orosz

A szerelmes veronai cukrász és az orosz torta esete

Verona a szerelem városa, naná, hogy egy szerelmes veronai cukrász nevéhez fűződik a veronai orosz torta.

Verona süteménykülönlegessége ez az isteni torta, amit a város legjobb cukrászdáiban lehet megvásárolni, de otthon is könnyedén elkészíthetjük.
Sokan azt állítják, hogy a sütemény azért kapta ezt a nevet, mert formája kísértetiesen hasonlít az orosz, lehajtható füles szőrmesapkára, az usánkára.A szovjet hadsereg katonai stílusú ushanka-ja stock fotó

De ez nem így van! Tudjuk, hogy az olaszok romantikus Don Giovannik, jelen esetben is erről van szó. Egy veronai cukrászmester kreálta ezt a süteményt a múlt század második felében, amikor egy hajón dolgozott az Északi-tengeren. Beleszeretett egy kékszemű, orosz lányba Odesszában, és neki dedikálta ezt a süteménykreációt.

 


Kép forrása: barini.it

Ennek az ízletes és látványos sütinek az elkészítése gyors és igen egyszerű.

Hozzávalók a veronai orosz tortához:
9 dkg vaj
15 dkg cukor
3 tojás
½ kisüveg rumaroma
½ kisüveg mandulaaroma
10 dkg finomliszt
8 dkg sütőélesztő
10 dkg amaretti keksz
1 csomag leveles tészta

Forráskép megtekintésetorta russa o torta di Verona

Elkészítése:
Egy tálban a szobahőmérsékletű vajat 5 dkg cukorral elkeverjük. Egy másik tálban 3 tojást 10 dkg cukorral összekeverünk, egészen addig, amíg habos és világos nem lesz a krém.

Ehhez adunk ½-½ kisüveg rumaromát és mandulaaromát. Hozzáadjuk a korábban összekevert cukros vajat. Mindezt alaposan összedolgozzuk. Majd szitán keresztül hozzáadunk 10 dkg lisztet és 8 dkg sütőélesztőt. Ehhez szintén szitán keresztül hozzáadunk 10 dkg, előzetesen ledarált amaretti kekszet.

Mindezt alaposan összekeverjük. 20 cm átmérőjű, mély tortaformát kibélelünk leveles tésztával. Beleöntjük a tölteléket, majd a töltelék tetejét befedjük a leveles tésztával, a videóban látható módon (2.00), ettől lesz usánka jellegű a kész torta. Előmelegített, 180 C°-os sütőben, kb. 40-45 percig sütjük.

Buon appetito! 🙂
Az olasz nyelvet gyakorlók a torta elkészítésének a menetét az alábbi videóban tekinthetitek meg: 

Arra is van tippem, hogy  az ameretti kekszet otthon hogyan tudjátok elkészíteni, nézzétek csak!

Házi amaretti keksz

Hozzávalók 30 db kekszhez:
20 dkg porcukor
20 dkg mandulaliszt vagy darált mandula
2 tojásfehérje
½ kisüveg mandula aroma
csipetnyi só

A porcukrot a mandulaliszttel összekeverjük, hozzáadjuk a tojásfehérjét és jól eldolgozzuk. Hozzáadjuk a mandulaaromát, a sót és simára gyúrjuk. 15 grammos kis golyókat formázunk belőle, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és a tetejüket kicsit lenyomkodjuk. 190 fokon, légkeveréses programon 13-15 percig sütjük.

Egy másik, olasz nyelvű recept szerint így készül: 


Ha még szívesen olvasnál az olasz kultúráról, szokásokról, ételekről, városokról, érdekességekről, nyelvtanulásról, kérlek, hogy látogass el a blogomra.
Ha olaszul tanulsz és a nyelvtannal kapcsolatos ismereteidet bővítenéd, lapozz bele a könyvembe.
Ha olaszul vagy angolul tanulnál, ajánlom figyelmedbe magán- vagy csoportos óráimat.

russo orosz
copricapo fejfedő
colbacco usánka
innamorarsi di beleszeretni vkibe
romantico romantikus
risalire a visszanyúlik
assaggiare megkóstolni
mandorle (tsz) mandula
origine eredet
antico ősi
Facebook
Twitter
LinkedIn
Kedves leendő könyvvásárló!

Az MPL leterheltsége és a Foxpost csomagautomaták telítettsége miatt karácsony előtt az utolsó feladási nap 2024. december 18. szerda kora délelőtt.
Gondoskodj időben a karácsonyi ajándékról, hogy már szenteste előtt nálad lehessen!

Kedves leendő könyvvásárlók!

Kedves oldallátogatók!

Az OlaszNyelvtan 2024. december 21. – 2025. január 5. között szabadságon van.
Az időközben beérkezett megrendelések teljesítése és az üzenetek megválaszolása 2025. január 6-án délelőtt fog megtörténni.

Minden kedves olaszrajongónak szeretetteljes, meghitt karácsonyi ünnepeket és olasz élményekben is gazdag, nagyon boldog új évet kívánunk!