A 25 legjobb, Olaszországban játszódó külföldi film 2.

2023-07-05
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , ,
0

Lenyűgöző tájaival, elbűvölő városaival és magával ragadó kultúrájával Olaszország évtizedek óta a filmrendezők kedvenc helyszíne,  ennek eredményeként számtalan csodálatos, Olaszországban játszódó film közül válogathatunk.
A bejegyzés első része ITT található.

Free Tiber River St Peter'S Basilica photo and picture

Önmegvalósító filmek, amelyek Olaszországban játszódnak

Bár ezek közül néhány filmet az Olaszországban játszódó romantikus filmek közé is besorolhatnánk, témáik végső soron inkább az önfelfedezés, mint a romantika irányába mutatnak, és köztük vannak a legismertebb utazási filmek is, amik mindenkit inspirálhatnak egy olaszországi utazásra vagy akár a nyelv elsajátítására is.

Napsütötte Toszkána (Under the Toscan Sun, 2003)

Az igaz történeten alapuló Napsütötte Toszkána krónikája Frances Mayes tapasztalatait mutatja be, amikor egy Cortona melletti toszkán villát vásárolt szeszélyből, valamint azt az utat, ahogyan felújítja az ingatlant, és megismeri a helyieket.

Bár a film a könyvhöz képest változtat néhány kulcsfontosságú ponton  (ami sokkal inkább a házra, mint a főszereplőre koncentrál), csodálatos módja annak, hogy megtapasztaljuk és felfedezzük a toszkán vidék egy szeletét.

Free Tuscany Landscape photo and picture

Szólíts a neveden (Call Me By Your Name, 2017)

A kritikusok által is elismert, azonos című regényből adaptált film a 17 éves zsidó származású Elio felnőtté válásának történetét meséli el 1983-ban. A filmet egy csodálatos,  XVII. században épült villában forgatták Cremában, már csak ezért is érdemes felkeresni ezt a csodálatos kisvárost.

 

A történet középpontjában Elio és a szintén zsidó származású, 24 éves Oliver romantikus kapcsolatának alakulása áll, de végső soron a Call Me By Your Name éppúgy szól a felnőtté válásról, mint a szerelemről.

Ízek, imák, szerelmek (Eat Pray Love, 2010)

Az amerikai romantikus dráma  főszereplője Julia Roberts. A film Elizabeth Gilbert önéletrajzi ihletésű, azonos című regénye alapján készült.

Elizabethnek elvileg mindene megvolt: férj, karrier, csodálatos otthon, mégis egy napon arra döbbent rá, hogy boldogtalan. Elvált férjétől, adott magának egy évet, hogy megtalálja a hőn áhított boldogságot.
A film első harmadában hónapokat tölt el Olaszországban (elsősorban Rómában és Nápolyban), ahol élvezi a gasztronómia által nyújtott örömöket.

Free Italy Rome photo and picture

Árnyak toszkán verőfényben (Shadows in the Sun, 2005)

Egy újabb film, ami ismét Toszkánában játszódik.  Egy fiatal író, Jeremy történetét meséli el, aki könyvszerkesztő egy londoni kiadónál, és akinek az a – szerinte értelmetlen – feladata, hogy Toszkánába utazzon és kisvárosba azért, hogy megkeressen egy korábban befutott szerzőt, aki írói válságban szenved, és rávegye arra, hogy újra írjon.

Free Evening Tuscany photo and picture

Briliáns barátnőm (My Brilliant Friend – L’amica geniale, 2018- ) 

A Briliáns barátnőm inkább egy sorozat, mint egy Olaszországról szóló film, de Elena Ferrante négykötetes regényei alapján készült sorozata túl csodálatos ahhoz, hogy ne kerüljön ide.

A sorozat az 1950-es évek Nápolyában játszódik erőszakos, szegény környezetben olaszul és nápolyi nyelven. Ha eredetiben nézed  a sorozatot vagy olvasod a könyveket, csak akkor fogod igazán élvezni, ha tudsz nápolyiul is az olaszon túl.
A lebilincselő történet két lány barátságáról szól.

Hamarosan érkezik a bejegyzés 3. része is.

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

amicizia barátság
brillante briliáns
serie sorozat
scrittore író
ombra árnyék
sapore íz
pregare imádkozni
viaggiare utazni
convincere meggyőzni
ebreo zsidó

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük