4 olasz rekorder karácsonyfa története

2022-12-20
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , , , ,
0

Olaszország nagyon sok aspektusból a legek országa, nincs ez másképpen a karácsony kapcsán sem, hiszen itt található a világ legnagyobb karácsonyfája, a legnagyobb betleheme, a legnagyobb kötött karácsonyfája, sőt a legnagyobb vízen lebegő karácsonyfája is.

Világrekorder karácsonyfa a tavon, Castiglione del Lagóban 

Talán kevesebben tudjátok, hogy Gubbióban, a hegyoldalon található hatalmas, kivilágított fenyőfa mellett, amit több tíz kilóméter távolságból,  a környező településekről is tökéletesen lehet látni, még egy Guinness rekorddal büszkélkedhet Olaszország. Ez pedig nem más, mint egy vízre épített, fekvő fenyőfa, szintén Umbriában, Castiglione del Lagóban, nem messze Perugiától.


Képek forrása: citynews-perugiatoday.stgy.ovh

A fa megálmodói és megalkotói úgy nyilatkoztak, hogy merj nagyot és akár „őrültet” álmodni és azt megalkotni.
Ebből az „őrült” ötletből született a rekorder tavi karácsonyfa sok-sok önkéntes munkájának köszönhetően.

A számadatok is meglehetősen őrületesek, egészen pontosan 1 km hosszú és 50 méter széles a fa, amit a tó fenekéhez rögzített 70, fából készült cölöp tart, a karácsonyfa körvonalairól és a megvilágításáról pedig 2450 led izzó gondoskodik. 2400 sárgás-fehéres izzó képezi a fa kontúrját, a belsejét pedig 50 színes égő világítja meg. Az égőket nem kevesebb, mint 5 km vezeték köti össze.

Forráskép megtekintése

A minden évszakban varázslatos Trasimeno-tavon található karácsonyfa szuggesztív gyöngyszem, amit napnyugta után lehet a legjobban élvezni.
Tavaly ez, a minden szempontból lélegzetelállító, különleges karácsonyfa elnyerte az év egyik legszebb karácsonyfája díjat.

Castiglione del Lago karácsonykor varázslatos, mesébe illő hellyé alakul át. A tavi karácsonyfát a legjobban  a közelben lévő középkori erődből, a Rocca del Leonéból csodálhatjuk meg. A szabálytalan ötszög alakú erőd, ahonnan páratlan kilátás tárul a tóra, a XVI. században épült egy etruszk akropolisz romjaira. Az erőd belsejében egy valószínűleg bizánci eredetű templom romjai vannak, amelyet Fülöp és Jakab szenteknek szenteltek, és valószínűleg egy etruszk templom maradványaira épült.

A világjárvány miatt nem építették újra fát, de legyünk optimisták, hogy  ismét lesz lehetőségünk megtekinteni ezt a csodát!
Az erődben rendezvényekkel, karácsonyi vásárral, gigantikus méretű betlehemmel, korcsolyapályával és különféle szórakoztató programokkal, köztük színi előadásokkal várták az ide látogatókat.

Horgolt karácsonyfa és hópelyhek Molisében

Molise régióban egyre több a szellemfalu, egyre többen vándorolnak el innen nagyobb városokba a jobb megélhetés reményében, ahol felsőoktatási tanulmányaikat végezhetik, illetve ahol elhelyezkedhetnek.
Különleges kezdeményezésükkel – ami az egész világot bejárta – a molisei falvak elnéptelenedésére, az ingatlanok elértéktelenedésére, az üzleti tevékenységek csődbe menésére kívánták tavaly felhívni a figyelmet a helybéliek.

Nyáron elkészítették világ leghosszabb horgolt szőnyegét, ami San Nicola 365 lépcsőfokát borította, és csodás színpompában tekergett végig az egész településen. 300 helybéli és környékbeli lány és asszony, valamint egy úriember horgolta kézzel az ehhez felhasznált 637 darab, egyméteres „csempét”.
A szőnyeget elemenként elárverezték, darabonkénti kikiáltási áruk 20 € volt. A befolyt összeget jótékonysági célra ajánlották fel.

Ez csak a bemelegítő volt, mivel szeptember elejétől december elejéig a szorgos molisei lányok-asszonyok – Lucia Santorelli irányítása alatt – meghorgolták 2018 talán legszebb karácsonyfáját.
Ha valaki úgy gondolja, látott már ennél szebbet, nyilván így van. Azonban az is egészen biztos, hogy ennél egyedibb, horgolt karácsonyfát még nem láthatott ez idáig.

Kép forrása: pinterest

A 6 méter magas, több mint 3 és fél méter átmérőjű fát, ami 1300 kézzel horgolt, négyzet alakú elemből állt, Trivento főterén állítottak fel. A település fáit is horgolt hópelyhekkel, valamint világító füzérekkel díszítették fel ezzel egy időben .
A horgolt karácsonyfa azonnal hatalmas sikert aratott, nagyon sokan látogattak el ebbe a parányi faluba, hogy élőben is megcsodálhassák.

2019 nyarán ezeket a színes horgolt elemeket  is elárverezték, és ismét jótékonysági célra ajánlották fel az ebből befolyt összeget.

A történetet az alábbi videóban olaszul is megtekinthetitek:

Gubbio – a világ legnagyobb karácsonyfája

 

Umbriában, Gubbio városában 1981 óta világít a világ legnagyobb karácsonyfája.
A karácsonyi időszakban a gyönyörű középkori város mögött elhelyezkedő Ingino-hegy lejtőin hatalmas kivilágított karácsonyfa tárul elénk.
Ennek megvalósításához különböző színű és típusú fényfüzéreket használnak.

A karácsonyfa 350 x 650 méteres, közel 30 focipályányi területen helyezkedik el.  A fa gyökerei érintik a középkori várfalat, a karácsonyi nagy csillag ugyanakkor a Sant’Ubaldo bazilika (Gubbio védőszentje) felett, a hegy tetején helyezkedik el.
Ennek a gigantikus fának a megvalósításához összesen 8500 méter kábelre van szükség, amit 1350 foglalat és dugó köt össze.
A fa körvonalát 260 zöld égő alkotja, a gigantikus karácsonyfa sok-sok kilométer távolságból is látható.

A fát először 1981-ben valósították meg önkéntesek, azóta minden évben december 7-én ünnepélyes keretek között kapcsolják fel a karácsonyfa fényeit, és a fa egészen Vízkeresztig világít.
A december 7-i ünnepségen minden évben igen fontos személyiségek vesznek részt. Például 2011-ben XVI. Benedek pápa, a következő évben Giorgio Napolitano, akkori köztársasági elnök; 2014-ben pedig Ferenc pápa kapcsolta fel a karácsonyfa fényeit.

A világ legnagyobb karácsonyfája a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült.
A világítási rendszere éves szinten körülbelül 11.500 kWh fogyasztást jelent. A fa valamennyi fényének táplálására egy olyan napelem rendszer működik, ami 16 darab 280 W-os modulból áll. Ezek egész évben annyi energiát generálnak, ami a fa világításának villamosenergia-szükségletét jelentős részben fedezi az ünnepi időszakban.

Gyakoroljátok az olaszt ezzel a videóval is! 🙂

Manarola – a világ legnagyobb betleheme

Immár több mint 4 évtizede minden télen az ünnepi időszakra Mario Andreoli úr a tengerből kiemelkedő sziklás domboldalt egy hatalmas betlehemmé varázsolja.

A nyugdíjas úr álma mindig is az volt, hogy valami egyedit alkosson. Még aktívan dolgozott, amikor elkezdte az embernagyságú betlehemi alakzatokat létrehozni.
Mindegyik alakzat újrahasznosított anyagokból készült.

 

 

1976-tól máig 300 karaktert hozott létre, így mára már az egész domboldalt egy hatalmas betlehemmé alakította.
December 8-től általában január végéig, vagy február elejéig tekinthető meg a betlehem, ami természetesen elsősorban éjjel látványos kivilágítva.
A világításhoz kb. 8 km elektromos vezetéket és kb. 17.000 izzót használnak fel.

2007-ben a betlehem bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a világ legnagyobb betleheme.
A következő évben a betlehem környezetbaráttá vált, kifejezetten a betlehem világítása miatt építettek egy napelem rendszert.

A betlehemi karaktereket más események alkalmával is felhasználják, viszont a domboldalon egészen más jelenetek láthatók augusztus 10-én, Szent Lőrinc ünnepén; illetve húsvétkor.

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másnak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod!

albero di Natale karácsonyfa
perla gyöngyszem
trasformarsi átalakulni
illuminato kivilágított
luce fény
cavo vezeték
palo oszlop, cölöp
mozzafiato lélegzetelállító
gigante gigantikus
uncinetto horgolás

 

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük