Az augusztus eleje óta futó fogadj örökbe egy pisztáciafát kampány Vincenzo és Giulio Bonfissutótól származik.
A testvérpár a helyi hagyományos, klasszikus édességek gyártása mellett úgy döntött, hogy tökéletesítik a kenhető, édes krémsorozatukat is (pisztácia, mandula, narancs).
Hírnevüket, belföldi és nemzetközi szinten elismerésüket a pisztáciás panettonéval e colombával érték el.

A Bonfissuto testvérek 2020-as, legújabb projektje Szicília egyik legismertebb és legkeresettebb termékének védelmét tűzte ki célul, ami nem más, mint a zöld aranyként is ismert pisztácia.
Köztudott, hogy a szicíliai édességeken túl számos szicíliai étel egyik alappillére a pisztácia, ami csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának az esélyét, csökkenti a stresszt hatásait; fehérjében, antioxidánsban, kalciumban, vasban, magnéziumba és rézben gazdag, valamint napi 20 pisztácia csökkenti a magas vérnyomást.

A Canicattìben, Agrigento tartományban lakó és dolgozó híres cukrász testvérpár 70 pisztáciafát (fastuca – helyi tájnyelven) ültetett, és létrehoztak egy olyan projektet, amiben mindenki részt vehet a világ bármely pontjáról.
A projekt lényege, hogy fogadj örökbe egy pisztáciafát, az adományért cserébe pisztáciás ajándékokat kapsz. A minimális fizetendő összeg 27 euró, azért cserébe egy pisztáciás panettone jár karácsonyra.
Az ötlet akkor született, amikor a két szicíliai fiatalember a cukrászda műhelyeinek a székhelyét áttette Canicattìbe.
A környéket dombos lankák és mészben gazdag termőföld jellemzi, ez ideális a pisztáciafák termesztéséhez. A műhelyeiknek otthont adó épületet ősfák veszik körbe.

Az 1920-as évek táján ezen a környéken virágzott a pisztácia termesztése, de sajnos időközben elhagyatott területté vált. Ennek egyetlen prózai oka van: ahhoz, hogy a pisztáciafa termőfává váljon, sokkal több idő, gondozás, türelem és ezzel egyenes arányban pénz is kell, mintha bármilyen más termőfában vagy szőlőben gondolkodnának a helyiek. Ez a legfőbb oka annak, hogy bizony a pisztácia nem olcsó.
A világjárvány alatt a két fiatalember azon gondolkodott, hogy hogyan tudnának az újranyitás után továbblépni, így született meg az ötletük.
Megpróbálják újraéleszteni a pisztácia ligetet régi és új fákkal azért, hogy a terület egyedülálló kulturális és mezőgazdasági élelmiszer-öröksége ne vesszen el.

Aki örökbefogadóként részt vesz ebben a remek, egyedülálló kezdeményezésben, annak lehetősége van arra, hogy távolról megfigyelje a fát, nevet válasszon neki, hogy folyamatos tájékoztatást kapjon a fa fejlődéséről és növekedéséről, virágzásáról és a termés betakarításáról, egészen addig, amíg a végtermékeket el nem készítik.
A helyi Bronte, Vincenzo és Giulio gyárak szintén széles körben használják fel a gyümölcsöt, különösen a pisztáciás panettone előállításához.
A pisztácia liget csodálatos környezetben, 800 négyzetméternyi területen terül el egy mandulaliget és szőlőültetvények között. Az ültetési és termesztési költségeket az alapítvány finanszírozza.
A napokban láttam a tv híradóban, hogy esőzés és öntözés hiányában temérdek fa szomjas és szenved.

A kezdeményezést Delia, Canicattì és Naro önkormányzatai is támogatják. Néhány hét leforgása alatt a „Fustuq” elnevezésű kezdeményezésnek több mint 750 támogatója lett, és több mint 36 000 eurót gyűjtött össze, bőven meghaladva a 15 000 euróban kitűzött célt.
Idén már nem lehet több fát örökbe fogadni, talán jövőre bővítik a kezdeményezést.
Aki a pisztáciafa örökbefogadásáról olaszul is szívesen megtudna többet, annak ajánlom a figyelmébe az alábbi videót:
Pisztácia és vulkáni talaj
A szicíliai Bronte régió híres pisztáciája a vulkáni talajnak köszönheti különleges ízét. Az Etna közelsége miatt a föld ásványi anyagokban gazdag, ami intenzívebb aromát ad a termésnek.
Kétévente terem
A pisztáciafák nem minden évben hoznak termést! A gazdák kétévente szüretelik a pisztáciát, hogy a fa pihenhessen és erősebb termést hozzon a következő évben.
A „zöld arany”
A szicíliai pisztáciát gyakran nevezik „oro verde”-nek, azaz „zöld aranynak,” mert rendkívül értékes és keresett alapanyag, különösen az olasz cukrászatban.
Exkluzív termékek
Az örökbefogadási programban részt vevő fák terméséből készült pisztáciás finomságokat csak a támogatók kapják meg, így valóban egyedi élményben lehet részük.
Fenntartható gazdálkodás
A Bonfissuto testvérek projektje nemcsak a pisztácia termesztését támogatja, hanem a fenntartható mezőgazdaságot is, amely segít megőrizni a helyi ökoszisztémát.

Ha még szívesen olvasnál az olasz kultúráról, szokásokról, ételekről, városokról, érdekességekről, nyelvtanulásról, kérlek, hogy látogass el a blogomra.
Ha olaszul tanulsz és a nyelvtannal kapcsolatos ismereteidet bővítenéd, lapozz bele a könyvembe.
Ha olaszul vagy angolul tanulnál, ajánlom figyelmedbe magán- vagy csoportos óráimat.
| adottare | örökbe fogadni |
| albero di pistacchio | pisztáciafa |
| pasticcere | cukrász |
| piantare | ültetni |
| coltivare | megművelni |
| realizzare | megvalósítani |
| terreno | föld |
| patrimonio culturale | kulturális örökség |
| campagna | kampány |
| produzione | termelés |