A 25 legjobb, Olaszországban játszódó külföldi film 1.

2023-06-21
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , ,
0

Lenyűgöző, festői tájaival, elbűvölő városaival és magával ragadó kultúrájával Olaszország évtizedek óta a filmrendezők kedvenc helyszíne,  ennek eredményeként számtalan csodálatos, Olaszországban játszódó film közül válogathatunk.

Klasszikus filmek, tele régi hollywoodi csillogással? Akció filmek? Románc? Humor? Gasztronómia? Ezek mind-mind megtalálhatóak az alábbi alkotásokban.

Akár olaszországi utazásra készülsz, és azt reméled, hogy ihletet meríthetsz egy-egy filmből, akár csak a legtöbbet szeretnéd kihozni a foteles utazásból egy-egy esős napon, íme néhány a legjobbak közül!

Free Italy Grand Canal photo and picture

Olaszországban játszódó klasszikus filmek

Ezek a klasszikus, Olaszországban játszódó filmek egy kicsit régebbiek, és mindegyik vagy klasszikus, Olaszországban játszódó könyveken alapul, vagy önmagában is klasszikus, vagy akár mindkettő.

Római vakáció (Roman Holiday, 1953)

Talán a legismertebb és legklasszikusabb Olaszországban forgatott amerikai film. Ez volt Audrey Hepburn első filmszerepe, amiben Anna hercegnőt testesíti meg, aki Róma felfedezésére indul.

A főbb helyszínek  a teljesség igénye nélkül az ikonikus Spanyol lépcső valamint az Igazság szája, ami ennek az alkotásnak köszönheti hatalmas népszerűségét, valamint a vespa is ennek a filmnek köszönheti világhírét.

 

Szoba kilátással  (A Room With a View, 1985)

E.M. Forster klasszikus 1908-as regénye alapján készült a film, ami egy fiatal angol nő, Lucy Honeychurch kalandjairól szól, aki felfedezi Firenzét.

Rengeteg olyan helyszínen játszódik, amiket a mai napig felismerhetnek a városba látogató turisták.
Bízom benne, hogy az olaszul tanulók értik a film betétdalát:

 

Az édes élet (La Dolce Vita, 1960)

Az olasz-francia co-produkcióban készült Fellini film egy pletyka rovatvezető kalandjait és romantikáját meséli el.
A film főszereplői a sármos Marcello Mastroianni és a gyönyörű Anita Ekberg, a Trevi-kutas jelenetüket egészen biztosan mindenki ismeri.
De azt tudtátok-ek, hogy a paparazzo kifejezés a filmben szereplő, Paparazzo nevű fotós megjelenése után épült be a köznyelvbe?

 

Elvarázsolt április (Enchanted April, 1991)

Négy boldogtalan, angol nő az I. világháború vége után elhatározta, hogy április hónapra maga mögött hagyja az Egyesült Királyság szürke időjárását, és egy gyönyörű olasz villában kötnek ki Portofinóban.

Free Portofino Italy photo and picture

A keresztapa (The Godfather, 1972)

Az Olaszországban játszódó filmek közül talán ez a leghíresebb, A keresztapa tíz éven át követi nyomon a corleonei bűnözői család tetteit, elsősorban Vito Corleonére és fiára, Michael Corleonére összpontosítva.
A filmet New Yorkban és Szicíliában is forgatták.

Free Italia Savoca photo and picture

Olaszországban játszódó romantikus filmek

Míg ebben a blogbejegyzésben szereplő Olaszországban játszódó filmek gyakorlatilag mindegyikében van valamilyen romantikus cselekmény vagy részcselekmény, az alábbi három Olaszországban játszódó film középpontjában egy-egy szerelmi történet áll.

Minden kút Rómába vezet (When in Rome, 2010)

Egy szkeptikus New yorki római utazásáról szól ez a könnyed hangvitelű, romantikus vígjáték.
Bár kifejezetten nem említik, feltételezhető, hogy a filmben szereplő szerelem szökőkútja a Trevi-kút.

Levelek Júliának (Letters to Juliet, 2010)

Verona, szőlőültetvények és rengeteg romantika. A Levelek Júliának egy szórakoztató, romantikus vígjáték, ami a csodálatos Veronában játszódik.

Sophie  a munkamániás vőlegényével előnászútra utazik Olaszországba, ahol egyedül indul Verona felfedezésére és betéved Shakespeare Júliájának házához. Rábukkan egy ötven éve megírt levélre, Sophie válaszol neki, majd együtt indulnak a rég elvesztett kedves keresésére Toszkána csodálatos vidékein.

Free Verona Bridge photo and picture

Szerelem első látásra (Only you, 1994)

Faith hisz abban, hogy igaz szerelme kőbe van vésve.
14 éves volt, amikor megkérdezett egy jósnőt, és azt  a választ kapja: Damon Bradley lesz élete szerelme. Sok-sok éven keresztül ezt a fantomembert keresi, amíg elhatározza, hogy álmát félretéve férjhez megy, viszont az esküvő előtt telefonálhívás érkezik Damontól. Fai úgy dönt, hogy a nyomára bukkan, ezért csapot-papot hátrahagyva Olaszországba utazik, hogy megtalálja szerelmét.

Amikor Velencébe repül, hogy megkeresse Damont, talál helyette egy másik szerelmet – de vajon képes lesz-e elengedni a sorsról alkotott elképzelését, és engedni fog az előtte álló szerelem lehetőségének?
A filmet Velencében, Rómában, Toszkánában és az Amalfi-parton forgatták.

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod!

girare forgatni
fontana szökőkút
padrino keresztapa
uomo fantomatico elképzelt férfi / fantomember
fidanzato vőlegény
scoprire felfedezni
romantico romantikus
partire per l’Italia elutazni Olaszországba
famoso híres
innamorarsi egymásba szeretni

 

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük