Liotru, a cataniai elefánt története és legendái

Catania varázslatosan szép Dóm terén, ami az Unesco Világörökség részét képezi, a székesegyházzal szemben található az Elefánt szökőkút, ami a város szimbóluma.
Ha a helyi emberekkel beszélgetünk, ők az elefántot sem elefántként, sem a város szimbólumaként nem emlegetik.
Az elefánt nemes egyszerűséggel Liotru.Liotru, a cataniai elefánt története

Liotru az Elefánt szökőkút fő eleme, amelyet ma a Dóm tér közepén csodálhatunk meg.
Az elefántot ábrázoló szobor egyetlen lávakőből készült, hatalmas talapzaton nyugszik, és egy 3 méternél magasabb obeliszket tart maga felett.
Pontosan nem ismert, hogy mikor és ki faragta ki ezt a kedves szobrot.
A legvalószínűbb hipotézis arra enged következtetni, hogy Szicília karthágói uralma idejére tehető, néhány évszázaddal Krisztus születése előtt.
Maga az Elefánt szökőkút komplexum, amin belül a szobor található, ugyanakkor későbbi időszakra datálódik.
A szökőkutat valójában Giovanni Battista Vaccarini hozta létre a XVIII. század első felében, az 1693-as cataniai katasztrofális földrengés után, ami a várost szinte teljesen megsemmisítette.
Mielőtt visszatért Szicíliába, Vaccarini Rómában elvégezte tanulmányait, ahol Gian Lorenzo Bernini mester műveit tanulmányozta. Az Elefánt szökőkút megalkotásában a Pantheon közelében található Minerva obeliszk (vagy más néven a Pulcin della Minerva) adta az ihletet.
Az 1693-as földrengés súlyos károkat okozott a Liotrunak, a törzse kettétört és a hátsó lábai is összetörtek. A helyreállítás már Vaccarini munkája, aki a lávakő szobrot fehér kövekből készült szemekkel és agyarral egészítette ki.

Olaszország egyesülését követően azt javasolták, hogy az egész Elefánt szökőkutat költöztessék el a Dóm térről a Palestro térre, távol a székesegyháztól.
Ez a terv a helyi emberek egységes ellenállását váltotta ki, Liotru maradt a helyén.


Miért elefánt Catania jelképe?

Az egész történet akkor kezdődött, amikor az elefántot beépítették a szökőkútba.
A kérdés tehát jogos, hogy annak idején a cataniai emberek miért döntöttek úgy, hogy ezen a területen egy ilyen meglehetősen szokatlan állat legyen a szimbólumuk.
Nem tudhatjuk pontosan a választ, de ugyanakkor az köztudott, hogy Szicíliában valaha, jóval a sziget görög gyarmatosítása előtt, törpe elefántokkal lakott terület volt.
A legenda szerint egy elefánt Catania mai területéről elűzött minden veszélyes állat, ezzel lehetővé tette, hogy lakott területté válhasson. Hálából, Catania népe egy elefántot ábrázoló szobrot faragtatott.
A múltban Liotrut mágikus szobornak tartották, ami képes megvédeni (kisebb-nagyobb sikerrel) a várost az Etna kitöréseitől.
A történethez tartozik, hogy 1239-ig Catania szimbóluma Szent György képe volt. Ebben az évben II. Frigyes, akit ezen a néven német-római császárként (1220-1250) ismerünk,  Szicília királyaként I. Frigyes (1197-1250) néven uralkodott, Cataniát királyi városi rangra emelte, így már nem függött a püspöktől.
Az évtizedekig tartó, folyamatos lázadások után Catania népe új polgári szimbólumot akart szerezni, és ehhez Liotrut választotta.

Miért nevezik Catania elefántját Liotrunak?

A válasz egy legendához kapcsolódik. Valójában a Heliodorus (olaszul Eliodoro) név torzulása, és ez a személy a VIII. század második felében valóban létezett Cataniában.
Heliodorus tanult ember volt, aki Catania püspökévé szeretett volna válni.
Ugyanakkor ezt a tisztet II. Leó töltötte be 765-ben.
Csalódottsága miatt Heliodorus elutasította a keresztény hitet, és inkább a mágiára fordította figyelmét.
Kitűzött célja az volt, hogy eltávolítsa az embereket a kereszténységtől, az egyháztól. Céljai elérése érdekében természetfeletti erejét is bevetette.

Heliodorus mágiáiról számos anekdota kering.

Például, hogy vásárlásai során drágakövekkel fizetett. Viszont a gonosz varázsló távozása után egyszerű kavicsokká változtak át a drágakövek, a kereskedők legnagyobb kétségbeesésére.

Egy másik legenda szerint egy szép napon Heliodorus meggyőzött egy fiatalembert (minden valószínűség szerint a püspök unokaöccsét), hogy egy lóversenyen az általa kiválasztott lóra tegye fel minden pénzét. Valóban ez a ló vágtatott át először a célvonalon, de azonnal utána démonná vált, így a fiatalember nem tudta felvenni a nyereményét.

A következő legenda szerint maga Heliodorus volt az, aki az elefánt szobrot saját kezével faragta ki. Sőt, varázsereje volt ahhoz, hogy életre keltse és a hátára pattanva azon lovagoljon a portyázásai során a városban. Az elefánttal Heliodorus hosszú utakat tett meg Catania és Konstantinápoly között. Ezért az elefánt szobrát “u cavaddu i Liotru” -nak (“Heliodorus lovának”) is hívják.

Ősi riválisa, II. Leó állította meg őt, aki 778-ban máglyahalálra ítélte Heliodorust.

Egy fantáziadúsabb változat szerint a püspök kihívta Heliodorust és örök ellenségét, II. Leót egy izzó parázs párbajra. II. León az Istenbe vetett hitének köszönhetően sértetlenül sétált át az izzó parázson, míg a szegény, hitét vesztett Heliodorus elégett és hamuvá vált.

Elefántja azonban hűségesen még mindig Catania központjában van, és várja a turisták látogatását.

Liotruval nem csak a Dómmal szembeni szobron találkozhatunk, hanem a város zászlóját, a Coppola színház bejáratát, számos park korlátelemeit is díszit, és ezen kívül tereken kövekből is kirakták ezt a kedves szimbólumot.

Ha tetszett a bejegyzés és szerinted másoknak és hasznos lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

simboloszimbólum
elemento principalefő elem
roccia lavicalávakő
scolpirefaragni
catastrofico sismakatasztrófális földrengés
ispirazioneihlet, inspiráció
sculturaszobor
le zanneagyarak
pietra
statua magicamágikus szobor

Marble Stone, Facade, Mediterranean, Summer, Art, Saint

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top