Húsvét olasz módra - Buona Pasqua!

2019-04-16
Olasz gasztronómia , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , ,
0

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe.
A Biblia szerint Jézus a pénteki keresztre feszítése utáni harmadik napon, vasárnap támadt fel.
Halálával nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. 

A valláson kívül is a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet március vagy április hónapban (a hold állásának megfelelően) tartanak.
A nyugati kereszténység húsvétvasárnapja legkorábban március 22-ére, legkésőbb április 25-re esik, a tavaszi nap-éj egyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnapra esik.

Az olaszok, ha addig nem tették volna meg, húsvétkor egészen biztosan elkezdenek utazgatni, kimozdulni, megejtik az első szabadtéri sütögetést is.
A húsvét számukra, a karácsonnyal ellentétben, már nem családi körben kötelezően eltöltendő ünnep.
Ahogy a mondásuk is tartja: Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi.

A tojás Olaszországban is a húsvét jelképe, ami a születést szimbolizálja.
A tipikus olasz húsvéti édesség, ami az egész ország területén elterjedt,  a colomba pasquale, azaz a húsvéti galamb.

A gyerekek csokitojást kapnak, a választék óriási. Ezek a tojások az egészen apró mérettől akár a méteres, másfél méteres magasságig megtalálhatók, színes papírba vannak csomagolva, tetejük masnival összekötött és díszített, és valamilyen apró ajándék, meglepetés van elrejtve a belsejükben.

Forráskép megtekintése

A húsvéti hagyományok a vallási szertartásokon és a felvonulásokon kívül számos olasz városban képviseltetik magukat, mint például Urbaniában, Marche tartományban, ahol a „punta e cul” ősi játékot játsszák. A játékban S alakban teszik le a főtt tojásokat (a tojások száma a résztvevők duplája), a tojásokat a játékosok összekoccintják. Ha a tojás héja törik, azt elveszítik. Az győz, aki a legtöbb tojást tudja begyűjteni. 🙂

Firenzének is van egy sajátságos húsvéti hagyománya, az úgynevezett „scoppio del carro”. Ennek a történelmi hagyománynak a gyökerei 1622-ig vissza.
Két, szalagokkal felcicomázott ökör által húzott szekér a központi figura. A szekér közepére felállítanak egy pirotechnikai szobrot, ami 2-3 emelet magas, ez az úgynevezett brindellone. A szekér körbejárja Firenze belvárosát, majd a Dóm téren megáll.
Az ünnepség fénypontja kb. 11 órakor van, miközben a Gloriát éneklik, az érsek a székesegyház oltárában meggyújt egy galamb alakú rakétát. Ez a rakéta egyenesen  a szekéren álló oszlopnak ütközik, az ebben található pirotechnikai eszközök elkezdenek robbanni és füstölni.
Az a mondás járja, hogy ha az összes rakéta felrobban, akkor a földeken gazdag termés várható és a városlakóknak szerencsében lesz részük. 🙂

Forlí közelében, Tredizióban minden évben megrendezik az úgynevezett „Palio dell’uovo”-t, ahol különböző kategóriákban férfiak, nők és gyermekek mérhetik össze a tudásukat, minden játék alapja a tojás.

Abruzzóban, Sulmonában kerül megrendezésre a „Madonna che scappa” nevű középkori felvonulás, ahol harangkíséret mellett vonulnak a résztvevők a város utcáin.

Szicíliában, Caltanissettában is egy felvonulás, az úgynevezett „Real maestranza”-val emlékeznek meg a húsvétról.

Hogy mi kerül a húsvéti asztalra, az tájegységenként változik.

A teljesség igénye nélkül néhány finomság:
Északon húsleves tortellinivel vagy friss tésztával.
Emilia Romagnában lasagna, tepsis tészta friss tészta tekercsek szezonális zöldségekkel, sajtféleségek. Abruzzóban és Calabriában friss tészta, bárány,  burgonya és kagyló barese módra, friss tészta tenger gyümölcseivel az Amalfi-partról.

Ami pedig a főfogásokat illeti, Piemontéban marhahús Barolo módra, Emilia Romagnában húsvéti húsgombóc darált bárányhússal, petrezselyemmel és rozmaringgal; vagy zsályával és rozmarinnal pácolt bárány.
Le Marche tartományban sáfrányos halászlé, valamint gyümölcssaláta fürjtojással.
Lombardiában sós húsvéti torta.
Umbriában bárány szarvasgombával.

Liguriában a tipikus édességek között van a húsvéti torta (torta pasqualina), ami 33 egymást átfedő leveles tészta rétegből áll, ezzel szibolizálva Jézus Krisztus éveinek a számát. A tortát gyógynövényekkel, zöldséggel, tojással töltik meg.

Szicília tipikus húsvéti édessége a cassata.
Pugliában scarcelle, ciambelle a húsvéti édesség, ezeket csoki vagy tyúktojással díszítik.

Nápolyban viszont a pastiera a húsvéti édesség. A legenda szerint ezzel az édességgel még a legendásan nem mosolygó Mária Terézia királynő arcára is sikerült mosolyt csalni.

Végül, de nem utolsósorban, egy újabb déli édesség, a capretto di pasta di mandorla, amit pasta realénak is hívnak. Dél-Olaszországra egyébként nagyon jellemző a mandulás tészta alapú édességek készítése.

Pasqua húsvét, húsvét vasárnap
Pasquetta húsvét hétfő
croce (la) kereszt
la risurrezione di Gesù Jézus feltámadása
uovo di Pasqua húsvéti tojás
agnello bárány
coniglietto pasquale húsvéti nyuszi
sabato santo nagyszombat
Giuda Júdás
morte (la) halál

 

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

Uova di Pasqua decorate - Cake's Blues
Kép forrása: cakesblues.com

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük