A legélhetőbb olasz városok 2023-ban

2023-12-28
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , ,
0

Az életminőség szempontjából az olasz legélhetőbb területek rangsorolása idén immár 34. alkalommal történt meg.

Udine, la destination parfaite pour s'échapper en Italie!
Kép forrása: italy-villas.fr

Gyorsan le is rántom a leplet, sokakat biztosan meglep, hogy Udine 2023-ban első alkalommal állhat a dobogó tetején, maga mögé utasítva Bologna és Trento városát.
Külön érdekesség, hogy Udine, Friuli-Venezia Giulia székhelye korábban soha nem szerepelt az első 3 legélhetőbb olasz város között, ugyanakkor Bologna 5 ízben volt már első helyezett és 1-1 alkalommal tudhatta magáénak a 2. és a 3. helyezést.
Trento 2-2 alkalommal volt 1. és 2. helyezett és 9-szer 3.

Nézzük a dobogóról lemaradt városokat!
4. Aosta
5. Bergamo
Firenze lecsúszott a 6. helyre
7. Modena
8. a lombard főváros, Milánó megtartotta tavalyi helyezését
9. Monza e Brianza
10. Verona

Ahogy azt 1990 óta minden évben tették, idén is a  felmérés 90 mutatóját 6 fő nagy makrogazdasági csoportba sorolták, csoportonként 15-15 ismérvet mértek, és ez alapján születtek meg az eredmények.

A 6 nagy fő kategória az alábbiakat vizsgálta:
vagyon és fogyasztás, üzleti és munkalehetőségek, környezet és szolgáltatások; demográfia, társadalom és egészségügy, igazságszolgáltatás és közbiztonság, kultúra és szabadidő.


Kép forrása: wikipedia

Hogy mivel érte el Udine ezt a csodálatos eredményt?

A város folyamatosan növekvő GDP-vel, hatékony igazságszolgáltatással büszkélkedhet. Udine célja a városban tartani és ide vonzani sok-sok fiatalt, itt található a legtöbb bölcsődei férőhely is.
A 100.000 fős, valamikor ipari és kereskedelmi városban ma a szolgáltatási szektor hozza a legtöbbet a konyhára.
A város makrogazdasági szempontból jobban teljesít az országos átlagnál, GDP-je az országos GDP mértékét 1,5%-kal haladja meg, ez a szolgáltatási szektorra vetítve 2,6%-os mértékű.
Exportja stabil, legnagyobb kereskedelmi partnere Németország.

Köztudottan az olasz munkaerőpiac is betegeskedik,  ugyanakkor Udinében a foglalkoztatási ráta  férfiakra, nőkre és fiatalokra vetítve egyaránt jóval az országos átlag feletti.
Infrastrukturális szempontból is nagyon kedvező a csodálatos műemlékekben, múzeumokban, építészeti remekművekben, parkokban gazdag észak-olasz város helyzete.

Udine hatalmas kórháza gond nélkül el tudja látni a provinciális város betegeit.
Nemzetközileg elismert, kiváló egyetemén több mint 15 ezer hallgató tanul. A valaha katonai város egyetemi város címről álmodozik.
A tisztségek betöltése szempontjából Udinében a nők nem kerülnek hátrányos helyzetbe. Az új városi tanács például 5 férfiből és 5 nőből áll, valamint az önkormányzatban és a Kereskedelmi Kamarában, beleértve a főtitkár is, a munkahelyek 80%-át nők töltik be.

Mindenki számára ismert, hogy az olasz igazságszolgáltatás malmai nagyon lassan őrölnek. Az udinei bíróság olasz rekordokat döntöget, ugyanis itt a polgári tárgyalások átlagos időtartama „csak” 137 nap.

Olaszosok! Ezt a videót mindenképpen nézzétek meg:

Az utolsó 40 helyezett

Idén is az a sajnálatos tendencia folytatódott, hogy a sereghajtók zömében dél-olasz városok, kivéve Cagliarit, a szárd város 23. helyen végzett.

Foggia idén ismét utolsó helyen végzett, ahogy 2002-ben és 2011-ben is. Az utolsó 5 sereghajtó között szerepel Siracusa a 104. helyen, a város 14 helyet esett vissza egy év alatt. Nápoly a 105., 7 helyet veszített különböző okok miatt, ezek közül az egyik legfontosabb tényező a születéskor várható élettartam drasztikus csökkenése a nyári hőhullámok következtében, a rengeteg csődbe ment vállalkozás, a nemet közötti egyenlőtlenség,  a magas munkanélküliségi és bűnözési ráta.

Talán sokaknak meglepő, hogy az ország fővárosa, Róma csak a 35. helyen végzett, 4 helyet csúszott le a tavalyi eredményéhez képest. Rómát Torino követi.

Erasmus Experience in Milano, Italy by Anukriti | Erasmus experience Milan

Az egymás között állandóan kakaskodó Róma és Milánó helyzete az életminőség szempontjából nem is kérdéses. 2023-ban Milánó ismét az üzleti világ vezető nagyhatalma, köszönhetően az e-kereskedelemnek és a start up-oknak.

Olaszul tanulóknak íme a teljes cikk, amiből még több részlet megtudható a szavazással és a helyezésekkel kapcsolatban.

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, nagyon szépen köszönöm, ha megosztod! 🙂

qualità della vita életminőség
indagine kutatás, vizsgálat
indicatore indikátor, mutató
misurare mérni
benessere (il) jólét
vincitore győztes
statistico statisztikai
posizione helyezés, pozíció
Mezzogiorno Dél-Olaszország
criminalità bűnözés

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük