Ha egyszerűen és gyorsan szeretnétek finom olasz desszertet készíteni, ajánlom a panna cottát.
Az egyik legismertebb olasz desszert a piemonti származású tojásmentes „puding”.
Az elkészítéséhez jó minőségű és magas zsírtartalmú tejszínt használunk.
A vaníliás alapverzión túl számtalan módon ízesíthető és díszíthető a panna cotta.
A zselatinnal való kikeverés közben ízesíthetjük fahéjjal, szegfűszeggel, kardamommal, gyümölccsel, gyümölcssziruppal, csokidarabkákkal, csokisziruppal, kávéval, citrushéjjal, kókuszreszelékkel, dióval, mogyoróval, mandulával.
Ismerkedjünk meg a pisztáciás panna cotta elkészítésével!
10 perc alatt elkészíthető és hűtés után azonnal fogyasztható.
Hozzávalók (6 adag elkészítéséhez):
– 8 gr zselélap (4 db)
– 0,5 l friss tejszín
– 8 dkg cukor
– 20 dkg pisztáciás krém
Díszítéshez:
– csokiöntet
– apróra vágott pisztácia
Kép forrása: ricetteperbimby
Tegyük a zselélapokat hideg vízbe ázni!
Tudtátok, hogy a zselé előtti időkben az olasz háziasszonyok halcsontból kifőtt enyvet használtak a megfelelő állag eléréséhez?
Egy lábasba beleöntjük a fél liter friss tejszínt, hozzáadunk 8 dkg cukrot, alaposan elkeverjük a cukrot, majd ezt követően lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett, kb. 4 percig folytatjuk ezt a műveletet. Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük fel a tejszínt!
Adjuk hozzá a lecsöpögtetett zselélapokat, és folyamatos kevergetés közben hagyjuk, hogy felolvadjanak a tejszínben!
Vegyük le a lábast a tűzről!
Egy üvegtál aljára öntsük a 20 dkg pisztáciás krémet, majd apránként adjuk hozzá a még meleg tejszínt. Kézi habverővel alaposan dolgozzuk össze!
A kész, ízesített krémet poharakba, kicsi tálkákba, fagyis poharakba vagy haladók számára, ahogyan a videóban látjátok, szilikonos muffin sütőformába öntjük.
Most jön a recept legnehezebb része: türelmesen várunk. Legalább 4 óráig hagyjuk hűlni hűtőszekrényben.
A videóban látottak szerint, a muffinformából kipattintjuk és fejjel lefelé kistányérra helyezzük a panna cottát.
Csokiöntettel és durvára vágott pisztáciával díszítjük.
Buon appetito! 🙂
Aki elkészíti, küldjön kóstolót fényképet! 🙂
Kép forrása: ricettasprint
Pisztáciakrém házilag
Hozzávalók:
– 1 dl olívaolaj
– 8 dkg cukor
– 2 dl sűrített tej
– 25 dkg pisztácia
A meghámozott pisztáciát sütőpapírral bélelt tepsiben 190 fokon kb. 10 percig pirítjuk.
A kihűlt pisztáciát késes keverőbe öntjük, hozzáadjuk az olívaolajat, a cukrot és a sűrített tejet.
Addig keverjük, míg homogén masszát nem kapunk.
Fogyasztás előtt néhány órára hűtőben tároljuk.
Olaszul már beszélők vagy a nyelvet gyakorolni kívánók számára íme a pisztáciás panna cotta olasznyelvű receptje:
Ha tetszett a bejegyzés és szerinted másnak is hasznos lehet, nagyon szépen köszönöm, ha megosztod! 🙂
tempo di preparazione | elkészítési idő |
gelatina | zselé |
panna | tejszín |
pistacchio | pisztácia |
versare | önteni |
aggiungere | hozzáadni |
sciogliersi | megolvadni, felolvadni |
bollire | felforralni |
mescolare | keverni |
ciotola | tál |