skip to Main Content
info@olasznyelvtan.hu
Colomba Salata, Corona Salata: Terítéken A Sós Húsvéti Előételek

Colomba salata, corona salata: terítéken a sós húsvéti előételek

A klasszikus, édes húsvéti colomba  és a coroncina receptjeit biztosan sokan ismeritek, most tartsatok velem és készítsük el  a sós változataikat.

 

A colomba salata (sós galamb) elkészítése kb. 20 percet vesz igénybe.
Ha nincs a háztartásban galamb sütőforma, semmi gond, bármilyen más sütőformában is elkészíthető.

Hozzávalók:
2 csomag levelestészta
25 dkg szeletelt bacon
25 dkg szeletelt fontina sajt (bármilyen szeletelhető, zsíros, olvadó sajttal helyettesíthető)
2 nagy cukkini

Elkészítése:
Mossuk meg a cukkinikat, vágjuk le a végeit, hosszában vágjuk ketté, majd szintén hosszában vékony szeletekre vágjuk fel a cukkinikat.
A leveles tésztát hosszában felezzük el és vágjuk kb. 5 cm magasságú téglalapokra.
Töltsük meg a tésztát: tegyünk rá 1 réteg bacont, 1 szelet sajtot és egy szelet cukkinit.
Tekerjük fel a tésztát, a kis hengereket pedig helyezzük a sütőformába. Nem kell, hogy nagyon szorosan egymás mellett legyenek, mert sütés közben kicsit megnőnek a „rózsák”.
Előmelegített, 180°C-os sütőben, 40-50 perc alatt sül készre.

Preparazione Colomba salata di pasta sfoglia - Fase 1
Preparazione Colomba salata di pasta sfoglia - Fase 2
Preparazione Colomba salata di pasta sfoglia - Fase 3
Képek forrása: cucchiaio.it

A corona salata (sós koszorú) elkészítési ideje kb. 40 perc, és nem bonyolult elkészíteni ezt a mutatós ételt sem.

Hozzávalók:

A tésztához: 
30 dkg finomliszt (lehetőség szerint ebből 10 dkg manitoba liszt)
1 kanál cukor
7 g sörélesztő
1 tojás
1,5 dl tej
2 kiskanál só
A töltelékhez:
20 dkg zsenge borsó
20 dkg zöld szárazbab
20 dkg füstölt húsos szalonna
1 hagyma
5 dkg reszelt parmigiano reggiano sajt
majoránna
olíva olaj

bors

A töltött, sós koszorú elkészítése:

Először is készítsük el a koszorú friss tésztáját! Egy tálba a són kívül tegyünk bele minden hozzávalót, dagasztógéppel vagy kézzel dolgozzuk homogénné.
Majd adjuk hozzá a sót, gyúrjuk tovább a tésztát, amig elasztikus, homogén nem lesz, el nem válik a tál falától.
Ekkor gyúrjunk belőle egy gombócot, takarjuk le folpackkal és szobahőmérsékleten pihentessük a tésztát kb. 2 órán keresztül. A tészta kb. a duplájára fog kelni ez idő alatt.

Közben az apróra vágott hagymát olajon pirítsuk meg, adjuk hozzá a babot, borsót és az apróra vágott füstölt szalonnát.
Ha szükséges, kevés vízzel engedjük fel, fűszerezzük sóval, borssal és majoránnával. Ha kihűlt, keverjük hozzá a reszelt sajtot.

Folytassuk a tésztával való előkészületeket! Ha megkelt a tészta, nem túl vékonyra nyújtsuk ki a tésztát lisztes nyújtódeszkán, majd szeleteljük fel 20×40 cm-es háromszögekre. Ebből a tésztamennyiségből kb. 7-8 háromszög jön ki, amiket helyezzünk egymásra a széleiknél fogva, így megkapjuk a koszorúnkat.
Mindegyik háromszög belsejét töltsük meg a borsós-babos töltelékkel, majd a képen látható módon zárjuk le a háromszögek végeivel. Voilá, máris megvan a csodálatos sós koszorúnk.
Természetesen a töltelék összetevőit ízlés és szezonzöldségek függvényében kombinálhatjuk, variálhatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, letakarjuk konyharuhával és hagyjuk még kb.30 percig kelni a tésztát.
Ezt követően tejjel és felvert tojással bekenjük a tészta felszínét, előmelegített, 180°C-os sütőben kb. 30-40 percig sütjük.

Buon appetito! 🙂

Preparazione Corona salata fave, piselli e pancetta - Fase 4
Preparazione Corona salata fave, piselli e pancetta - Fase 4
Preparazione Corona salata fave, piselli e pancetta - Fase 5
Preparazione Corona salata fave, piselli e pancetta - Fase 6
Preparazione Corona salata fave, piselli e pancetta - Fase 6
Képek forrása: cucchiaio.it

omogeneohomogén
coprirebetakarni, befedni
pellicolafolpack
lievitarekeleszteni
lasciare raffreddarehagyni kihűlni
impasto raddoppiatoduplájára kelt tészta
rettangoloháromszög
ripienotöltelék
carta fornosütőpapír
cuocere nel fornosütőben megsütni

 

Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznosak lehetnek ezek a receptek, köszönöm szépen, ha megosztod a bejegyzést. 🙂

Back To Top