Az olasz lagúna városok nyomában 1.

2022-05-19
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , ,
0

Velencén, a romantikus és elbűvölő,  világhírű és egyedülálló csatornavároson kívül is számos olyan olasz várost ismerünk, amik víz mentén születtek, és amiket tavak és lagúnák ölelnek körbe, valamint csatornák kereszteznek.

A gyakran ősi kereskedelmi útvonalakként született olasz városok csatornái ma már nem találkoznak távoli világból érkező kereskedőkkel, és innen érkező egzotikus fűszereket sem látnak.

Ugyanakkor ezek a csatornák a mai napig hajózhatók, a turisták és a városuk hagyományit tisztelő helyi lakosok legnagyobb örömére.  Gondolákban, csónakokban vagy hajókon a mai napig végig lehet járni a gyönyörű városok vízi útjait, ezek mindegyike kivétel nélkül velencei hangulatot idéz, de mindegyik településnek megvan a maga története.

Íme a 10 legszebb és leghíresebb olasz csatornaváros:
Velence, Chioggia, Burano, Padova, Peschiera del Garda, Treviso, Comacchio, Livorno, Milánó és Mantova.

Italy, Venice, Water, Gondola, Architecture, Venezia

Velence

Maga a varázslat, minden ide utazó  akár első, akár sokadik alkalommal jár itt, hitetlenkedve és tátott szájjal csodálja ezt a varázslatos és egyedi várost. A Serenissimát lagúnáival együtt az UNESCO a világörökség részévé nyilvánítottak. 435 híd köti össze a 118 szigetecskét, amiken a város fekszik, és 176 csatorna szeli át ezeket.

A népek és kultúrák kereszteződése ellenére Velence évszázadok óta változatlan formában őrzi örök szépségét. Ha megtehetjük, gondolában romantikázzuk végig a Canal Grande mentén található csodálatos palotákat, tekintsük meg a Sóhajok hídját, és suhanjuk el a Rialto híd alatt.

A vízről csodálatos látványt nyújt a Szent Márk tér  a bazilikával, a harangtoronnyal és a Dózse-palotával, ez utóbbit Napóleon Európa legelegánsabb palotájának titulálta.

Venice, Sunset, Gondola, Water, Italy, Architecture

Velence egyben az az olasz város, ahol a műalkotások legnagyobb sűrűsége koncentrálódik. Megcsodálhatjuk Tintoretto remekműveit a San Rocco iskolában, megtekinthetjük Picasso, Dalí és Miró munkáit a Peggy Guggenheim gyűjteményben, betekintést nyerhetünk a kortárs művészetbe, vagy felfedezhetjük a múzeumokat, galériákat, a világ egyik legszebb könyvesboltját, és az elkerülhetetlen Biennálét.

Venice, Italy, Water, Architecture, Channel, Travel

Így csodálhatjuk meg az olyan lenyűgöző nemesi palotákat, mint a Palazzo Grassi és a dózsék korát idéző arisztokrata rezidenciákat, de olyan rejtett csodákra is bukkanhatunk, mint a Palazzo Contarini del Bovolo.

Velencét akkor ismerhetjük meg igazán, ha nem a térképet követjük, hanem egyszerűen beleveszünk a lagúnák és a csatornák zeg-zúgos világába.

Italy, Chioggia, Bridge, Channel

Chioggia

Csendes utcái és festői csatornái miatt Chioggiát kis Velencének hívják. A barbár inváziók elől menekülők népesítették be anno Velence hátországát.

Velencéből érdemes hajóval kirándulást tenni Chioggiába és sétálni San Domenico, Vena és Lombardo színes házai és csatornái között.
A Corso del Popolón végig sétálva számtalan nagyszerű építészeti remekművet tekinthetünk meg, úgy mint a Palazzo Comunale, a Granaio, a 13. századi San Nicolò, San Domenico és Carpaccio, valamint a Piazzetta Vigo a 12. századi oszloppal.

Ki ne hagyjuk az Óratornyot, azaz egykori világítótornyot és őrtornyot, ami ma Chioggia történelmét nyomon követő és bemutató múzeumként funkcionál, és aminek a tetején egy asztrológiai órát is megtekinthetünk.

Watch, Old, Symbol, Ancient, Bell Tower, Veneto, Italy

Látogassuk meg  a Santa Maria Assunta tiszteletére szentelt katedrálist és a közeli San Martino templomot.

A városban található egy jellegzetes halpiac, keddtől vasárnapig tart nyitva, itt közvetlenül a tengerről kora reggel visszatérő halászok árulják az aznap fogott zsákmányukat.
Chioggia kikötőjében, a mólónál még mindig megcsodálhatjuk a bragozzikat, a jellegzetes élénk színű hajókat.

Italy, Burano, Channel, Venice, Canal, Boats, Buildings

Burano

Velence egyik szigete, ami csipkéiről és a csatornák mentén álló színes házairól híres.
A Tre Pontihoz érve megcsodálhatjuk a part menti színes házakat. A legenda szerint anno a halászok festették élénk színűra a házaikat, és amikor a hosszú utazásaikból tértek haza, így könnyen tudtak tájékozódni.

Burano, Architecture, Colorful, Venice, Italy

Ha a Galuppi tér körüli utcákon sétálgatunk, gyakori jelenség, hogy az utcákon és a tereken idős hölgyekbe botlunk, akik kiülnek az utcára és ott hímezik az eredeti buranói csipkét, miközben megvitatják az élet kisebb-nagyobb eseményeit.
Érdemes ellátogatni a Csipkemúzeumba, valamint a főtéren található  San Martino Vescovo temploba. Ez utóbbi Gian Battista Tiepolo híres festményének ad otthont.

Mindenféleképpen keressük meg a Casa di Bepi Suàt, a sziget leghíresebb, színes és geometriai formákkal tarkított házát.

Forráskép megtekintése

Elsősorban olaszul már tudók vagy a nyelvet tanulók figyelmébe ajánlom az alábbi videót:

A következő bejegyzésben Padova, Peschiera del Garda és  Treviso lagúnáiról olvashattok, tartsatok akkor is velem!

Ha tetszett a bejegyzés, és szerintetek másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen a megosztást! 🙂

canale csatorna
commercio kereskedelem
navigabile hajózható
residente helyi lakos
viaggiatore utazó
collegare összekötni
eterno örök
opera d’arte művészeti alkotás
arte contemporanea kortárs művészet
palazzo nobiliare nemesi palota

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük