OlaszNyelvtan.hu | Olasz nyelvtanulás

Liotru, a cataniai elefánt története és legendái

2019-01-18
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , ,
0

Catania varázslatosan szép Dóm terén, ami az Unesco Világörökség részét képezi, a székesegyházzal szemben található az Elefánt szökőkút, ami a város szimbóluma.
Ha a helyi emberekkel beszélgetünk, ők az elefántot sem elefántként, sem a város szimbólumaként nem emlegetik.
Az elefánt nemes egyszerűséggel Liotru.Liotru, a cataniai elefánt története

Liotru az Elefánt szökőkút fő eleme, amelyet ma a Dóm tér közepén csodálhatunk meg.
Az elefántot ábrázoló szobor egyetlen lávakőből készült, hatalmas talapzaton nyugszik, és egy 3 méternél magasabb obeliszket tart maga felett.
Pontosan nem ismert, hogy mikor és ki faragta ki ezt a kedves szobrot.
A legvalószínűbb hipotézis arra enged következtetni, hogy Szicília karthágói uralma idejére tehető, néhány évszázaddal Krisztus születése előtt.
Maga az Elefánt szökőkút komplexum, amin belül a szobor található, ugyanakkor későbbi időszakra datálódik.
A szökőkutat valójában Giovanni Battista Vaccarini hozta létre a XVIII. század első felében, az 1693-as cataniai katasztrofális földrengés után, ami a várost szinte teljesen megsemmisítette.
Mielőtt visszatért Szicíliába, Vaccarini Rómában elvégezte tanulmányait, ahol Gian Lorenzo Bernini mester műveit tanulmányozta. Az Elefánt szökőkút megalkotásában a Pantheon közelében található Minerva obeliszk (vagy más néven a Pulcin della Minerva) adta az ihletet.
Az 1693-as földrengés súlyos károkat okozott a Liotrunak, a törzse kettétört és a hátsó lábai is összetörtek. A helyreállítás már Vaccarini munkája, aki a lávakő szobrot fehér kövekből készült szemekkel és agyarral egészítette ki.

Olaszország egyesülését követően azt javasolták, hogy az egész Elefánt szökőkutat költöztessék el a Dóm térről a Palestro térre, távol a székesegyháztól.
Ez a terv a helyi emberek egységes ellenállását váltotta ki, Liotru maradt a helyén.


Miért elefánt Catania jelképe?

Az egész történet akkor kezdődött, amikor az elefántot beépítették a szökőkútba.
A kérdés tehát jogos, hogy annak idején a cataniai emberek miért döntöttek úgy, hogy ezen a területen egy ilyen meglehetősen szokatlan állat legyen a szimbólumuk.
Nem tudhatjuk pontosan a választ, de ugyanakkor az köztudott, hogy Szicíliában valaha, jóval a sziget görög gyarmatosítása előtt, törpe elefántokkal lakott terület volt.
A legenda szerint egy elefánt Catania mai területéről elűzött minden veszélyes állat, ezzel lehetővé tette, hogy lakott területté válhasson. Hálából, Catania népe egy elefántot ábrázoló szobrot faragtatott.
A múltban Liotrut mágikus szobornak tartották, ami képes megvédeni (kisebb-nagyobb sikerrel) a várost az Etna kitöréseitől.
A történethez tartozik, hogy 1239-ig Catania szimbóluma Szent György képe volt. Ebben az évben II. Frigyes, akit ezen a néven német-római császárként (1220-1250) ismerünk,  Szicília királyaként I. Frigyes (1197-1250) néven uralkodott, Cataniát királyi városi rangra emelte, így már nem függött a püspöktől.
Az évtizedekig tartó, folyamatos lázadások után Catania népe új polgári szimbólumot akart szerezni, és ehhez Liotrut választotta.

Miért nevezik Catania elefántját Liotrunak?

A válasz egy legendához kapcsolódik. Valójában a Heliodorus (olaszul Eliodoro) név torzulása, és ez a személy a VIII. század második felében valóban létezett Cataniában.
Heliodorus tanult ember volt, aki Catania püspökévé szeretett volna válni.
Ugyanakkor ezt a tisztet II. Leó töltötte be 765-ben.
Csalódottsága miatt Heliodorus elutasította a keresztény hitet, és inkább a mágiára fordította figyelmét.
Kitűzött célja az volt, hogy eltávolítsa az embereket a kereszténységtől, az egyháztól. Céljai elérése érdekében természetfeletti erejét is bevetette.

Heliodorus mágiáiról számos anekdota kering.

Például, hogy vásárlásai során drágakövekkel fizetett. Viszont a gonosz varázsló távozása után egyszerű kavicsokká változtak át a drágakövek, a kereskedők legnagyobb kétségbeesésére.

Egy másik legenda szerint egy szép napon Heliodorus meggyőzött egy fiatalembert (minden valószínűség szerint a püspök unokaöccsét), hogy egy lóversenyen az általa kiválasztott lóra tegye fel minden pénzét. Valóban ez a ló vágtatott át először a célvonalon, de azonnal utána démonná vált, így a fiatalember nem tudta felvenni a nyereményét.

A következő legenda szerint maga Heliodorus volt az, aki az elefánt szobrot saját kezével faragta ki. Sőt, varázsereje volt ahhoz, hogy életre keltse és a hátára pattanva azon lovagoljon a portyázásai során a városban. Az elefánttal Heliodorus hosszú utakat tett meg Catania és Konstantinápoly között. Ezért az elefánt szobrát “u cavaddu i Liotru” -nak (“Heliodorus lovának”) is hívják.

Ősi riválisa, II. Leó állította meg őt, aki 778-ban máglyahalálra ítélte Heliodorust.

Egy fantáziadúsabb változat szerint a püspök kihívta Heliodorust és örök ellenségét, II. Leót egy izzó parázs párbajra. II. León az Istenbe vetett hitének köszönhetően sértetlenül sétált át az izzó parázson, míg a szegény, hitét vesztett Heliodorus elégett és hamuvá vált.

Elefántja azonban hűségesen még mindig Catania központjában van, és várja a turisták látogatását.

Liotruval nem csak a Dómmal szembeni szobron találkozhatunk, hanem a város zászlóját, a Coppola színház bejáratát, számos park korlátelemeit is díszit, és ezen kívül tereken kövekből is kirakták ezt a kedves szimbólumot.

Ha tetszett a bejegyzés és szerinted másoknak és hasznos lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

simboloszimbólum
elemento principalefő elem
roccia lavicalávakő
scolpirefaragni
catastrofico sismakatasztrófális földrengés
ispirazioneihlet, inspiráció
sculturaszobor
le zanneagyarak
pietra
statua magicamágikus szobor

Marble Stone, Facade, Mediterranean, Summer, Art, Saint

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük