skip to Main Content
Catania, A Láva és Az Elefánt Városa

Catania, a láva és az elefánt városa

Catania rövid története

Szicília keleti partján fekvő város az Etna lába és a Jón-tenger között terül el.
Az egymillió lakosú város egy nagy közlekedési csomópont, gazdasági központ és egyetemi város, ahol élvezhetjük a forgalmas belvárost és az olaszokra oly jellemző éjszakai életet.
Catania barokk építészetéről és várostervezéséről is ismert, belvárosa az Unesco Világörökség része. Magát a várost az 1693-as hatalmas földrengés után újjá kellett építeni, mint ahogy a legtöbb kelet-szicíliai települést is.
A város története 2700 éves múltra tekint vissza. A leigázások következtében különböző kultúrák (görög, római, arab, spanyol) keverednek a városban.

Kikötőjének köszönhetően mindig is gazdag kereskedelmi központ volt. A világháborúk után a város elszegényedett, a 70-es évek óta – ha lassú ütemben is -, de ismét növekvő tendenciát mutat a város gazdasága.
Mivel Catania belvárosa az Unesco Világörökség részét képezi, azt folyamatosan felújítják, karban tartják. Ugyanakkor a városnak van egy másik arca, ahol rengeteg elhagyatott, romos, felújításra vagy bontásra váró épület áll és hatalmas a mocsok.

Catania legfontosabb látnivalói

Ha videóban járnád körbe virtuálisan a fekete várost, kattints a linkre. 
A legfontosabb olasz városoknak van legalább egy becenevük. Catania a fekete város nevet a kitörő vulkán közelsége miatt kapta. Amikor a vulkáni hamu és pernye belepi a várost, minden fekete ruhát ölt. 

Az imént említett földrengés után újjáépített várost egységesen a barokk építészeti stílus jellemzi.
Catania belvárosa egy álom, érdemes nem csak a főbb turisztikai látványosságokat felkeresni, hanem menni az orrunk után, letérni kisebb utcákba. Csodálatos épületekre, parkokra, szökőkutakra bukkanhatunk.

Dóm
Vagy más néven Szent Agata székesegyház. Szent Agata a város védőszentje, aki mártírhalált halt.

Elefánt szökőkút
A Dóm téren, a székesegyházzal szemben található.
A szökőkút legendájának egy egész cikket szenteltem, amit az alábbi linkre kattintva tudtok elolvasni:
https://olasznyelvtan.hu/liotru-a-cataniai-elefant-tortenete-es-legendai/

Egyetem tér
A Dóm tér szomszédságban található, csodálatos épület egy napsütötte téren, ahol gyakran utcai zenészek szórakoztatják az arra járókat, valamint több kávézóba ki lehet ülni és élvezni ezt a szép kis teret.

Bellini kert és Bellini villa
Ez a kert, ami inkább park a mai értelemben véve, maga az oázis Catania városában, a 4 legfontosabb park egyike.
A helyiek sokszor csak villaként emlegetik. Eredete a 700-as évekbe nyúlik vissza.

Mai állapotában találhatunk benne egy szoborparkot híres olasz írók, költők, zenészek szobraival.
Rendezett kis kacskaringós ösvények mentén hatalmas kaktuszokkal és pálmákkal szegélyezett, kövekkel kirakott járdákon tekinthetjük meg ezt a mediterrán parkot, amiben csodálatos szökőkutakat is találhatunk.

A parkban van egy nagyon szép játszótér is, valamint botanikus kert a szomszédságában.

A Bellini kert tetejére felsétálva – ha az Etna és a felhők is úgy gondolják – viszonylag közelről lehet a hegyet megcsodálni.

Etnea út
A város ikonikus főutcája, ami majdnem a tengertől a vulkán irányába visz. Hétvégékre lezárják a forgalom elől és teljes széltében-hosszában a gyalogosoké és az utcai árusoké a vásárló utca.
Az Etnea útról nagyon jól látszik a vulkán, természetesen tiszta idő esetén.

Az ókori amfiteátrum romjai
A belvárosban található egy hangulatos kis téren.

Az ókori színház romjai
Ezt a látványosságot is kár lenne kihagyni, ha Cataniában járunk. Itt 6 € belépődíjat kell fizetni, cserébe tetőtől talpig bejárható ez a varázslatos ókori színház, ami megbújik a lakóépületek között.

Ursino kastély
A kastélyban múzeum található, pillanatnyilag a Dalí kiállítást lehet megtekinteni, és csak akkor látogatható a kastély, ha múzeumi belépőt vásárolunk.

A kastéllyal szemben van egy kis park, körülötte néhány étterem, amit a helyiek előszeretettel látogatnak. Itt is szembeötlő a város kettőssége, a felújított kastély és néhány lakóépület mellett omladozó épületek sokaságát találjuk.
Mivel ez a kastély is egy magas dombtetőn található, így innen is csodálatos kilátás nyílik az Etnára.

San Nicolò bencés kolostor
Története a XII. század második feléig nyúlik vissza.
A kolostorban egy világhírű könyvtár  található, valamint múzeum.
Belső udvarán egy nagyon szép kert van, a kolostor mellett pedig a meglehetősen puritán Szent Nikolò templom.
A kolostor külső udvarán minden második vasárnap bio vásárt rendeznek, ahol termelőktől kóstolással egybekötve húskészítményeket, tejtermékeket, teákat és zöldséget-gyümölcsöt vásárolhatunk.

Piac
Mint minden olasz városban, így Cataniában is található piac, ahol friss zöldséget, gyümölcsöt, halat és mindenféle bóvlit be lehet szerezni.

Tömegközlekedés
A repülőtérről az Alibusszal lehet bejutni Cataniába, ami körbejárja az egész belvárost. 25 perceként közlekedik, egy jegy ára 4 €, a pályaudvarig a menetidő csupán 15-20 perc.
Ha valaki a belvárosban lakik, minden gyalog bejárható. Egyébként pedig busszal és metróval lefedett a város tömegközlekedése.
Ha más városokba szeretnék eljutni, az busszal megoldható mind a repülőtérről, mind a központi pályaudvar előtti térről induló buszokkal vagy természetesen vonattal.

Ha szereted az olasz kultúrát és az olasz nyelvet, erről többet is meg szeretnél tudni, kérlek, hogy látogass el a honlapomra:
https://www.olasznyelvtan.hu

Back To Top