skip to Main Content
Colomba Salata, Corona Salata: Terítéken A Sós Húsvéti Előételek

Colomba salata, corona salata: terítéken a sós húsvéti előételek

A klasszikus, édes húsvéti colomba  és a coroncina receptjeit biztosan sokan ismeritek, most tartsatok velem és készítsük el  a sós változataikat.

 

A colomba salata (sós galamb) elkészítése kb. 20 percet vesz igénybe.
Ha nincs a háztartásban galamb sütőforma, semmi gond, bármilyen más sütőformában is elkészíthető.

Hozzávalók:
2 csomag levelestészta
25 dkg szeletelt bacon
25 dkg szeletelt fontina sajt (bármilyen szeletelhető, zsíros, olvadó sajttal helyettesíthető)
2 nagy cukkini

Elkészítése:
Mossuk meg a cukkinikat, vágjuk le a végeit, hosszában vágjuk ketté, majd szintén hosszában vékony szeletekre vágjuk fel a cukkinikat.
A leveles tésztát hosszában felezzük el és vágjuk kb. 5 cm magasságú téglalapokra.
Töltsük meg a tésztát: tegyünk rá 1 réteg bacont, 1 szelet sajtot és egy szelet cukkinit.
Tekerjük fel a tésztát, a kis hengereket pedig helyezzük a sütőformába. Nem kell, hogy nagyon szorosan egymás mellett legyenek, mert sütés közben kicsit megnőnek a „rózsák”.
Előmelegített, 180°C-os sütőben, 40-50 perc alatt sül készre.

Preparazione Colomba salata di pasta sfoglia - Fase 1
Preparazione Colomba salata di pasta sfoglia - Fase 2
Preparazione Colomba salata di pasta sfoglia - Fase 3
Képek forrása: cucchiaio.it

A corona salata (sós koszorú) elkészítési ideje kb. 40 perc, és nem bonyolult elkészíteni ezt a mutatós ételt sem.

Hozzávalók:

A tésztához: 
30 dkg finomliszt (lehetőség szerint ebből 10 dkg manitoba liszt)
1 kanál cukor
7 g sörélesztő
1 tojás
1,5 dl tej
2 kiskanál só
A töltelékhez:
20 dkg zsenge borsó
20 dkg zöld szárazbab
20 dkg füstölt húsos szalonna
1 hagyma
5 dkg reszelt parmigiano reggiano sajt
majoránna
olíva olaj

bors

A töltött, sós koszorú elkészítése:

Először is készítsük el a koszorú friss tésztáját! Egy tálba a són kívül tegyünk bele minden hozzávalót, dagasztógéppel vagy kézzel dolgozzuk homogénné.
Majd adjuk hozzá a sót, gyúrjuk tovább a tésztát, amig elasztikus, homogén nem lesz, el nem válik a tál falától.
Ekkor gyúrjunk belőle egy gombócot, takarjuk le folpackkal és szobahőmérsékleten pihentessük a tésztát kb. 2 órán keresztül. A tészta kb. a duplájára fog kelni ez idő alatt.

Közben az apróra vágott hagymát olajon pirítsuk meg, adjuk hozzá a babot, borsót és az apróra vágott füstölt szalonnát.
Ha szükséges, kevés vízzel engedjük fel, fűszerezzük sóval, borssal és majoránnával. Ha kihűlt, keverjük hozzá a reszelt sajtot.

Folytassuk a tésztával való előkészületeket! Ha megkelt a tészta, nem túl vékonyra nyújtsuk ki a tésztát lisztes nyújtódeszkán, majd szeleteljük fel 20×40 cm-es háromszögekre. Ebből a tésztamennyiségből kb. 7-8 háromszög jön ki, amiket helyezzünk egymásra a széleiknél fogva, így megkapjuk a koszorúnkat.
Mindegyik háromszög belsejét töltsük meg a borsós-babos töltelékkel, majd a képen látható módon zárjuk le a háromszögek végeivel. Voilá, máris megvan a csodálatos sós koszorúnk.
Természetesen a töltelék összetevőit ízlés és szezonzöldségek függvényében kombinálhatjuk, variálhatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, letakarjuk konyharuhával és hagyjuk még kb.30 percig kelni a tésztát.
Ezt követően tejjel és felvert tojással bekenjük a tészta felszínét, előmelegített, 180°C-os sütőben kb. 30-40 percig sütjük.

Buon appetito! 🙂

Preparazione Corona salata fave, piselli e pancetta - Fase 4
Preparazione Corona salata fave, piselli e pancetta - Fase 4
Preparazione Corona salata fave, piselli e pancetta - Fase 5
Preparazione Corona salata fave, piselli e pancetta - Fase 6
Preparazione Corona salata fave, piselli e pancetta - Fase 6
Képek forrása: cucchiaio.it

omogeneo homogén
coprire betakarni, befedni
pellicola folpack
lievitare keleszteni
lasciare raffreddare hagyni kihűlni
impasto raddoppiato duplájára kelt tészta
rettangolo háromszög
ripieno töltelék
carta forno sütőpapír
cuocere nel forno sütőben megsütni

 

Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznosak lehetnek ezek a receptek, köszönöm szépen, ha megosztod a bejegyzést. 🙂

Back To Top