orecchiette-1300x867

Orecchiette, a pugliai fülecske tészta

Ha Bariban jártok, a történelmi városnegyedben keressétek fel a hangulatos Arco Basso utcát.

Arról nevezetes, hogy az itt lakó háziasszonyok az orecchiette (fülecske), pugliai tésztaspecialitást a házaik előtt, az utcára kiköltözve készítik, így első kézből lehet ellesni tőlük a tésztakészítés fortélyait, valamint meg is lehet tőlük vásárolni a tésztát.

Az orecchiette szó az „orecchio” (fül) szóból ered, utalva a tészta jellegzetes formájára. A helyiek szerint az igazi orecchiette titka a kézzel sodort mozdulat, amit generációk óta örökítenek tovább. Ez nemcsak kulináris tudás, hanem nyelvi és kulturális örökség is.

Ha otthon is elkészítenétek, íme a receptje:

Gyúródeszkán 40 dkg durumbúzalisztet csipetnyi sóval alaposan elkeverünk.
Langyos vizet adunk hozzá, egyszerre csak keveset, és tovább dagasztjuk, míg homogén, lágy tésztát nem kapunk.
Ez a lisztmennyiség kb. 2 dl vizet vesz fel.

A tésztát konyharuhával letakarva pihentetjük kb. 10-15 percig, majd 1 cm átmérőjű hengereket gyúrunk belőle, mintha nudlit vagy gnocchit készítenénk.
Ezeket kb. 1 cm-es darabokra vágjuk és egy kés hegyével formázzuk a tésztát.
Az olasz háziasszonyok szerint csak gyakorlás kérdése, hogy tökéletes fülecskék szülessenek.
A tésztát lehet frissen is fogyasztani, mélyhűtőben fagyasztva tárolni, de szárítás után kb. még egy hónapig eláll.


Ha Puglia, akkor elsődlegesen a ragus vagy a cima di rapa receptje dukál ehhez a tésztához.
Nos, ez utóbbi alapanyag magyar elnevezésével bajban vagyok, nem találtam rá tökéletes fordítást.
Ha valaki tudja, kérem, hogy ossza meg.  🙂
A cime di rapa a pugliai gasztronómia egyik alappillére, a brokkolira hasonlító ízű, zamatos növény.

A helyiek szerint az alábbi recept az eredeti, de az idők során ennek a receptnek is sok-sok változata született.

Hozzávalók 4 fő részére:
1 kg cime di rapa
olívaolaj
5 dkg zsemlemorzsa
csipetnyi só
1 gerezd foghagyma
3 olajos szardella
30 dkg orecchiette

Olaszul tanulóknak vagy a nyelvet gyakorlóknak ajánlom az alábbi, olasz nyelvű videót:

Megtisztítjuk a cime di rapát, csak a növény belső leveleit és virágait használjuk.
Forrásban lévő, enyhén sós vízben kb. 5 percig főzzük.
Közben olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát.
Külön serpenyőben, olajon megpirítjuk a gerezd fokhagymát és a 3 szardellát.
Ha elkészült, a fokhagymát kivesszük a serpenyőből.

Közben ellenőrizzük a cime di rapát, 5 perc főzés után hozzáadjuk az orecchiette tésztát és további 5 percig együtt főzzük.
Ha elkészült, ráöntjük a foghagymás-olajos szardellára, kevés sóval ízesítjük.
Tálaláskor a tetejére olívaolajat öntünk és megszórjuk a pirított zsemlemorzsával.

Buon appetito!  🙂

Ha kedvet kaptál, hogy csavarogj egy kicsit a csizma sarkában, kattintsd IDE! 🙂

Szeretsz olvasni az olasz kultúráról, szokásokról, ételekről, városokról vagy nyelvtanulási érdekességekről? Akkor a blogomban bőven találsz inspiráló tartalmat!

Nyelvtani tudásodat fejlesztenéd? Lapozz bele az olasz nyelvtan könyvembe! Érthető, gyakorlatias, kétnyelvű, jobb agyféltekés.

Olaszul vagy angolul tanulnál? Várlak szeretettel online magán- vagy csoportos óráimon, ahogy Neked kényelmes!

pangrattato zsemlemorzsa
aglio fokhagyma
spicchio gerezd
pizzico csipet
farina liszt
tiepido langyos
aggiungere hozzáadni
cottura főzés
ottimale optimális
verdura zöldség
Facebook
Twitter
LinkedIn
Kedves leendő könyvvásárló!

Az MPL leterheltsége és a Foxpost csomagautomaták telítettsége miatt karácsony előtt az utolsó feladási nap 2024. december 18. szerda kora délelőtt.
Gondoskodj időben a karácsonyi ajándékról, hogy már szenteste előtt nálad lehessen!

Kedves leendő könyvvásárlók!

Kedves oldallátogatók!

Az OlaszNyelvtan 2024. december 21. – 2025. január 5. között szabadságon van.
Az időközben beérkezett megrendelések teljesítése és az üzenetek megválaszolása 2025. január 6-án délelőtt fog megtörténni.

Minden kedves olaszrajongónak szeretetteljes, meghitt karácsonyi ünnepeket és olasz élményekben is gazdag, nagyon boldog új évet kívánunk!