Érdekességek, kuriózumok Olaszországról 2.

2021-01-09
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , , ,
0

Tegnap olvashattátok az olasz kuriózumok első részét, aki lemaradt róla, ITT pótolhatja.

Olaszország volt az etruszk, majd a római civilizációk bölcsője, valamint Európa és Észak-Afrika első és legnagyobb birodalmának központja.

A szicíliai Siracusa városa pedig egykor a világ legnagyobb ókori görög városa volt.

Sicily, Siracusa, Architecture, Syracuse, Church

A római Colosseum a legnagyobb ősi, szórakozásnak szentelt épülete. Olaszország második és harmadik római amfiteátruma Capuában, illetve Veronában található.

Rome, Colosseum, Colosseo, 2008, Roman, History

Róma katakombái 7-19 méterrel a felszín alatt találhatók, 13 km hosszúak, közel 14.000 négyzetméteren terülnek el,  és körülbelül 40.000 sírt található itt.
Az első század magasságában Rómának körülbelül 1,5 millió lakosa volt. A XV. század elejére ez kb. 17.000-re csökkent, ezt követően pápai kezdeményezésre élesztették újjá a várost. Más szóval, Róma ókori lakosságának 99% -a eltűnt a középkor végére, ami azt jelenti, hogy a modern rómaiak aligha állíthatják, hogy a város ősi lakosságának a leszármazottai.

Tunnel, Catacombs, Subterranean, Entrance, Exit

A Velencei Köztársaságot, ami a történelem valaha létezett leghosszabb és legszakadatlanabb kormányzati formája volt,  697-ben alapították, és Napóleon 1797-ben oszlatta fel egészen pontosan 1100 évvel később. Összehasonlításképpen: a Római Köztársaság picivel kevesebb, mint 500 évig tartott.

Channel, Venice, Gondolas, Italy, Water, Building, City

Az első modern bankok Európában a XII. században jelentek meg Genovában. Az első nyilvántartott államadósság (1150) és az első ismert csereszerződés (1156) egyaránt Genovához köthető. A világ legrégebbi, még mindig működő bankja a Banca Monte dei Paschi di Siena, amit 1472-ben alapítottak.

Genoa, Italy, Tourism, City, Liguria, Travel

A késő középkorban és a reneszánsz idején a Velencei Köztársaság azon kevés államok egyike volt Európában, ami nyíltan tolerálta a zsidókat. 1516-ban a zsidók a velencei öntöde negyedben éltek, amit Velencében „ghèto” (salak) néven ismertek. Ez volt az első zsidó gettó, amiről később elnevezték az összes többit, és ami  végül általános kifejezéssé vált annak a városrésznek a leírására, ahol egy kisebbségi csoport tagjai élnek.

Forráskép megtekintése
Kép forrása: scoprivenezia.com

A római Szent Péter-bazilika a világ legnagyobb keresztény épülete. Építése 120 évet vett igénybe (1506-1626).

Rome, Vatican, Place, Landscape, Italy, Catholic, Pope

A firenzei székesegyház a valaha épített, legnagyobb téglakupolával rendelkező bazilika, amit Filippo Brunelleschi tervezett 1420-ban.

Duomo, Florence, Italy, Firenze, Italian, Dome

Olaszul beszélők figyelmébe ajánlom az alábbi videót: 


Tintoretto a Paradicsom
című festménye a velencei Dózse-palotában található. A 22,6 m x 9,1 méteres, impozáns méreteivel a valaha készült legnagyobb vászonra festett festmény.


A kép forrása: wikipédia

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

impero birodalom
culla bölcső
anfiteatro amfiteátrum
tomba sír
rinascimento reneszánsz
medioevo középkor
operativo működő
ebreo zsidó
mattone (il) tégla
tela vászon

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük