Ahogy közeledik a karneváli szezon, Olaszországban is előkerülnek a jellegzetes farsangi finomságok, amelyek nélkül elképzelhetetlen lenne ez az ünnepi időszak. A puha, illatos fánkoktól kezdve a ropogós chiacchiere-ig ezek az édességek nemcsak az ízeket, hanem a hagyományokat is életben tartják. Tarts velünk, és fedezd fel a legnépszerűbb olasz karneváli süteményeket, amelyek garantáltan megédesítik a tél utolsó napjait!

A karneváli időszakban vagyunk, a két legfontosabb esemény a velencei és a viareggiói karnevál.
A karneválok főszereplőivel ebben a bejegyzésben ismerkedhettek meg.
Ahogy azt a legfontosabb olasz ünnepek (karácsony, szilveszter, húsvét) kapcsán már tapasztalhattuk, nincs egységes olasz konyha, így természetesen farsang idején is más és más karneváli finomságok kerülnek az asztalra.
Nézzük a legismertebbeket, természetesen a teljesség igénye nélkül! 🙂

Zeppole
A karneváli zeppolét kéretik nem összekeverni a Szent József napi, apák napjára készített zeppoléval. 🙂
Számos régióban, így Szardínián, Umbriában, Marchéban és Campaniában tipikus karneváli édesség, minden országrészben egy picit eltérő receptet használnak.
Mint ahogy az legtöbb olasz karneváli süteményre jellemző, ezt is forró olajban kell kisütni. Az olasz farsangi fánkocska lisztből, krumpliból, tejből, cukorból, élesztőből készül.
Roppanós, nagyon finom, de azt nem ígérem, hogy 0 kalóriát tartalmaz.
Migliaccio
Ősi, nápolyi karneváli édesség a migliaccio.
Elnevezése a miglio szóból származik, anno a kölesből nyert lisztből készítették. Napjainkban búzadarával helyettesítik a köleslisztet. Az isteni sütemény elkészítéséhez még tej, víz, cukor, vaj, narancshéj, túró szükséges.
A migliaccio nem csak édes, hanem sós verzióban is elkészíthető.
Struffoli
A struffoli apró, olajban sütött golyók, karácsonytól karneválig készítik. Ismét egy tipikus nápolyi édességről beszélünk (ezek a nápolyiak tudnak valamit). 🙂
Elkészítéséhez lisztre, tojásra, cukorra, mézre, olajra, citromra, narancsra, vajra és ilyen-olyan színes cukorra van szükség.
Tipp: ha sütőben sütöd ki a gömböcskéket, egy picit kalóriaszegényebb lesz a sütid.
Chiacchiere
Chiacchiere, bugie, cenci, frappe, crogetti – ha ezeket a sütineveket hallod, egyről beszélünk, de az elnevezése régióról régióra változik. Az ősi Rómában karnevál idején ez a lisztből, vajból, cukorból, tojásból készített süti nem hiányozhatott az asztalról.
Pignoccata
Tipikus szicíliai édesség (hasonlít a struffolihoz), ami tojásból, cukorból, lisztből, reszelt citromhéjból készül.
Cassatelle
Tipikus szicíliai édesség, tulajdonképpen édes túróval töltött, olajban sütött ravioliról beszélünk, amit még olvasztott csokival nyakon is öntünk biztos, ami biztos alapon, nehogy kevés legyen a bevitt kalória. 🙂
La schiacciata alla fiorentina
La schiacciata alla fiorentina tipikus firenzei sütemény, tejszínhabbal töltve.
Egyszerű, de nagyszerű sütiről beszélünk, ami tojásból, cukorból, tojásból, olajból, narancsléből, lisztből, élesztőből készül.
Berlingozzo
Tipikusan toszkán édesség, ami a szomszédos Umbriában is közkedvelt. Ősi receptről beszélünk, amit a 400-as években kifejezetten a karnevál végén, nagycsütörtökön készítették és fogyasztották. Elnevezése a “Berlinganaccio” szlengből származik, ami az asztal körüli mulatságot jelenti.
Lisztből, tojásból, cukorból, olajból, élesztőből és reszelt citromhéjból készült, nagyon finom sütemény.
Crescionda di Spoleto
Tipikus umbriai karneváli, 3 rétegű süteményköltemény a spoletoi crescionda, amit varázs süteménynek is neveznek.
Elkészítéséhez amaretti, tej, liszt, cukor, tojás, citromhéj, csokoládé, rum és amaretto szükséges.
Azon édesszájú olvasóknak, akik további olasz farsangi finomsággal szeretnének megismerkedni, valamint egyúttal az olasz nyelvet is gyakorolnák, ajánlom figyelmükbe ezt az oldalt, ahol temérdek receptet találnak. 🙂
Szeretsz olvasni az olasz kultúráról, szokásokról, ételekről, városokról vagy nyelvtanulási érdekességekről? Akkor a blogomban bőven találsz inspiráló tartalmat!
Nyelvtani tudásodat fejlesztenéd? Lapozz bele az olasz nyelvtan könyvembe! Érthető, gyakorlatias, kétnyelvű, jobb agyféltekés.
Olaszul vagy angolul tanulnál? Várlak szeretettel online magán- vagy csoportos óráimon, ahogy Neked kényelmes!
| dolci di carnevale | farsangi édességek |
| facile | könnyű |
| veloce | gyors |
| tradizione | szokás |
| scorza di limone | citromhéj |
| uvetta | mazsola |
| scaldare | megmelegíteni |
| temperatura ambiente | szobahőmérséklet |
| cremoso | krémes |
| panna | tejszínhab |