Élet Olaszországban 3. - bankszámla nyitása

2023-01-03
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , ,
0

Bankszámlát nyitni egy új országban soha nem könnyű. A regisztrációs folyamat nehézségeket okozhat, egyes kifejezések ismeretlennek tűnhetnek, és a bankszámla igénylésének követelményei zavarosak lehetnek.

Ebben kívánok Nektek röviden segítséget nyújtani.

A letelepedéshez szükséges ügyintézésről, mint pl. codice fiscale vagy a biztosítási kártya megszerzéséről ebben a bejegyzésben tudtok bővebben olvasni.

Függetlenül attól, hogy tanulmányok  folytatunk-e vagy munkavégzés miatt tartózkodunk-e  Olaszországban, szükségünk lesz egy folyószámlára  a mindennapi tranzakciók lebonyolításához, például a fizetés átvételéhez, a közüzemi csekkek befizetéséhez vagy a lakásunk bérleti díjának a kifizetéséhez.

Köztudottan Olaszország bürokratikus ország, érdemes a számlanyitás előtt az adott bankban megérdeklődni, hogy ők pontosan milyen dokumentumokat kérnek majd el tőlünk azért, hogy ne kelljen kétszer, vagy még rosszabb esetben többször visszamenni a bankfiókba egy-egy hiányzó okmány miatt.

Immagini gratis di Account

Az olaszországi folyószámla nyitásához a nem rezidenseknek meg kell felelniük bizonyos követelményeknek, és be kell nyújtaniuk a szükséges dokumentumokat.
Mindenekelőtt meg kell jegyezni, hogy bár a számlanyitás folyamata, a követelmények és a szükséges dokumentumok bankonként eltérőek lehetnek, jellemzően a következő okmányokat kérik:

Személyazonosító okmány
Érvényes személyi igazolványra vagy útlevélre lesz szükségünk.

Hallgatói jogviszony vagy fizetési kivonat
Annak bizonyításához, hogy Olaszországban tanulunk vagy dolgozunk, be kell mutatni az egyetemi indexet vagy a legutóbbi havi fizetési kivonat másolatát.

Hivatkozások
Egyes olasz bankok likviditási igazolást kérnek. Ez annak bizonyításához szükséges, hogy nemkívánatos esemény esetén viselni tudjuk-e a költségeket.

Lakóhely igazolása
Még ha nem is rendelkezünk olasz állampolgársággal, meg kell adni a lakcímünket, vagyis azt, ahová villany- és gázszámlát kapjuk.

Nagykorúság
Folyószámlát csak 18 éven felüliek nyithatnak Olaszországban.

Immagini gratis di Euro

Hogyan lehet folyószámlát nyitni nem rezidensek számára Olaszországban?

Folyószámla nyitása Olaszországban nem rezidensek számára gyors és egyszerű.

Bankszámla
A hagyományos csekkszámlák lehetővé teszik fizetésünk átvételét, a pénzátutalást, a számlák kifizetését és csekk kiállítását. Kapunk egy bankkártyát is, ami hasznos lehet bolti fizetéshez vagy készpénzfelvételhez.

Ezek a kártya ingyenes betéti kártya. A folyószámlákhoz általában egy Visa vagy Mastercard betéti kártya kapcsolódik. Ezzel a kártyával vásárolhatunk helyi vagy külföldi üzletekben vagy online. A hitelkártyával ellentétben a betéti kártyán rendelkezésre álló pénz a fiókban elérhető egyenlegre korlátozódik.

Minden nagyobb olasz banknak van lehetősége folyószámla nyitására nem rezidensek számára, ezek közül ajánlom az alábbi bankokat:  Intesa Sanpaolo,  Unicredit,  Banca Sella,  Poste Italiane.

Immagini gratis di Euro

Digitális bankok
Az online bankok egy másik lehetőség. Ez a típusú folyószámla nyitható és kezelhető teljesen online. Számos hasznos funkciót kínál, mint például a díjmentes deviza átutalást, valamint az ingyenes vagy alacsony díjú készpénz felvételt automatából.
A digitális bankokat általában úgy tervezték, hogy világszerte működjenek, ezért kiváló választási lehetőséget jelentenek a külföldiek számára. Néhány példa a HYPE, a Tinaba és a VIALET.

Devizaszámla
A több valutát használó csekkszámla nagyszerű lehetőség azok számára, akiknek több valutanemmel dolgoznak. A több valutában működő, nem rezidens csekkszámla nyitásának tipikus lehetőségei a Wise, a Revolut, a Wirex és a Monese.

Ezen felül még az alábbiakra érdemes figyelembe venni a számlanyitás során:

Havi díj
Egyes olasz bankok havi díjat számítanak fel számlavezetési díjkért. Előfordulhat, hogy a betéti kártya benne van az árban, de az is, hogy  ezért további díjat számolnak fel.

Jutalmak, bónuszok
Egyes csekkszámlák olyan programokhoz kapcsolódnak, amelyek lehetővé teszik, hogy pontokat és pénzvisszatérítéses jutalmakat szerezzünk mindennapi kiadásaink során.

Immagini gratis di Frode

Fizetés okostelefonokkal
Ha telefonon szeretnénk fizetni, győződjünk meg arról, hogy a választott számla kompatibilis a preferált fizetési lehetőségekkel.

ATM-pénzfelvétel
Egyes bankok ingyenes pénzfelvételt tesznek lehetővé fiókjaikban, ezért érdemes figyelni arra, hogy az adott bankcsoportnak hány fiókja van a városban.

Bankkivonatok
Minden olaszországi bank digitális formátumú bankszámlakivonatot küld ügyfeleinek  e-mailben vagy az internetes banki portálon keresztül.  A banki kivonatot igény szerint papír formátumban is megkaphatjuk, de ennek a költsége az ügyfelet terheli.

Immagini gratis di Euro

Banki jutalékok

Az olasz bankok is bizonyos díjakat számíthatnak fel, többek között:

Havi díj
Aktív és passzív számla esetén is a fiók aktív megőrzéséért havi díjat számítanak fel.

Kártyadíjak
A betéti kártyák számos előnnyel járnak, de éves díjat is felszámítanak. Igénylés előtt érdemes mérlegelni az előnyöket és a költségekkel.

Számlazárási díjak
Egyes bankok számlazárási díjat számítanak fel, ha megszüntetjük  a számlát.

A folyószámlanyitást személyesen vagy online kérhetjük a választott banktól függően.
Szükségünk lesz a már korábban felsorolt dokumentumokra, beleértve a személyazonosságot és a lakóhelyet igazoló okmányokat, codice fiscalét, valamint készen kell állnunk egy minimális kezdeti összeg befizetésre, ennek összege bankonként eltérő.

Végezetül egy igazi érdekességet hoztam Nektek, elsősorban olaszul tudók számára.  Tudtátok, hogy a BofA, azaz a Bank of America, az Államok 2. legnagyobb bankja  valaha Bank of Italy  volt? Ismerkedjünk meg ezzel a sikertörténettel is,  olaszul!

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is hasznos lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

banca bank
conto corrente folyószámla
confrontare összehasonlítani
canone mensile havi díj
addebitare felszámítani
prelevare pénz automatából felvenni
contanti készpénz
estratto conto bancario bankszámla kivonat
formato digitale digitális formátum
saldo disponibile elérhető egyenleg

 

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük