Az olasz találmányok nyomában 8.

2021-11-16
Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , ,
0

A legismertebb olasz találmányok az első bank, a zongora, a galvánelem, a telefon, a kávéfőzőgép, a jacuzzi, a farmer, az első személyi számítógép, a szemüveg .
De milyen találmányok fűződnek még az olaszok nevéhez?

Modern autópálya
Az úgynevezett Autostrada dei Laghi annak az igénynek az eredménye, ami az 1920-as években merült fel, miszerint Milánót egyesítsék a közeli Como és Varese városokkal, valamint a Comói-tó és a Maggiore-tó turisztikai területeivel.

Piero Puricelli mérnök, Lomnago grófja volt az, aki az autópálya ötletét „csak az autók számára” gondolta el, vagyis a gyors forgalom számára fenntartott (tehát nehézgépjárművek, kerékpárok és gyalogosok számára nem) utat képzelt el.

Az útdíj az építési és kezelési költségek fedezésére szolgált a tervei szerint. Ez futurisztikus ötletnek számított, mert akkoriban kevés autó volt forgalomban.

1923-ban összesen 84 687 gépjármű futott az olasz utakon, ebből ötvenhétezer autó, huszonötezer teherautó és 2685 busz. Ennek ellenére már 1921-ben Piero Puricelli, út- és ipari építési vállalkozó megalapította a Società Anonima Autostrade-et, és megkapta az engedélyeket arra, hogy egyes projektjeit „közhasznúvá” nyilvánítsák, és ezért megkezdhesse a konkrét megvalósítást.
A bürokratikus és jogi késedelmek ellenére is mindösszen csak 15 hónap alatt készült el a modern autópálya, ami olasz „mértékben” számolva rekordidőnek számított.

Highway, Road, Truck, Vehicles, Mobility, Road System

Helikopter  (1930 Corradino d’Ascanio)
Az első teljesen működőképes olasz helikopter a Ciampino repülőtér kifutópályáján száll fel: ez volt a D’AT3, amit Corradino D’Ascanio mérnök tervezett és épített, Marinello Nelli őrnagy vezetésével.

1930. október 8-án a gép megdöntötte a repülés időtartamának rekordját (8 ’45 „), 10-én a távolságrekordot (egyenes vonalban 1,079 méter), valamint a maximális emelkedési magasság (18 méter) rekordját is.

Helicopter, Civil Protection, Pelikan, Yellow, Rescue

Olaszul tanulók vagy a nyelvet gyakorlók számára ajánlom az alábbi videót, amiben a helikopter feltalálásáról nézhettek meg egy érdekes, rövid dokumentumfilmet: 

Ne feledjük, a tervezőmérnöknek, Corradino d’Ascaniónak köszönhetjük az idén 75. születésnapját ünneplő, egyik legismertebb olasz ikont, a Vespát is.  (1946)

Scooter, Scooters, Motorcycle, Classic, Retro, White

„Kotyogós” mokka kávéfőző
Gondoltátok volna, hogy egy mosógépnek köszönhető  a kotyogós kávéfőző?
Egy napon Alfonso Bialetti, az ablakból elnézte a feleségét, ahogy a ruhákat mosta a mosógép elődjében, a“lisciveuse” -ben. Alfonsónak alumínium-feldolgozó műhelye volt Crusinallo-ban, és az az ötlete támadt, hogy a mosógép elvét kihasználva építsen egy kávéfőzőt.

A művészlelkű Alfonso magának vallja a prototípust,  és fia, Renato, aki 1946-ban vette át a céget, megnyitotta a történelem kapuit a mokka kávéfőző előtt, amiből univerzális ikon vált. Egy év alatt több, mint egymillió darabot adott el belőle.

1996-ban a 100 csészés  modell bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe.
2010-ben a Shanghai Expón jelen volt a világot megváltoztató 10 olasz találmány között.

Sikerének titka, hogy olcsó, kicsi és könnyen használható kávéfőző. 
Alumíniumból készül, ami porozitásának és hőtartó képességének köszönhetően maximálisan megőrzi a kávé aromáját.
Azt mondják, hogy a 3 személyes kávéfőzővel lehet a legaromásabb kávét készíteni, de létezik 1, sőt 18 személyes Bialetti is.

Coffee, Moka, Breakfast, Bialetti

Ha lemaradtál volna az előző részekről:

A sorozat első részében többek között a kerek ívről, a fémharangról,  a szögről, a római vízvezeték rendszerről olvashattok.
A második részben  a szemüveg és az iránytű feltalálásáról olvashattok.

harmadik részben az alábbi olasz találmányokról olvashattok: bank, lottó, újság, távcső.
Az olasz talámányokról szóló sorozat negyedik részében a barométer, az akkumulátor, a kávéfőzőgép, az írógép és az indigó feltalálásáról olvashattok.

Az 5. részben többek között a telefonról, a Borsalino  kalapról valamint a tésztagyártó gépről olvashattok.
A 6. részben többek között a Mercalli-skáláról, valamint az izzó, az elektromos motor és a karburátor feltalálásáról olvashattok.
A 7. részben a távíró, a szárnyashajó, a radar, az eszpresszó kávéfőző valamint a fagylalttölcsér feltalálásáról szól. 

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂 

autostradaautópálya
lago / laghitó / tavak
elicotterohelikopter
burocraziabürokrácia
caffettiera moka„kotyogós” mokka kávéfőző
gestirekezelni
direzioneirány
lavatricemosógép
prototipoprototípus
alluminioalumínium

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük