Ki a 10 leggazdagabb olasz?

2023-01-18
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , ,
0

Nutella, Nespresso, De’Longhi, Ferrari,  Prada és még sorolhatnám. Ismeritek a legbefolyásosabb  és a leggazdagabb olaszokat és a tevékenységi körüket?

A Forbes kimutatása alapján íme a 10 leggazdagabb olasz 2023-ban.

Free photos of Forbes

Giovanni Ferrero

Ki ne ismerné a Nutellát, a Kinder termékeket, a Ferrero Rochert?
Giovanni Ferrero 1964-ben született Milánóban, Brüsszelben töltötte a gyerekkorát, majd az Államokban diplomázott. 2011 óta a Ferrero vezérigazgatója 2011.
Vagyonát 2022. november 17-én a Forbes magazin körülbelül 34,2 milliárd dollárra becsülte, 2023-végén vagyona már 39,2 milliárd dollár volt, ezzel Olaszországban ő a leggazdagabb, és a világon ő a 30. leggazdagabb ember.

Free photos of Chocolate spread

Giorgio Armani

Ha azt mondom divat, akkor egészen biztosan mindenki az olaszokra asszociál. A divat, a stílus a vérükben van.
Giorgio Armani az olasz divat világviszonylatban is kiemelkedő egyénisége.
1934-ben született Piacenzában, Armani nevű vállalatát 1975-ben alapította. 25 évvel később már a világ legsikeresebb divattervezőjeként tartották őt számon.
13 millárd dollár vagyonával Olaszország 2. és világviszonylatban a 353. leggazdagabb ember.

Ismerkedjünk meg Giorgio Armani történetével olaszul! Van benne mindenféle igeidő, igemód, még remoto is, az olasz nyelvtan gyakorlására is tökéletes a videó. 🙂

A néhai Silvio Berlusconi és családja

Ha azt mondom, hogy Silvio Berlusconi, sokféle dolog kavaroghat a fejünkben: vicces, jópofa ember, zűrös nőügyeitől gyakran port felkavaró politikus, üzletember volt, 3 (ami technikailag 4) ízben volt Olaszország miniszterelnöke.

Alapítója és főrészvényese volt a Fininvest cégnek, aminek a főbb tevékenységi körébe tartozik a média és az üzleti világ. A tulajdonában álló Mediaset az olasz tévépiac majdnem felét teszik ki.
1986 óta volt elnöke az AC Milan labdarúgóklubnak.

A Forbes szerint Silvio Berlusconi és családja vagyona 6,8 milliárd dollár, ezzel az ország 3., világviszonylatban a 378 leggazdagabb embere.
2023-as halála után Berlusconi vagyona a család kezében maradt.

Free photos of Soccer

Massimiliana Landini Aleotti

Massimiliana Landini Aleotti 1942-ben született.  A Firenzében működő Menarini gyógyszergyár tulajdonosa két gyermekével együtt. Olaszország leggazdagabb és a világ tíz leggazdagabb nőjének egyike.

A Forbes vagyonát 2022-ben 5,2 milliárd dollárra becsülte, Olaszország 4. és a világ 487. leggazdagabb embere.

Free photos of Thermometer

Piero Ferrari

Olaszország egyik szimbóluma a Ferrari, a cavallino örököse az 5. leggazdagabb ember az országban.

Piero Lardi Ferrari  1945-ben született  olasz milliárdos üzletember és sportszemélyiség. Ő Enzo Ferrari második és egyetlen élő fia. 10,2%-os tulajdonosa a Ferrari autóipari vállalatnak, aminek egyben ő alelnöke. 13,2%-os tulajdonosa a Ferretti-csoportnak.

7,5 milliárd dollárnyi vagyona (ez a Ferrari részvények 10,2% részesedése) világviszonylatban az 589. helyezéshez elegendő.

Free photos of Ferrari

Sergio Stevanato

Sergio Stevanato 1943-ban született Velencében, ő a Stevanato Group elnöke. 1969-ben szerzett jogi diplomát a Ferrara Egyetemen. Nyarait az apja által 1949-ben Velencében alapított cégnél töltötte, ami gyógyszeriparra és egészségügyre specializálódott, főként vakcinákhoz üvegfiolák és egyéb gyógyszercsomagolási formák gyártásával foglalkozik. Jelenleg ő a cég elnöke. 2007-ben Giorgio Napolitano köztársasági elnöktől megkapta a munka lovagja kitüntetést.

Stevanato a 6. leggazdagabb olasz, a Forbes 4,4 milliárd dollárra becsülte a vagyonát, ezzel a világösszesítésben a 613. helyen áll.

Forráskép megtekintése

 

Patrizio Bertelli

Ha azt mondom, Prada – minden ördög ezt viseli, ugye?
Patrizio Bertelli 1946-ban született, a Prada csoport vezérigazgatója, Miuccia Prada tervező férje.

A házaspár 1977-ben ismerkedett meg egymással a milánói Galleria Vittorio Emanuele II egyik üzletében, amit a nagyapja nyitott meg 1913-ban.
1986-ban nyitotta meg az első Prada üzletet New Yorkban, a kilencvenes években pedig kis márkákat vásárolt fel. 2011-ben sikerült bevezetnie a Prada csoportot a hongkongi tőzsdére, immár négy márkával: Prada, Miu Miu, Church’s és Car Shoe. A részvények értéke gyorsan 9 milliárd euróról 14 milliárd fölé emelkedett

4,3 millárd dollár vagyonával Olaszország 7., a világon 627. leggazdagabb embere.

Free photos of Central embassy

Miuccia Prada

Az 1948-ban született Miuccia Prada az olasz divat leghíresebb tervezőnője és divatikona. A hárommilliárd euró feletti árbevétellel rendelkező cég élén, a Prada és Miu Miu márkák kreatív szülőanyjaként 2005-ben a Wall Street Journal felvette a világ 50 legbefolyásosabb nőinek listájára.

Olaszország 7. leggazdagabb emberének a felesége, 4,6 milliárd vagyonával az ország 8. leggazdagabb embere, egyben a 2. leggazdagabb olasz nő, ami a világranglista 628. helyére elegendő.

Giuseppe De’Longhi

Ha azt mondom, hogy olasz háztartási gépek, ugye a De’Longhi az első tippek között van?

A De’ Longhi S.p.a. a légkondicionálás, fűtés nagymestere, valamint főzési, takarítási, kávéfőzési és vasalási termékeket árul.
1902-ben alapították fatüzelésű kályhák gyártására, csak 1974-ben dobta piacra az első terméket saját márkanév alatt, az olajjal töltött radiátort.
1994-ben, a Climaveneta felvásárlásának köszönhetően, a De’Longhi belépett a komfort- és légkondicionáló szektorba.

A cég, amely történelmileg a klímaberendezések, például a fűtőberendezések és a légkondicionálók (a leghíresebbek a Pinguino sorozatú hordozható klímaberendezések) gyártója volt, a háztartási kisgépek minden ágazatában aktív, különösen a kávéfőzők területén (például Nestlé rendszerek, Nespresso és Nescafé Dolce Gusto).

Giuseppe De’Longhi 1939-ben született, a velencei Ca’ Foscari Egyetemen szerzett diplomát.
Nős, két gyermeke van, és Trevisóban él. Vagyonát a Forbes 4,4 milliárd dollárra becsülte, ezzel az ország 9., a világ 692. leggazdagabb embere.

Free photos of Windows

Augusto és Giorgio Perfetti

Ha azt mondom, hogy cukorkák és egyéb nyalánkságok, akkor csakis Perfetti!

A Perfetti Van Melle egy olasz-holland csoport, ami édességek és rágógumik gyártására és forgalmazására specializálódott. Jelenlegi nevét 2001-ben vette fel, miután a Perfetti megszerezte a holland Van Melle többségi részesedését. 2006-ban 440 millió euróért megvásárolta a spanyol nyalókagyártó Chupa Chups-t, ezzel a Mondelēz International és a Mars Inc. után a világ harmadik legnagyobb csoportja lett ágazatában.

A Perfetti testvérek vagyona 3,9 milliárd dollár, ezzel ők a 10. leggazdagabb olasz, világviszonylatban pedig a 700.

Free photos of Lolly

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

ricco gazdag
classifica rangsor
miliardario milliárdos
azienda farmaceutica gyógyszeripari cég
rappresentare képviselni
erede örökös
le azioni részvények
presidente elnök
fiale di / in vetro üvegfiolák
produrre gyártani

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük