100 érdekesség Olaszországról 3.

2022-08-29
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , ,
0

A 100 érdekességet tartalmazó sorozat első két részét ITT és ITT tudjátok elolvasni, ha  lemaradtatok volna róla.

Free photos of Trolls

Érdekes tények az olasz babonákról

51) Létra alá állni tabu Olaszországban, mert úgy tartják, hogy balszerencsét hoz.

52) A fontos napokra és eseményekre az olaszok általában nem kívánnak szerencsét (buona fortuna). Ehelyett azt mondják, hogy  in bocca al lupo (a farkas szájába). Hogy ez miért van, és mit is jelent pontosan, ebben a bejegyzésben elolvashatjátok.

53) Úgy tartják, hogy az úton átkelő fekete macskák balszerencsét hoznak Olaszországban. Sok olasz abbahagyja a gyaloglást, és megvárja, amíg valaki más elhalad, mielőtt átkelne a macska által keresztezett úton.

Free photos of Black cat

54) A 17 a balszerencse számának számít: sok szállodában nincs is 17-es szoba. Péntek 17 pedig a lehető legrosszabb nap. Az olasz babonákról ebben a bejegyzésben olvashattok bővebben.

55) Amikor megszólal egy mentő szirénája, vagy ha valaki egy rettenetesen kellemetlen forgatókönyvvel áll elő, a babonás olaszok megérintenek egy vastárgyat, hogy eloszlassák a rossz előjelet.

56) A balszerencse és a rossz előjelek eloszlatásának egy másik módja a „szarvak jelének” kézmozdulata az ég felé. Fontos, hogy ne mutass rá egy konkrét személyre, mert ugyanaz a jel egy erős sértés is lehet, ami azt jelenti, hogy felszarvaztak.

Free photos of Fabric

57) Az olaszok úgy vélik, hogy ha piros ruhaneműt viselnek szilveszterkor, akkor a következő év gazdagabb lesz.

58) A sót az asztalra önteni, a kalapot az ágyra tenni és a tükröt összetörni mind rendkívül rossz előjelnek számít Olaszországban.

59) Ha egyszerre mondasz ki egy szót, ha kifordítva veszed fel az inget, ha belelépsz a kakira, és ha madárkaki van rajtad, az mind a jó szerencsének számít Olaszországban.

60) Az olaszok úgy vélik, hogy ha véletlenül rálépünk valakinek a cipőjére, az azt jelenti, hogy az illető nem fog egyhamar megházasodni.

Free photos of Marriage

Érdekes tények az olasz városokról

61) Olaszország fővárosa, Róma több mint 2000 éves: i.e. 753-ban alapították. Ezzel naná, hogy kiérdemelte az örök város becenevet.

62) A Bolognai Egyetem a világ legidősebb egyeteme címet viseli, hiszen 1088-ban nyitotta meg kapuit és a mai napig tanulhatnak itt a hallgatók.

63) Matera, a kövek városa, a második legrégebbi emberi települése a földön Petra után Jordániában, mivel a paleolitikum óta folyamatosan lakják a várost. Ha Pugliában jártok, ki ne hagyjátok!

64) Velencének két híres beceneve van: a Lagúnaváros a velencei lagúna 120 szigetén épült, és a Maszkok városa, a világhírű, színes karneváli ünnepségek miatt, amit minden évben húsvét előtt 1,5-2 hónappal rendeznek meg.

65) A római Colosseum arénájában nincs padló. Veronában azonban még mindig van egy jó állapotú aréna, amit a ma napig is használnak koncertekre.

66) Siena ad otthont a világ egyik legrégebbi lovasversenyének, a Palio di Sienának, amit évente kétszer rendeznek meg a város főterén.

67) A világ tíz legnagyobb temploma közül négy az olasz határokon belül található: a római Szent Péter-bazilika, a milánói dóm, a firenzei székesegyház és a padovai Santa Giustina bazilika.

68) Róma testvérvárosa Párizs, és mindkét főváros lakói ingyenesen léphetnek be a testvérváros legnagyobb múzeumaiba.

69) Minden februárban Milánóban tartják a milánói divathetet, ez a világ négy nagy divathetének egyike (a többit Párizsban, Londonban és New Yorkban tartják).

70) Olaszország legdélibb része Lampedusa kis szigete. Itt van egy 6000 lakosú kis falu és a Tripadvisor első számú strandja Európában, egyben a harmadik a világon: Spiaggia dei Conigli.

Művészetek és tudományok

71) Olaszország Kínával együtt birtokolja az UNESCO világörökségi helyszínek több, mint a felét. Valójában mindkét országnak összesen 55-55 UNESCO-helyszíne van.

72) Ha csak az UNESCO kulturális helyszíneit számoljuk, Olaszország az egyetlen ország a világon, amely elérte az 50-es mérföldkövet.
Olaszul tudóknak  vagy a nyelvet tanulóknak ajánlom az alábbi videót:

73) A balett a 15. században indult ki Olaszországból, mint az olasz reneszánsz korában az udvari szórakozás egyik formája. A művészet epicentruma később Franciaországba került, miután az olasz származású arisztokrata Medici Katalin és II. Henrik francia házasságot kötött.

74) Leonardo da Vinci egyszerre volt művész és tudós. Ő volt az első ember, aki bebizonyította, hogy a világ kerek és nem lapos.

75) A jacuzzit 1956-ban találták fel az Államokban élő Jacuzzi testvérek.

Jacuzzi, Whirlpool, Hot Tub, Spa

76) A reneszánsztól a barokk korig a legjelentősebb ókori zeneszerzők nagy többsége olasz volt. Emiatt sok olasz szót ma is használnak a különböző zenei feldolgozások, ritmusok, hangok, hangszerek, modellek és hangulatok leírására.

77) 1996-ban Olaszország úgy döntött, hogy újra benépesíti az Alpokat a múlt század végén kihalt barnamedvékkel. Az olaszok a LIFE Ursus projekttel 6 medvét hoztak az országba a Balkánról, mára már több, mint 100 példány barna maci kóborol szabadon az Alpokban.

78) A nindzsa teknősöket négy legfontosabb olasz művészről nevezték el: Leonardo Da Vinci, Michelangelo Buonarrotti, Raphael (Raffaello Sanzio) és Donatello (Niccolò di Betto Bardi).

79) Olaszország olyan ikonikus felfedezőket szült, mint Kolumbusz Kristóf és Amerigo Vespucci, aki felfedezte Amerikát, valamint Marco Polo, aki felfedezte a keletet.

80) Az olasz himnuszt 1847-ben írták, 14 évvel Olaszország egyesítése előtt.

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

fondamentale alapvető
famiglia család
superstizione babona
augurare kívánni
attraversare átkelni
gatto nero fekete macska
sfortuna balszerencse
ferro vas
toccare megfogni, megérinteni
le corna szarvak

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük