pistacchio

Fogadj örökbe egy pisztáciafát 27 euróért!

Az augusztus eleje óta futó fogadj örökbe egy pisztáciafát kampány Vincenzo és Giulio Bonfissutótól származik.
A testvérpár a helyi hagyományos, klasszikus édességek gyártása mellett úgy döntött, hogy tökéletesítik a kenhető, édes krémsorozatukat is (pisztácia, mandula, narancs).

Hírnevüket, belföldi és nemzetközi szinten elismerésüket a pisztáciás panettonéval e colombával érték el.

Panettone, Pane, Uva Passa, Cibo

A Bonfissuto testvérek 2020-as, legújabb projektje Szicília egyik legismertebb és legkeresettebb termékének védelmét tűzte ki célul, ami nem más, mint a zöld aranyként is ismert pisztácia.

Köztudott, hogy a szicíliai édességeken túl számos szicíliai étel egyik alappillére a pisztácia, ami csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának az esélyét, csökkenti a stresszt hatásait; fehérjében,  antioxidánsban, kalciumban, vasban, magnéziumba és rézben gazdag, valamint napi 20 pisztácia csökkenti a magas vérnyomást.

Pistachios, Eat, Delicious, Snack, Cores, Food, Shell

A Canicattìben, Agrigento tartományban lakó és dolgozó híres cukrász testvérpár 70 pisztáciafát (fastuca – helyi tájnyelven) ültetett, és létrehoztak egy olyan projektet, amiben mindenki részt vehet a világ bármely pontjáról.
A projekt lényege, hogy fogadj örökbe egy pisztáciafát, az adományért cserébe pisztáciás ajándékokat kapsz. A minimális fizetendő összeg 27 euró, azért cserébe egy pisztáciás panettone jár karácsonyra.

Az ötlet akkor született, amikor a két szicíliai fiatalember a cukrászda műhelyeinek a székhelyét áttette Canicattìbe.
A környéket dombos lankák és mészben gazdag termőföld jellemzi, ez ideális a pisztáciafák termesztéséhez. A műhelyeiknek otthont adó épületet ősfák veszik körbe.

Pistacchio, Arachidi, Albero

Az 1920-as évek táján ezen a környéken virágzott a pisztácia termesztése, de sajnos időközben elhagyatott területté vált. Ennek egyetlen prózai oka van: ahhoz, hogy a pisztáciafa termőfává váljon, sokkal több idő, gondozás, türelem és ezzel egyenes arányban pénz is kell, mintha bármilyen más termőfában vagy szőlőben gondolkodnának a helyiek. Ez a legfőbb oka annak, hogy bizony a pisztácia nem olcsó.

A világjárvány alatt a két fiatalember azon gondolkodott, hogy hogyan tudnának az újranyitás után továbblépni, így született meg az ötletük.
Megpróbálják újraéleszteni a pisztácia ligetet régi és új fákkal azért, hogy a terület egyedülálló kulturális és mezőgazdasági élelmiszer-öröksége ne vesszen el.

Aki örökbefogadóként részt vesz ebben a remek, egyedülálló kezdeményezésben, annak lehetősége van arra, hogy távolról megfigyelje a fát, nevet válasszon neki, hogy folyamatos tájékoztatást kapjon a fa fejlődéséről és növekedéséről, virágzásáról és a termés betakarításáról, egészen addig, amíg a végtermékeket el nem készítik.

A helyi Bronte, Vincenzo és Giulio gyárak szintén széles körben használják fel a gyümölcsöt, különösen a pisztáciás panettone előállításához.

A pisztácia liget csodálatos környezetben, 800 négyzetméternyi területen terül el egy mandulaliget és szőlőültetvények között. Az ültetési és termesztési költségeket az alapítvány finanszírozza.

A napokban láttam a tv híradóban, hogy esőzés és öntözés hiányában temérdek fa szomjas és szenved.

Forráskép megtekintése

A kezdeményezést Delia, Canicattì és Naro önkormányzatai is támogatják. Néhány hét leforgása alatt a „Fustuq” elnevezésű kezdeményezésnek több mint 750 támogatója lett, és több mint 36 000 eurót gyűjtött össze, bőven meghaladva a 15 000 euróban kitűzött célt.
Idén már nem lehet több fát örökbe fogadni, talán jövőre bővítik a kezdeményezést.

Aki a pisztáciafa örökbefogadásáról olaszul is szívesen megtudna többet, annak ajánlom a figyelmébe az alábbi videót:

Pisztácia és vulkáni talaj
A szicíliai Bronte régió híres pisztáciája a vulkáni talajnak köszönheti különleges ízét. Az Etna közelsége miatt a föld ásványi anyagokban gazdag, ami intenzívebb aromát ad a termésnek.

Kétévente terem
A pisztáciafák nem minden évben hoznak termést! A gazdák kétévente szüretelik a pisztáciát, hogy a fa pihenhessen és erősebb termést hozzon a következő évben.

A „zöld arany”
A szicíliai pisztáciát gyakran nevezik „oro verde”-nek, azaz „zöld aranynak,” mert rendkívül értékes és keresett alapanyag, különösen az olasz cukrászatban.

Exkluzív termékek
Az örökbefogadási programban részt vevő fák terméséből készült pisztáciás finomságokat csak a támogatók kapják meg, így valóban egyedi élményben lehet részük.

Fenntartható gazdálkodás
A Bonfissuto testvérek projektje nemcsak a pisztácia termesztését támogatja, hanem a fenntartható mezőgazdaságot is, amely segít megőrizni a helyi ökoszisztémát.

Ha még szívesen olvasnál az olasz kultúráról, szokásokról, ételekről, városokról, érdekességekről, nyelvtanulásról, kérlek, hogy látogass el a blogomra.
Ha olaszul tanulsz és a nyelvtannal kapcsolatos ismereteidet bővítenéd, lapozz bele a könyvembe.
Ha olaszul vagy angolul tanulnál, ajánlom figyelmedbe magán- vagy csoportos óráimat.

adottare örökbe fogadni
albero di pistacchio pisztáciafa
pasticcere cukrász
piantare ültetni
coltivare megművelni
realizzare megvalósítani
terreno föld
patrimonio culturale kulturális örökség
campagna kampány
produzione termelés
Facebook
Twitter
LinkedIn
Kedves leendő könyvvásárló!

Az MPL leterheltsége és a Foxpost csomagautomaták telítettsége miatt karácsony előtt az utolsó feladási nap 2024. december 18. szerda kora délelőtt.
Gondoskodj időben a karácsonyi ajándékról, hogy már szenteste előtt nálad lehessen!

Kedves leendő könyvvásárlók!

Kedves oldallátogatók!

Az OlaszNyelvtan 2024. december 21. – 2025. január 5. között szabadságon van.
Az időközben beérkezett megrendelések teljesítése és az üzenetek megválaszolása 2025. január 6-án délelőtt fog megtörténni.

Minden kedves olaszrajongónak szeretetteljes, meghitt karácsonyi ünnepeket és olasz élményekben is gazdag, nagyon boldog új évet kívánunk!