Karnevál Calabriában

2020-02-17
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , , ,
0

Ha farsangi időszak idején jártok a csodálatos, napsütötte Calabriában, ki ne hagyjátok a karneváli forgatagot!

Értelemszerűen nem annyira impozánsok ezek a karneválok, mint a velencei vagy a viareggói, de kár lenne kihagyni, mert a calabriai karneválok nem csupán felvonulások, hanem folklór- és gasztronómiai fesztiválok is egyben.


Kép forrása: abmreport.it

A calabriai farsangok központi karaktere Giangurgolo jelmeze, amivel azokat a szicíliai nemesek gúnyolták ki, akik a szigetről a túloldalra, Reggio Calabriába menekültek azt követően, hogy Szicília a Savoyaiak kezére került.
A jelmez eredete 1618-ra és Nápolyba datálódik, ahol Natale Consalvo színész, kapitány Giangurgolo álnéven viselte azt rögtönzött színjátékokban.

A név valószínűsíthető eredete:
Gian = Zanni
A rögtönzött színjátékok egyik tipikus szereplője.
Calabriai dialektusban a „fari u Zannu” o „fari i Zanni” annyit jelent, hogy viccelni, viccelődni.

Gurgolo azt jelenti, hogy nagyszájú. A színjátékokban ez a szereplő kapzsi volt, sokat dumált, de kevés tett volt a szavai mögött.
Giangurgolo karaktere egy görbetükör: pimasz, merész, pökhendi, gazdag, aki tiszteletlen, de cserébe tiszteletet vár el, ráadásul annyi hazugságot mond, hogy a végén már ő maga is elhiszi.

Piros maszkkal takarja el az arcát, hatalmas karton orra van. Egy magas, kúp alakú kalapot, fodros spanyolgallért, piros és sárga csíkos felsőt és nadrágot, fehér zoknit visel. Övén hatalmas kard lóg, amit „bátor” vitézként csak a nála gyengébbek ellen mer bevetni.

A leghíresebb calabriai karneválok:
1. Castrovillari
A calabriai karneválok fővárosa 1959 óta várja minden évben az ide látogatókat.
A felvonulás egyben egy színes folklór fesztivál is, ahol álarcos csoportok felvonulása, táncosok, énekesek tarkítják az eseményeket.

2. Occitano
20 allegorikus kocsi és közel 800 jelmezes felvonuló a szereplője a több mint egy hétig tartó karneválnak Guardia Piemontesében.

3. Amantea
Az amanteai karnevál hatalmas hagyományokkal rendelkezik, és köszönhetően a helyi szervek összefogásának, a felvonulást minden évben zenei események is tarkítják.

4. Piana
Három helyi település: Polistena, Taurianova és Cinquefrondi összefogva, közösen szervezi meg évről évre a pianai karnevált.

5. Reggio Calabria
A reggiói karneválhoz szorosan kapcsolódnak az utcai bálok és a kulináris élmények is, kötelező megkóstolni a karneváli édességeket.

6. Lamezia Terme
1965 óta évről évre minden évben megrendezik a jelmezesek csoportjából és allegorikus kocsikból álló felvonulást.
A lameziai karnevál kulcsfigurája Latermino kapitány. Természetesen ennek a karneválnak is az egyik főszereplője Giangurgolo, mellette pedig Rosinella, akit mindig ollóval a kezében ábrázolnak. Na nem dolgozni készül, hanem a helyiek pletykálkodását szabdalja.

Olaszul beszélők vagy a nyelvet gyakorlók figyelmébe ajánlom ezt a linket, amiben a karnevál kialakulásáról olvashattok, természetesen olaszul, valamint a 2022-es calabriai karneváli eseményekről ITT értesülhettek. 

Ha úgy gondolod, hogy másoknak is érdekes lehet ez a bejegyzés, nagyon köszönöm, ha megosztod. 🙂

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük