farsang

Zeppole, migliaccio, cassatelle, schiacciata alla fiorentina, éljenek a karneváli finomságok

A karneváli időszakban vagyunk, a két legfontosabb esemény a  velencei és a viareggiói karnevál. 

A karneválok főszereplőivel ebben a bejegyzésben  ismerkedhettek meg. 

Ahogy azt a legfontosabb olasz ünnepek (karácsony, szilveszter, húsvét) kapcsán már tapasztalhattuk, nincs egységes olasz konyha, így természetesen farsang idején is más és más karneváli finomságok kerülnek az asztalra. 
Nézzük a legismertebbeket, természetesen a teljesség igénye nélkül! 🙂 

Zeppole
A karneváli zeppolét kéretik nem összekeverni a Szent József napi, apák napjára készített zeppoléval. 🙂
Számos régióban, így Szardínián, Umbriában, Marchéban és Campaniában tipikus karneváli édesség, minden országrészben egy picit eltérő receptet használnak.

Mint ahogy az legtöbb olasz karneváli süteményre jellemző, ezt is forró olajban kell kisütni. Az olasz farsangi fánkocska lisztből, krumpliból, tejből, cukorból, élesztőből készül.
Roppanós, nagyon finom, de azt nem ígérem, hogy 0 kalóriát tartalmaz.

Migliaccio
Ősi, nápolyi karneváli édesség a migliaccio.
Elnevezése a miglio szóból származik, anno a kölesből nyert lisztből készítették. Napjainkban búzadarával helyettesítik a köleslisztet. Az isteni sütemény elkészítéséhez még tej, víz, cukor, vaj, narancshéj, túró szükséges.

A migliaccio nem csak édes, hanem sós verzióban is elkészíthető.

Struffoli
A struffoli apró, olajban sütött golyók, karácsonytól karneválig készítik. Ismét egy tipikus nápolyi édességről beszélünk (ezek a nápolyiak tudnak valamit). 🙂
Elkészítéséhez lisztre, tojásra, cukorra, mézre, olajra, citromra, narancsra, vajra és ilyen-olyan színes cukorra van szükség.
Tipp: ha sütőben sütöd ki a gömböcskéket, egy picit kalóriaszegényebb lesz a sütid.

Chiacchiere
Chiacchiere, bugie, cenci, frappe, crogetti – ha ezeket a sütineveket hallod, egyről beszélünk, de az elnevezése régióról régióra változik. Az ősi Rómában karnevál idején ez a lisztből, vajból, cukorból, tojásból készített süti nem hiányozhatott az asztalról.

Pignoccata
Tipikus szicíliai édesség (hasonlít a struffolihoz), ami tojásból, cukorból, lisztből, reszelt citromhéjból készül.

Cassatelle
Tipikus szicíliai édesség, tulajdonképpen édes túróval töltött, olajban sütött ravioliról beszélünk, amit még olvasztott csokival nyakon is öntünk biztos, ami biztos alapon, nehogy kevés legyen a bevitt kalória. 🙂

La schiacciata alla fiorentina
La schiacciata alla fiorentina tipikus firenzei sütemény, tejszínhabbal töltve.
Egyszerű, de nagyszerű sütiről beszélünk, ami tojásból, cukorból, tojásból, olajból, narancsléből, lisztből, élesztőből készül.

Berlingozzo
Tipikusan toszkán édesség, ami a szomszédos Umbriában is közkedvelt. Ősi receptről beszélünk, amit a 400-as években kifejezetten a karnevál végén, nagycsütörtökön készítették és fogyasztották. Elnevezése a “Berlinganaccio” szlengből származik, ami az asztal körüli mulatságot jelenti.
Lisztből, tojásból, cukorból, olajból, élesztőből és reszelt citromhéjból készült, nagyon finom sütemény.

Crescionda di Spoleto
Tipikus umbriai karneváli, 3 rétegű süteményköltemény a spoletoi crescionda, amit varázs süteménynek is neveznek.
Elkészítéséhez amaretti, tej, liszt, cukor, tojás, citromhéj, csokoládé, rum és amaretto szükséges.

Azon édesszájú olvasóknak, akik további olasz farsangi finomsággal szeretnének megismerkedni, valamint egyúttal az olasz nyelvet is gyakorolnák, ajánlom figyelmükbe  ezt az oldalt, ahol temérdek receptet találnak. 🙂 

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is hasznos vagy érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod. 🙂

dolci di carnevalefarsangi édességek
facilekönnyű
velocegyors
tradizioneszokás
scorza di limonecitromhéj
uvettamazsola
scaldaremegmelegíteni
temperatura ambienteszobahőmérséklet
cremosokrémes
pannatejszínhab

 

Facebook
Twitter
LinkedIn