Naponta 8 millió, igen, jól látjátok, 8 millió pizzát készítenek és fogyasztanak Olaszország területén.
Számszerűsítve ez:
330 ezer pizzát óránként,
5 ezret percenként,
92 pizzát jelent másodpercenként.
Óriási üzlet, ami évente 30 milliárd eurót hoz a konyhára.
Ha pizzáról van szó, az nem ismeri a gazdasági válság fogalmát.
A pizza kialakulásának rövid története
A pizza szó a latin „picea” (összegyúr) szóból ered.
Első megjelenése az i.e. időkre tehető és a dél-itáliai görög kolóniákhoz köthető.
Például Pompeiben a régészek feltárták a mai, modern pizza kemencék elődjét.
A középkorban, 997-ben jelent meg először a pizza szó.
Akkoriban a pizza egészen másképpen nézett ki. Az úgynevezett fehér pizzát zsírral vagy tejföllel kenték be és erre tették a feltétet. Ez inkább a mai lángoskenyérhez hasonlított.
A modern pizza feltalálását a nápolyi Raffaele Esposito nevéhez kötik, aki 1780-ban sütötte meg az első, a mai értelemben vett pizzáját.
1830-ig utcai árusok árulták, majd megnyílt az első pizzéria, az Antica Pizzeria, ami még ma is működik Nápolyban.
Az 1950-es években olasz bevándorlók magukkal vitték a pizzakészítés mesterségét, ezután vált a pizza világhírű étellé.
A pizza amerikai térhódítása az 1953-as The Caddy című filmben szerepel először.
“In Napoli where love is king
When boy meets girl, here’s what they say:
When the moon hits your eye like a big pizza pie, that’s amore.” 🙂
Sőt, azt tudtátok, hogy a világ első pizza múzeuma is New Yorkban nyílt meg?
Egy ideiglenes múzeumról beszélünk, ami két éve október 13-28 között várta a pizzaimádó látogatókat.
Egészséges vagy egészségtelen étel-e a pizza?
Az orvosok és a dietetikusok szerint egészséges étel, mert egészséges alapanyagokból készül, melyek könnyen emészthetők és megfelelnek a mediterrán étrend előírásainak. A paradicsom, mint fő alapanyaga, késlelteti a sejtek öregedését.
Milyennek kell lennie egy igazi pizzának?
Méretét illetően kb. 3 mm belső vastagsággal rendelkezik, átmérője kb. 35 cm.
A margherita pizza hozzávetőleg 700-800 kalóriát tartalmaz, ugyanakkor egy marinara pizza csak 500 kalóriát.
Egy magára adó pizzeria bezár akkor, ha elfogyott az előző nap begyúrt pizzatésztája. Azt mondják, a pizzatésztának legalább egy fél napot állnia, pihennie kell a sütés előtt.
Melyik az olaszok kedvenc pizzája?
A statisztikák szerint az olaszok 80%-nak a kedvenc pizzája a margherita, a pizzák királynője.
A történetéről az a hiedelem járja, hogy 1889 júniusában, az olasz királynő (Margit = Margherita) nápolyi látogatása tiszteletére készítette Raffaela Esposito, egy nápolyi szakács, akinek a nevéhez fűződik a mai értelemben vett pizza elkészítése. Mivel akkoriban a pizzát még csak Nápoly városában ismerték, ezzel az étellel kedveskedett a királynőnek.
A feltétekkel (bazsalikom: zöld, mozzarella: fehér, paradicsom: piros) az olasz zászló színeibe öltöztette a pizzát.
A pizzát tisztelete jeléül a királynőről nevezte el.
Ugyanakkor létezik egy másik verziója is a Margherita pizza kialakulásának, eszerint úgy tűnik, hogy ez a pizza valamikor 1796 és 1810 között született. Emanuele Rocco filológus kutatásai során rábukkant egy írásra, melyben a szokástól eltérő pizzafeltét kombinációkról van szó: bazsalikom, paradicsom és vékonyra szeletelt mozzarella.
A többi helyezést illetően ugyanakkor óriási a különbség észak és dél ízlése és preferenciája között.
Északon a legjobban a gombás-sonkás pizzát szeretik, ezt követi a gorgonzolás és szalámis pizza, majd a pizza capricciosa.
Délen a bivaly mozzarellás pizza kedvenc, ezt követi a marinara, majd a tonhalas-hagymás pizza.
2017-ben az Unesco a nápolyi pizzakészítést felvette a kulturális szellemi örökségek listájára.
Dilemmák a pizza körül
Magas vagy alacsony, lágy vagy jól átsütött, szeletelt vagy egyben, elektromos vagy fatüzelésű kemencében készüljön-e?
Fatüzelésű esetén kevesebb zsiradékkal is megsül a pizza.
Az elektromos sütőben szárazabb lesz a pizza.
Az olaszok többsége a fatüzelésű kemencét preferálja.
Egy olasz számára a pizza csak sós lehet, az ananászos vagy csokis pizzát például soha nem ennék meg. 🙂
Óvatosan az égett szélekkel, rákkeltő lehet!
A hozzáértők azt mondják, a „volo”, a pizza röptetése az egyik titka a tökéletes pizzának, ami során a felesleges liszt távozik a pizzatésztából.
Nézzétek csak, ilyen egy vérprofi akrobatikus pizzaiolo:
Néhány érdekességről, pizzarekordokról ide kattintva lehet olvasni.
Olaszul tanulók vagy az olasz nyelvet gyakorlók figyelmébe ajánlom ezt az olasz nyelvű pizza receptet.
Ha még szívesen olvasnál az olasz kultúráról, szokásokról, ételekről, városokról, érdekességekről, nyelvtanulásról, kérlek, hogy látogass el a blogomra.
Ha olaszul tanulsz és a nyelvtannal kapcsolatos ismereteidet bővítenéd, lapozz bele a könyvembe.
Ha olaszul vagy angolul tanulnál, ajánlom figyelmedbe magán- vagy csoportos óráimat.
farina | liszt |
lievito | élesztő |
forno a legna | fatüzelésű kemence |
cucina napoletana | nápolyi konyha |
pomodoro | paradicsom |
basilico | bazsalikom |
impasto | tészta |
all’estero | külföldön |
mozzarella di bufala | bivalymozzarella |
derivare | származni |