Verona a szerelem városa, naná, hogy egy szerelmes veronai cukrász nevéhez fűződik a veronai orosz torta.
Verona süteménykülönlegessége ez az isteni torta, amit a város legjobb cukrászdáiban lehet megvásárolni, de otthon is könnyedén elkészíthetjük.
Sokan azt állítják, hogy a sütemény azért kapta ezt a nevet, mert formája kísértetiesen hasonlít az orosz, lehajtható füles szőrmesapkára, az usánkára.
A torta russa nem csupán egy sütemény, hanem egy kulturális híd is Verona és Oroszország között. A legenda szerint a cukrász nemcsak a receptet, hanem az érzéseit is belesütötte ebbe a különleges édességbe. A mandulás töltelék és a ropogós leveles tészta találkozása olyan, mint két világ összefonódása – az olasz precizitás és az orosz mélység. A torta azóta is a veronai cukrászdák egyik büszkesége, és sokan úgy tartják, hogy aki megkóstolja, egy pillanatra maga is részese lesz a történetnek. Az olasz nyelvben a „dolce” nemcsak édességet jelent, hanem kedvességet, gyengédséget is – és ez a torta pontosan ezt képviseli. Ha legközelebb Veronában jársz, ne csak a szerelmesek erkélyét keresd fel, hanem egy szelet torta russa mellett idézd fel ezt az ízes szerelmi történetet.
Tudjuk, hogy az olaszok romantikus Don Giovannik, jelen esetben is erről van szó. Egy veronai cukrászmester kreálta ezt a süteményt a múlt század második felében, amikor egy hajón dolgozott az Északi-tengeren. Beleszeretett egy kékszemű, orosz lányba Odesszában, és neki dedikálta ezt a süteménykreációt.
Kép forrása: barini.it
Ennek az ízletes és látványos sütinek az elkészítése gyors és igen egyszerű.
Hozzávalók a veronai orosz tortához:
9 dkg vaj
15 dkg cukor
3 tojás
½ kisüveg rumaroma
½ kisüveg mandulaaroma
10 dkg finomliszt
8 dkg sütőélesztő
10 dkg amaretti keksz
1 csomag leveles tészta
Elkészítése:
Egy tálban a szobahőmérsékletű vajat 5 dkg cukorral elkeverjük. Egy másik tálban 3 tojást 10 dkg cukorral összekeverünk, egészen addig, amíg habos és világos nem lesz a krém.
Ehhez adunk ½-½ kisüveg rumaromát és mandulaaromát. Hozzáadjuk a korábban összekevert cukros vajat. Mindezt alaposan összedolgozzuk. Majd szitán keresztül hozzáadunk 10 dkg lisztet és 8 dkg sütőélesztőt. Ehhez szintén szitán keresztül hozzáadunk 10 dkg, előzetesen ledarált amaretti kekszet.
Mindezt alaposan összekeverjük. 20 cm átmérőjű, mély tortaformát kibélelünk leveles tésztával. Beleöntjük a tölteléket, majd a töltelék tetejét befedjük a leveles tésztával, a videóban látható módon (2.00), ettől lesz usánka jellegű a kész torta. Előmelegített, 180 C°-os sütőben, kb. 40-45 percig sütjük.
Buon appetito! 🙂
Az olasz nyelvet gyakorlók a torta elkészítésének a menetét az alábbi videóban tekinthetitek meg:
Arra is van tippem, hogy az ameretti kekszet otthon hogyan tudjátok elkészíteni, nézzétek csak!
Házi amaretti keksz
Hozzávalók 30 db kekszhez:
20 dkg porcukor
20 dkg mandulaliszt vagy darált mandula
2 tojásfehérje
½ kisüveg mandula aroma
csipetnyi só
A porcukrot a mandulaliszttel összekeverjük, hozzáadjuk a tojásfehérjét és jól eldolgozzuk. Hozzáadjuk a mandulaaromát, a sót és simára gyúrjuk. 15 grammos kis golyókat formázunk belőle, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és a tetejüket kicsit lenyomkodjuk. 190 fokon, légkeveréses programon 13-15 percig sütjük.
Egy másik, olasz nyelvű recept szerint így készül:
Szeretsz olvasni az olasz kultúráról, szokásokról, ételekről, városokról vagy nyelvtanulási érdekességekről? Akkor a blogomban bőven találsz inspiráló tartalmat!
Nyelvtani tudásodat fejlesztenéd? Lapozz bele az olasz nyelvtan könyvembe! Érthető, gyakorlatias, kétnyelvű, jobb agyféltekés.
Olaszul vagy angolul tanulnál? Várlak szeretettel online magán- vagy csoportos óráimon, ahogy Neked kényelmes!
russo | orosz |
copricapo | fejfedő |
colbacco | usánka |
innamorarsi di | beleszeretni vkibe |
romantico | romantikus |
risalire a | visszanyúlik |
assaggiare | megkóstolni |
mandorle (tsz) | mandula |
origine | eredet |
antico | ősi |