A klasszikus, édes húsvéti colomba és a coroncina receptjeit biztosan sokan ismeritek, most tartsatok velem és készítsük el a sós, húsvéti változataikat.
A colomba salata (sós galamb) elkészítése kb. 20 percet vesz igénybe.
Ha nincs a háztartásban galamb sütőforma, semmi gond, bármilyen más sütőformában is elkészíthető.
Hozzávalók:
2 csomag leveles tészta
25 dkg szeletelt bacon
25 dkg szeletelt fontina sajt (bármilyen szeletelhető, zsíros, olvadó sajttal helyettesíthető)
2 nagy cukkini
Elkészítése:
Mossuk meg a cukkinikat, vágjuk le a végeit, hosszában vágjuk ketté, majd szintén hosszában vékony szeletekre vágjuk fel a cukkinikat.
A leveles tésztát hosszában felezzük el és vágjuk kb. 5 cm magasságú téglalapokra.
Töltsük meg a tésztát: tegyünk rá 1 réteg bacont, 1 szelet sajtot és egy szelet cukkinit.
Tekerjük fel a tésztát, a kis hengereket pedig helyezzük a sütőformába. Nem kell, hogy nagyon szorosan egymás mellett legyenek, mert sütés közben kicsit megnőnek a „rózsák”.
Előmelegített, 180°C-os sütőben, 40-50 perc alatt sül készre a colomba.
Képek forrása: cucchiaio.it
A corona salata (sós koszorú) elkészítési ideje kb. 40 perc, és nem bonyolult elkészíteni ezt a mutatós ételt sem.
Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg finomliszt (lehetőség szerint ebből 10 dkg manitoba liszt)
1 kanál cukor
7 g sörélesztő
1 tojás
1,5 dl tej
2 kiskanál só
A töltelékhez:
20 dkg zsenge borsó
20 dkg zöld szárazbab
20 dkg füstölt húsos szalonna
1 hagyma
5 dkg reszelt parmigiano reggiano sajt
majoránna
olíva olaj
só
bors
A töltött, sós koszorú elkészítése:
Először is készítsük el a koszorú friss tésztáját! Egy tálba a són kívül tegyünk bele minden hozzávalót, dagasztógéppel vagy kézzel dolgozzuk homogénné.
Majd adjuk hozzá a sót, gyúrjuk tovább a tésztát, amíg elasztikus, homogén nem lesz, el nem válik a tál falától.
Ekkor gyúrjunk belőle egy gombócot, takarjuk le folpackkal és szobahőmérsékleten pihentessük a tésztát kb. 2 órán keresztül. A tészta kb. a duplájára fog kelni ez idő alatt.
Közben az apróra vágott hagymát olajon pirítsuk meg, adjuk hozzá a babot, borsót és az apróra vágott füstölt szalonnát.
Ha szükséges, kevés vízzel engedjük fel, fűszerezzük sóval, borssal és majoránnával. Ha kihűlt, keverjük hozzá a reszelt sajtot.
Folytassuk a tésztával való előkészületeket! Ha megkelt a tészta, nem túl vékonyra nyújtsuk ki a tésztát lisztes nyújtódeszkán, majd szeleteljük fel 20×40 cm-es háromszögekre. Ebből a tésztamennyiségből kb. 7-8 háromszög jön ki, amiket helyezzünk egymásra a széleiknél fogva, így megkapjuk a koszorúnkat.
Mindegyik háromszög belsejét töltsük meg a borsós-babos töltelékkel, majd a képen látható módon zárjuk le a háromszögek végeivel. Voilá, máris megvan a csodálatos sós koszorúnk.
Természetesen a töltelék összetevőit ízlés és szezonzöldségek függvényében kombinálhatjuk, variálhatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, letakarjuk konyharuhával és hagyjuk még kb.30 percig kelni a tésztát.
Ezt követően tejjel és felvert tojással bekenjük a tészta felszínét, előmelegített, 180°C-os sütőben kb. 30-40 percig sütjük.
Buon appetito! 🙂
Képek forrása: cucchiaio.it
A tőlem már megszokott módon természetesen az olaszul tanulók vagy a nyelvet gyakorolni vágyók számára íme egy olasz nyelvű videó egy isteni colomba elkészítéséhez:
Ha még szívesen olvasnál az olasz kultúráról, szokásokról, ételekről, városokról, érdekességekről, nyelvtanulásról, látogass el a blogomra.
Ha olaszul tanulsz és a nyelvtannal kapcsolatos ismereteidet bővítenéd, lapozz bele a könyvembe.
Ha olaszul vagy angolul tanulnál, ajánlom figyelmedbe magán- vagy csoportos óráimat.
omogeneo | homogén |
coprire | betakarni, befedni |
pellicola | folpack |
lievitare | keleszteni |
lasciare raffreddare | hagyni kihűlni |
impasto raddoppiato | duplájára kelt tészta |
rettangolo | háromszög |
ripieno | töltelék |
carta forno | sütőpapír |
cuocere nel forno | sütőben megsütni |