a történetét fémjelzik.

1.).  KI TALÁLTA  FEL A KERÉKPÁRT?
A kerékpár első példánya több mint 200 éves. 1817-ben a német Karl Drais találta fel, aki laufmachinenek  nevezte el, de hamarosan „draisina” néven vált ismertté. Annak ellenére, hogy a jelenlegi kerékpároktól eltérően van egy kormánykerék és két kerék, a draginenek nem rendelkezett pedállal, és azt ülő járás közben kellett tolni.

Elsősorban olaszul már beszélők és a nyelvet gyakorolni kívánok figyelmébe ajánlom az alábbi, olasz nyelvű, kifejezetten izgalmas videót, amiben közelebbről is megismerkedhetünk a kerékpár történetével:

 

2). MIKOR VOLT AZ ELSŐ KERÉKPÁROS VERSENY?
Ötven évvel a vízelvezető feltalálása után rendezték meg a történelem első kerékpárversenyét egy párizsi parkban 1868. május 31-én, ezt a brit James Moore (1849-1935) nyerte meg egy 1,2 km-es pályán.
Két évvel később Olaszországban rendezték meg az első országúti versenyt Firenzéből Pistoiába.

Ingyenes fotók Kerékpáros verseny kategóriában

3). MIKOR SZÜLETETT A GIRO D’ITALIA?
1908. augusztus 7-én a Gazzetta dello Sport címlapján jelentették be a Giro d’Italiát, a Tour de France-szal és a spanyol Vueltával együtt a három nagy európai szakaszverseny egyikét. Asportújság állítólag rendezvényt szervezett,ami  “a nemzetközi kerékpársport egyik legvágyottabb és legjelentősebb próbája lesz”.

Kevesebb mint egy évvel később, 1909. május 13-án meg is tartották az első verseny, a 8 szakaszból és 2447 kilométerből álló verseny hajnali 2.53-kor indult a milánói Loreto körforgalomból. A történelem 1. Giro d’Italia győztese – Carlo Galetti és Giovanni Rossignoli előtt – Luigi Ganna lett, aki 5250 líra (körülbelül 100 000 euró) pénzdíjat nyert.

A milánói „Leonardo da Vinci” Tudományos és Technológiai Múzeumban őrzött kerékpár, 1869 körül. Kép forrása: Wikipédia

4). MIKOR SZÜLETETT A GRAZIELLA?
1964-ben az olasz tervező, Rinaldo Donzelli megalkotta a Graziella nevű elegáns összecsukható kerékpárt, aminek a venetói székhelyű Carnielli cég vállalta a sorozatgyártását. A modell azonnali sikert aratott, az 1960-as években az olasz formatervezés hiteles ikonává vált.

Torna la Graziella tra mito e tecnologia - Gazzetta del Sud

Kép forrása: gazzettadelsud

5). KI KERÜLTE MEG ELŐSZÖR KERÉKPÁRRALA FÖLDET?
Kerékpárra pattanva bárhová eljuthatunk, amit az amerikai Fred Birchmore bravúrja is alátámaszt, Fred 1935-ben úgy döntött, hogy 64 373 km megtételével körbepedálozza a csodálatos bolygónkat.
Az első világkörüli utat Bucephalus (Nagy Sándor lova nevéből) átkeresztelt kerékpárján nyergében tette meg, a kalandjairól később egy könyvet is írt. A nem mindennapi rekordot magáénak tudható bringás 101 éves korában hunyt el, 2012-ben.
A vasparipát jelenleg a washingtoni Nemzeti Amerikai Történeti Múzeumban őrzik.

Fred A. Birchmore, 25, circled the globe by #bicycle in 1935. The ...Kép forrása: pinterest

6). MELYIK A  LEGDRÁGÁBB KERÉKPÁR?
A kerékpár az egyik legolcsóbb közlekedési eszköz, mégis vannak nagyon drága modellek, amik gyakran értékes anyagokból készülnek. A rekorder a 24K Gold Extreme Mountain Bike, amiteljesen arannyal borított, és a The House of Solid Gold ékszerekkel készült. Az értéke pedig? Nem kevesebb, mint egy millió dollár.

Extreme Obnoxiousness. The Million Dollar 24k Gold Mountain Bike. - if ...


7). MELYIK OLASZ RÉGIÓBAN VAN A LEGTÖBB KERÉKPÁRÚT?

Az Euromobilitás Egyesület 2022 novemberében bemutatott jelentése szerint az egy lakosra jutó legtöbb kilométeres kerékpárúttal rendelkező 10 olasz város Emilia-Romagnában található. A dobogó első helyén Reggio Emilia áll (több mint 15 km/10 000 lakossal), majd Ferrara és Modena következik.

Ingyenes fotók Kerékpáros kategóriában

8). HOGYAN TUDTA ELKERÜLNI  GINO BARTALI A POLGÁRHÁBORÚ KIROBBANÁSÁT?
1948. július 14-én egy jobboldali diák lelőtte Palmiro Togliattit, az Olasz Kommunista Párt vezetőjét, ezzel alapos volt a gyanú, hogy kitörhet a polgárháború. A kerékpáros Gino Bartali volt az, aki megnyugtatta a kedélyeket, aki a következő napokban a Tour de Franceon olyan sikersorozatot halmozott fel, amely az egész ország figyelmét elterelte, és szerencsére nem tört ki a polgárháború.

Aguadeiro Trepador: Gino Bartali - uma corrida para a vida.

9). MI A KERÉKPÁROS SEBESSÉGREKORD?
Denise Mueller-Korenek amerikai kerékpároshölgy 2018 szeptemberétől tartja a tempós kerékpáros szárazföldi sebesség világrekordját, és egyben őt tartják a föld leggyorsabb kerékpárosának
2018. szeptember 16-án állította be a rekordot a utahi Bonneville Salt Flatsban, amikor átlagosan 183,932 mérföld/órás (296,009 km/h) sebességgel kerékpározott egy egyedi gyártású karbon KHS kerékpárral, egy szintén egyedi gyártású jármű (dragster, tehát egy speciális versenyautó) mögött, annak szélcsatornájában, hogy minimalizálja a légellenállást.
Ő az első és egyetlen nő a történelemben, aki birtokolja a világrekordot.

Weltrekord: Mit 296 km/h auf dem Fahrrad durch die amerikanische Wüste ...Kép forrása: stern

9+1). KIK A LEGGYORSABB OLASZ KERÉKPÁROSOK?
Fausto Coppi, Felice Gimondi, Francesco Moser, Marco Pantani, Vincenzo Nibali.

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod!

bicicletta kerékpár
materiale alapanyag
invenzione találmány
inventare feltalálni
macchina da corsa versenyautó
ruota kerék
gara ciclistica kerékpárverseny
pieghevole összecsukható, összehajtható
detenere il record rekordot tartani
pista ciclabile kerékpárút

 

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük