7 ok, amiért utazz Olaszországba

2023-06-07
Olasz kultúra
, , , , , ,
0

Olaszország történelmi látnivalókkal,  műalkotások és műemlékek gazdag örökségével teli ország. Az évezredek civilizációja által megcsókolt földön olyan civilizációk születtek, mint az etruszk és a római.

Free Village Sea photo and picture

 

Olaszország a művészetek kincsesládája, a félsziget minden városa egyben egy szabadtéri múzeum is. Minden lakott központ, még a legjelentéktelenebb is, tartalmazhat egy-egy ókori művészet remeket például egy templomban vagy egy palotában, vagy egy téren, vagy akár egy út mentén.

Free Trevi Fountain photo and picture

1.  Művészet az ország minden szegletében

Olaszország sajátossága éppen az a lehetőség, hogy a gyönyörű és elismert turisztikai központokon kívül felfedezzék, hogy a művészet az ország minden szegletében az utcán hever. Az elmondottakat megerősíti, hogy Olaszország a világ azon országa, ahol a legtöbb helyszín szerepel az UNESCO által a világörökségi helyszínek  listáján.

Olaszország legismertebb látnivalói közé tartoznak a híres művészeti városok, amik önmagukban is megérnek egy kirándulást, mint Róma, Firenze és Velence – ezek az olasz művészetturizmus három fő célpontja.

Vannak városok, amiket Olaszországban részben háttérbe szorít a három legfontosabb úti cél, de amik a világ minden más nemzetében elsőrangú sztárok lennének. Közülük említhető Pisa, Siena, Ravenna, Nápoly, Verona, Padova, Vicenza, Lucca, Ferrara, Perugia, Palermo, Bergamo, Bologna, Pavia stb.
A kisebb, de rendkívül szép városok, mint San Gimignano, Assisi Urbino, Gubbio, Orvieto, Noto, Cefalù, Spoleto, Matera, Cortona, Cividale del Friuli, Volterra, Pienza, Todi, Spello, Loreto stb. szintén bakancslistára valók.

Free Pompeii Vesuvius photo and picture

2. A világ régészeti központja

Számos régészeti lelőhely található, és sok globális jelentőségű. Az időszámításunk előtti régészeti lelőhelyek minden olaszországi régióban képviseltetik magukat, de a legérdekesebb területek a Val Camonica, a Garda-tó és a Monte Bego területei, ahol több ezer őskori sziklafaragvány látható. Még Szardínia is nagyon érdekes úti cél a nuragiai civilizáció maradványaival.

Ami az ókori történelmet illeti, az ország déli részén a görög gyarmatosítás idejére visszanyúló fontos régészeti központok találhatók, amelyek közül a legfontosabbak Szicíliában (Agrigento, Szirakúza, Taormina) és Campaniában (Pompeii) találhatók.
Toszkánában, Lazióban és Umbriában az etruszk civilizáció központjait érdemes felkeresni, ahol sírok, nekropoliszok és a feltárt utak láthatók.

Free Villa D'Este Tivoli photo and picture

A Római Birodalom időszaka minden olaszországi régióban hatalmas örökséget hagyott maga után. Nyilvánvalóan Róma városa, a birodalom fővárosa mindennek a központi eleme. Róma közelében érdemes meglátogatni az ókori Ostia (Ostia Antica) lenyűgöző római maradványait, a Villa Adrianát Tivoliban.
Az ország többi részén csodálatos régészeti lelőhelyek találhatók Campaniában (Pompeii, Herculaneum, Oplontis), Szicíliában (Piazza Armerina, Tindari), Friuli Venezia Giuliában (Aquileia), Venetóban (Verona), Valle d’Aosta ( Aosta), csak hogy a leghíresebbeket említsem.

Minden olaszul tudó figyelmébe ajánlom az alábbi nem rövid, de nagyon érdekes videót, ha Pompejiiről még többet szeretne megtudni:

3. Természeti kincsekben gazdag ország

Az ország nagyon változatos, az olasz természetet az ember munkája mélyen átalakította az évszázadok során, de az embernek és a természetnek ez a kombinációja olyan csodákat eredményezett, mint a Chianti-dombok és a Val d’Orcia Toszkánában, a Langhe, a Roero és a Monferrato Piemontéban vagy Cinque Terre Liguriában.

Free Etna Sicily photo and picture

4. Hegyek és vulkánok országa

Az Olasz-félszigetnek számos természeti vonatkozása is van, amelyek érintetlenek maradtak. Az alpesi lánc fensége több mint 4000 méter magas hegyekkel, amiben számos nemzeti park található.
Olaszország egyik vonzereje a bizarr és lenyűgöző Dolomitok, amit az UNESCO világörökséggé nyilvánított. Az Appenninek hosszú láncolata, ami északról délre halad át az országon, lágyabb, de egyben lenyűgöző hegyeket tartogat.

Olaszország a vulkánok országa is, itt található Európa legimpozánsabb aktív vulkána, az Etna, és egyben a legpusztítóbb is, a Vezúv.

Free Lake Como Italy photo and picture

5. Dombok, tavak, barlangok országa

Olaszország természeti látnivalói nem korlátozódnak a hegyekre, hanem minden földrajzi adottság képviselteti magát. Varázslatos tájaikról híresek Észak-Olaszország nagy tavai, mint a Comói-tó, a Garda-tó, az Iseo-tó és a Maggiore-tó.

Toszkána, Piemonte, Veneto, Umbria és Marche dombos területei varázslatosak. A természet számos természetes barlangot alakított ki, ezek cseppkövekből és sztalagmitokból álló földalatti csodákat tartalmaznak. A legismertebbek közé tartoznak a pugliai Castellana barlangok, a toszkánai Grotta del Vento (a szél barlangja), a liguriai Toirano barlangok és a marchei Frasassi barlangok.

Free Landscape Sea photo and picture

6. Olaszország tengerei

A több ezer kilométeres tengerpart az Olaszországba látogató turisták által leglátogatottabb úti célok és látnivalók közé tartozik. Vannak híres tengerparti üdülőhelyek, mint például a Riviera Romagnola (Rimini, Riccione) és Versilia (Forte dei Marmi, Viareggio) mentén.

Szardínia partjai mentén találhatók a legszebb és legtisztább tengerpartok. Nincs hiány sziklás és vad partokban sem (Cilento, Gargano, Cinqueterre, Amalfi-part). Hosszú aranyhomokos strandok, szigetek és világi tengerparti üdülőhelyek találhatók Portofinóban, Capriban, Ischiában, Amalfiban, Taorminában, Portovenerében, Positanóban.

Free Pizza Italian photo and picture

7. Kulináris élvezetek

Olaszország olyan gasztronómiai örökséggel rendelkezik, amit nem lehet összehasonlítani a világ egyetlen országával sem. Minden olasz régiónak megvannak a jellegzetes ételei, ételkészítési módjai, borai, olajai, pácolt húsai és jellegzetes ételei és borai. Természetesen minden régió büszke a saját örökségére, a receptek anyáról leányra szállnak.

Free Rome Italy photo and picture

7+1. Olasz vendégszeretet
Az olasz emberek köztudottan vendégszeretők, akik között minden olaszul tanuló anyanyelvi környezetben tudja gyakorolni a nyelvet. Az olasz mindig bátorít (mindenkinek ezt mondják: parli molto bene) és soha nem fog elbátorítnai.

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

arte (nn) művészet
montagna hegy
vulcano vulkán
gastronomia gasztronómia
mare (il) tenger
grotta barlang
archeologia régészet
museo all’aperto szabadtéri múzeum
monumento műemlék
penisola félsziget

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük