Verona a szerelem városa, naná, hogy egy szerelmes veronai cukrász nevéhez fűződik a veronai orosz torta.
Verona süteménykülönlegessége ez az isteni torta, amit a város legjobb cukrászdáiban lehet megvásárolni, de otthon is könnyedén elkészíthetjük.
Sokan azt állítják, hogy a sütemény azért kapta ezt a nevet, mert formája kísértetiesen hasonlít az orosz, lehajtható füles szőrmesapkára, az usánkára.
De ez nem így van! Tudjuk, hogy az olaszok romantikus Don Giovannik, jelen esetben is erről van szó. Egy veronai cukrászmester kreálta ezt a süteményt a múlt század második felében, amikor egy hajón dolgozott az Északi-tengeren. Beleszeretett egy kékszemű, orosz lányba Odesszában, és neki dedikálta ezt a süteménykreációt.
Kép forrása: barini.it
Ennek az ízletes és látványos sütinek az elkészítése gyors és igen egyszerű.
Hozzávalók a veronai orosz tortához:
9 dkg vaj
15 dkg cukor
3 tojás
½ kisüveg rumaroma
½ kisüveg mandulaaroma
10 dkg finomliszt
8 dkg sütőélesztő
10 dkg amaretti keksz
1 csomag leveles tészta
Elkészítése:
Egy tálban a szobahőmérsékletű vajat 5 dkg cukorral elkeverjük. Egy másik tálban 3 tojást 10 dkg cukorral összekeverünk, egészen addig, amíg habos és világos nem lesz a krém.
Ehhez adunk ½-½ kisüveg rumaromát és mandulaaromát. Hozzáadjuk a korábban összekevert cukros vajat. Mindezt alaposan összedolgozzuk. Majd szitán keresztül hozzáadunk 10 dkg lisztet és 8 dkg sütőélesztőt. Ehhez szintén szitán keresztül hozzáadunk 10 dkg, előzetesen ledarált amaretti kekszet.
Mindezt alaposan összekeverjük. 20 cm átmérőjű, mély tortaformát kibélelünk leveles tésztával. Beleöntjük a tölteléket, majd a töltelék tetejét befedjük a leveles tésztával, a videóban látható módon (2.00), ettől lesz usánka jellegű a kész torta. Előmelegített, 180 C°-os sütőben, kb. 40-45 percig sütjük.
Buon appetito! 🙂
Az olasz nyelvet gyakorlók a torta elkészítésének a menetét az alábbi videóban tekinthetitek meg:
Arra is van tippem, hogy az ameretti kekszet otthon hogyan tudjátok elkészíteni, nézzétek csak!
Házi amaretti keksz
Hozzávalók 30 db kekszhez:
20 dkg porcukor
20 dkg mandulaliszt vagy darált mandula
2 tojásfehérje
½ kisüveg mandula aroma
csipetnyi só
A porcukrot a mandulaliszttel összekeverjük, hozzáadjuk a tojásfehérjét és jól eldolgozzuk. Hozzáadjuk a mandulaaromát, a sót és simára gyúrjuk. 15 grammos kis golyókat formázunk belőle, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és a tetejüket kicsit lenyomkodjuk. 190 fokon, légkeveréses programon 13-15 percig sütjük.
Egy másik, olasz nyelvű recept szerint így készül:
Ha még szívesen olvasnál az olasz kultúráról, szokásokról, ételekről, városokról, érdekességekről, nyelvtanulásról, kérlek, hogy látogass el a blogomra.
Ha olaszul tanulsz és a nyelvtannal kapcsolatos ismereteidet bővítenéd, lapozz bele a könyvembe.
Ha olaszul vagy angolul tanulnál, ajánlom figyelmedbe magán- vagy csoportos óráimat.
russo | orosz |
copricapo | fejfedő |
colbacco | usánka |
innamorarsi di | beleszeretni vkibe |
romantico | romantikus |
risalire a | visszanyúlik |
assaggiare | megkóstolni |
mandorle (tsz) | mandula |
origine | eredet |
antico | ősi |