Trento 2023-ban is a legzöldebb olasz város

2024-01-11
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , , , , , ,
0

Az életminőség szempontjából az olasz legélhetőbb városok rangsorolása 34. és a zöld városok rangsorolása 2023-ban  23. alkalommal történt meg.

Udine, la destination parfaite pour s'échapper en Italie!
Kép forrása: italy-villas.fr

Két külön rangsorolásról van szó, a legélhetőbb olasz városok tekintetében sokakat biztosan meglep, hogy Udine 2023-ban első alkalommal állhat a dobogó tetején, maga mögé utasítva Bologna és Trento városát.
Külön érdekesség, hogy Udine, Friuli-Venezia Giulia székhelye korábban soha nem szerepelt az első 3 legélhetőbb olasz város között, ugyanakkor Bologna 5 ízben volt már első helyezett és 1-1 alkalommal tudhatta magáénak a 2. és a 3. helyezést. 2023-ban 2. lett.
Trento 2-2 alkalommal volt 1. és 2. helyezett és 9-szer 3, ahogyan 2023-ban is.

Nézzük a dobogóról lemaradt városokat!
4. Aosta
5. Bergamo
Firenze lecsúszott a 6. helyre
7. Modena
8. a lombard főváros, Milánó megtartotta tavalyi helyezését
9. Monza e Brianza
10. Verona

Ahogy azt 1990 óta minden évben tették, idén is a  felmérés 90 mutatóját 6 fő nagy makrogazdasági csoportba sorolták, csoportonként 15-15 ismérvet mértek, és ez alapján születtek meg az eredmények.

A 6 nagy fő kategória az alábbiakat vizsgálta:
vagyon és fogyasztás, üzleti és munkalehetőségek, környezet és szolgáltatások; demográfia, társadalom és egészségügy, igazságszolgáltatás és közbiztonság, kultúra és szabadidő.

Trento, Vacanza, Garda, Verona, Italia

A Legambiente és az Ambiente Italia által megvizsgált  18 paraméter alapján, 2023-ban Trento lett Olaszország 3. legzöldebb városa.
Köszönhetően annak, hogy egyre többen választják/választották a kerékpárt az autók helyett, így jelentősen javult a városban a levegő minősége.

Az imént említett 18 paramétert 5 makró kategóriára osztották: levegőminőség, vízellátás, mobilitás, környezet és hulladékgazdálkodás.

 

Zöld területek, tömegközlekedés és szelektív hulladékgyűjtés.

Ez az a három pillér, aminek köszönhetően Trento Olaszország legzöldebb városa.
Nem ez az első alkalom, hogy Trento aranyérmet nyert. Már két éve, 2021-ben is a dobogó legfelső fokára állhatott, míg tavaly a második helyet tudhatta magáénak.
 

A főpolgármester szerint a város erősségei  közé tartoznak a tervezési dokumentumok, például a Paesc. Trento azért harcol, hogy leküzdjék a politikai megosztottságot a környezetvédelmi kérdésekben és az alapvető infrastruktúrákban (pl. kerékpárutak építése) tekintetében.
Igazi olasz paradoxon: egykor a polgármestereket azért kritizálták, mert szolgálati autókkal száguldoztak, ma azért éri őt kritika, ha biciklizik.
 

Trento különösen a városi zöldterületeivel magaslik ki a vetélytársai közül. Az egy lakosra jutó zöldterület a városban 403,6 négyzetméter.
A vízfogyasztás a tavalyi egy főre jutó napi 149,7 literről a jelenlegi 147,4 literre csökkent.
A teljes hulladéktermelés enyhén csökkent.
A városi tömegközlekedés használata is növekedő tendenciát mutat. Növekszik a középületekre telepített napelem 1000 lakosra jutó kilowattórája is, amely idén 14,81 kW/1000 lakos.
Trentóban továbbra is jó a levegő minősége,

Olaszosok!  Ha többet szeretnétek Trentóról tudni, ajánlom a figyelmetekbe az alábbi videót:

 

A 104 várost összevető rangsor első felében olyan északi nagyvárosok kerültek, mint Bologna (13), Firenze (24), Perugia (26), sőt még az iparvárosként ismert Milánó is. Igaz, ez utóbbi a tavalyihoz képest kilenc pozíciót veszített, de így is a 32. helyet foglalja el.
A fővárosé a nem túl megtiszteli 89. hely, a listazárók: Palermo, Ragusa, Catania, Siracusa és Vibo Valentina.

A gyalogosszigetek tekintetében Lucca, Velence, Verbania, Cremona és Firenze a listavezetők. Milánó a 23., Róma a 79., a sor végét Matera, Sassari, Vibo Valentina és Viterbo zárja.

A legtöbb fa Modenában, Agrigentóban, Bresciában, Arezzóban és Pesaróban van. Számomra meglepő, hogy Milánóé a 6. hely. A főváros itt sem jár élen, az 56. helyet tudhatja magáénak. A listazáró városok: Siena, Siracusa, Teramo, Vibo Valentina és Viterbo.

A legtöbb városi zöldfelület és zöldterület Materában, Trentóban, Sondrióban, Potenzában és Terniben van. Milánóé a 72., Rómáé a 76. hely.

A lista végén kullog Chieti, Savona, Genova, Trapani és Crotone.

A legtöbb napkollektort Padovában, Pesaróban, Veronában, Oristanóban, Cosenzában telepítették. Milánó a 61. helyen áll. A lista végén Crotone, Isernia, Nuoro, a legutolsó előtti helyen a főváros, majd Vibo Valentina kullog.

A legtöbb háztartási vízfogyasztást Trapaniban, Oristanóban, Caltanissettában, Agrigentóban és Foggiában mérték. A sor végén Milánó, Aosta, Avellino, Catania, Isernia és Viterbo állnak.

Velencében, Milánóban, Genovában, Rómában és Triesztben utaznak a legtöbben tömegközlekedési eszközökön. A rangsor végét Firenze, Pistoia, Potenza és Siracusa zárja.

A tömegközlekedés a legjobb az alábbi városokban: Milánó, Velence, Trieszt, Róma, L’Acquila, a legrosszabb pedig: Crotone, Ragusa, Caserta, Campobasso.

A legtöbb halálos közlekedési baleset itt történt: Benevento, Catanzaro, Isernia, Nápoly, Campobasso; a legkevesebb halálos közlekedés baleset: Firenze, Rimini, Padova, Genova, Bergamo.

A kerékpárutak viszonylatában Reggio-Emilia, Mantova, Cremona, Lodi és Ravenna áll az élen, a lista végét Matera, Sassari, Vibo Valentina és Viterbo zárja.
Róma a 82., Milánó az 55.

A legtöbb szemetet termelő városok: Potenza, Nuoro, Reggio Calabria és Viterbo, a legkevesebb szemetet termelő városok: Rimini, Ravenna, Pesaro, Piacenza, Massa.
Róma a 85., Milánó a 42.

A szelektív hulladékgyűjtésben az északiak: Ferrara, Treviso, Mantova, Pordenone és Parma jeleskednek. Nem meglepedő módon déli városok a sorzárók: Taranto, Palermo, Trapani, Crotone és Catania. Milánó az 53 , Róma a 72.

raccolta differenziata szelektív hulladékgyűjtés
pilastro pillér
sostenibile fenntartható
trasporto pubblico tömegközlekedés
urbano városi
collaborazione együttműködés
sostenibilità fenntarthatóság
infrastrutture (le) infrastruktúra
pista ciclabile kerékpárút
consumi idrici (tsz) vízfogyasztás

 

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük