Tanuljunk filmekből! 19 igaz történet feldolgozó, olasz film a Netflixen

2021-09-09
Olasz nyelvtanulás , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , ,
0

Kértétek, hogy legyen olyan bejegyzés is az olasz dalok után, ahol a nyelvtani nehézségeket is felsoroltam (ITT és ITT tudjátok elolvasni, ha lemaradtatok róla), amiben olasz filmeket ajánlok nyelvtanulóknak.

Filmekből tanulni is remek ötlet, de jó, ha tisztában vagytok ennek a nyelvtanulási módszernek az előnyeivel és a buktatóival!

Előnye, hogy látjátok, mi történik, tehát sok mindent ki lehet következtetni. Viszont ha nem ismeritek az adott szót vagy kifejezést, érdemes lejegyzetelni, és bevinni az aktív szókincsetekbe.

Előnye, de egyben hátránya is a felirat.

Mire gondolok?
Ha azonos nyelven nézitek és olvassátok a filmet, az agyunknak csak egy nyelvre kell koncentrálnia, ez mindenféleképpen előny.
Viszont a Netflixen még az eredeti nyelven is hiányosak a feliratok, 1-1 szó, de akár mondat is kimaradhat.

Forráskép megtekintése

Ha viszont az eredeti nyelven nézitek, és mondjuk magyarul vagy angolul olvassátok, az agyunk igen rövid idő alatt elengedi a nehezebb feladatot, és csak a könnyebbikre fog koncentrálni. Ergo, ha meg szeretnétek érteni a filmet, arra tökéletes, de a nyelvtanulásnál engedjük el a 2 nyelvet.

Nehézséget tud még okozni, ha pl. maffiás filmet néztek,  akcentusban vagy akár dialektusban beszélnek.
Ugyanez a helyzet, ha a film főszereplői fiatalok, itt egészen biztos, hogy az olasz szlenggel kell megküzdenünk.

Tv, Man, Watching, Room, Office, Modern, Technology

Az, hogy a filmeket nyelvtani nehézség szerint csoportosítsam, szinte lehetetlen feladat, mert egy másfél órás film egészen biztosan tartalmaz kijelentő módban legalább 4-5 igeidőt, feltételes, felszólító és kötőmódot is. A nyelvtan mellett még az adott film témája tudja nehezíteni, vagy éppen ellekezőleg, könnyíteni a nyelvtanulók dolgák.

Ebben a bejegyzésben 16 olyan olasz filmet válogattam össze, amik valós történeteket dolgoznak fel.
A maradék 3 szintén olasz történetre épül, de a filmek amerikaiak és/vagy koprodukciók, viszont van hozzájuk olasz szinkron és olasz felirat is.

Tv, Remote, Home, Netflix, Watch, Video, Streaming

Remélem, hogy szeretni fogjátok ezeket a filmeket, a következő filmes bejegyzésben pedig megpróbálom a lehetetlent, és válogatok néhány “könnyebben” érthető filmet.

Buona visione a tutti!


ENRICO PIAGGIO – VESPA

A film a II. világháború után, az “olasz csoda” időszakában játszódik.
A Corradino D’Ascanio mérnök által tervezett híres Vespa robogó gyártójának, Enrico Piaggiónak az életét dolgozza fel Alessio Boni és Enrica Pintore főszereplésével.

Forráskép megtekintése
Képek forrásai: wikipedia és media.senscritique.com


IL DIVIN CODINO

A Divin Codino egy 2021-es életrajzi film, Letizia Lamartire rendezésében, Andrea Arcangeli főszereplésével, középpontjában Roberto Baggio futballista élete áll.

Forráskép megtekintése


MIA MARTINA – Io sono Mia

Serena Rossi főszereplésével ebben az életrajzi filmben Domenica Berté, művésznevén Mia Martina életét ismerhetjük meg. Egy olyan énekesnőét, aki nem volt hajlandó fejet hajtani, beállni a sorba, követni a konvenciókat.

Forráskép megtekintése


18 REGALI
A 18 ajándék egy megható film az anyai szeretről.
Elisa Girotto igaz története ihlette a filmrendezőt. A harmincöt éves Elisa mellrákban hunyt el, nem sokkal halála előtt született meg kislánya, Anna.

Halála előtt írt egy naplót a kislányának mindenféle anyai jótanáccsal, valamint hagyott neki 18 születésnapi ajándékot remélve, hogy legalább így, posztumusz vele maradhat nagykoráig.


IL SINDACO PESCATORE
Fantasztikus film Sergio Castellitto főszereplésével.
2010. szeptember 5-én hét lövés vetett véget Angelo Vassallo, a halász polgármester életének. Körülbelül tizenkét évvel korábban Angelo, aki halászként dolgozott, úgy döntött, hogy indul a polgármesteri posztért.

Egyszerűsége, veleszületett karizmájával kombinálva, meggyőzte Pollica és Acciaroli lakosságát, hogy megválasszák.

Rövid idő alatt a polgármester igazi kulturális forradalmat hajtott végre, és a halászfalvukat paradicsommá változtatta, ahová nyaranta mintegy húszezer turista látogatott el. Sajnos ez a hirtelen jólét, ez a hirtelen gazdagság vonzotta az alvilággal összejátszó vállalkozókat.

Angelo szembenszállt velük, ezért a camorra megölette.

Forráskép megtekintése


THE_STARTUP – Accendi il tuo futuro

Az „olasz Zuckerberg” története. Egy 20 éves egyetemista, Matteo Achilli megálmodta és létrehozta az Egomniát.

Forráskép megtekintése

MY WAY
Belusconi felemelkedéséről és bukásáról szóló dokumentumfilm, amiben Berlusconi  otthonának és az irodájának egy részébe is bepillantást nyerhetünk.

Forráskép megtekintése


L’ISOLA DELLE ROSE –  L’incredibile storia dell’Isola delle Rose

Iyen is csak egy olasz fejéből pattanhat ki. 😉

Giorgio Rosa mérnök megálmodott és létrehozott a senki földjén, szabad vizeken egy “független államot”, egy mesterséges platformot zászlóval, útlevéllel 1968-ban.

Forráskép megtekintése


SCUSATE SE ESISTO! 

A film főszereplője egy női építészmérnök, aki megálmodja és megvalósítja Róma peremén, Corvialéban a lakónegyed újratervezését, ez a „chilometro verde”.

Forráskép megtekintése


UN MONDO NUOVO

Megható és elgondolkodtató film Altiero Spinelliről, az Európai Unió egyik olasz alapító atyjáról,  és Mussolini diktatúrája alatt töltött éveiről szól.

Forráskép megtekintése


SULLA MIA PELLE

Stefano Cucchi életének utolsó hetét meséli el, Alessandro Borghi alakításában, csakis erős idegzetűeknek.
Stefano Cucchi egy barátjával egy autóban ült.

Mögöttük megállt egy rendőrautó, a két fiút átkutatták, és Stefanónál különféle kábítószert találtak, ezért tartóztatták, kihallgatták, házkutatást tartottak az otthonában és végül őrizetbe vették. Stefano epilepsziás, de nem kapta meg a gyógszereit, az arcán zúzódásfoltok látszottak, mint kiderült, 3 rendőr erőszakkal hallgatta ki, Stefano végül belehalt ezekbe a sérülésekbe.

Forráskép megtekintése


LEA

Egyre több a nők ellen elkövetett erőszak és gyilkosság, ezt a témát dolgozza fel ez és a következő film is.
Lea Garofalo az élete árán is képes volt szembeszállni a maffia túlzott hatalmával. Kivégézést volt párja, közös gyermekük édesapja rendelte el.

Forráskép megtekintése


I NOSTRI FIGLI

Marianna Manducát megölte a férje, közös 3 gyermeküket a nő unokatestvére, Carmelo Calì és felesége, Paola Giulianelli fogadta örökbe.

Forráskép megtekintése


PRIMA CHE LA NOTTE

Giuseppe Fava szicíliai újságíró hosszú római tartózkodás után tért vissza szülőföldjére,Cataniába. Ötlete egy új ingyenes és közvetlen újság megnyitása az illegális és korrupciós ügyek felderítése érdekében. Ez természetesen nem tetszett a maffiának, és 1984 januárjában több lövéssel megölték őt az autójában.

Forráskép megtekintése


ROCCO CHINNICI

A 70-es évek végén a palermói ügyész, Rocco Chinnici élen járt a szervezett bűnözés elleni küzdelemben Szicíliában. A fiatal Paolo Borsellino közreműködésével Chinnici a pénzmosással és a csalárd szerződésekkel kapcsolatos nyomozáson dolgozott.
Ahogy minden ügyészt akkoriban, őt is kivégezte a maffia, a film lánya regénye alapján készült.

Forráskép megtekintése


DUISBURG – LINEA DI SANGUE

A németországi Duisburgban 2017. augusztus 15-én, Ferragostó napján két fiatal gyilkos megöl egy 6 fős, fiatal calabriai férf társaságot egy olasz étterem kijáratánál. A német rendőrség az olasz hatóságokkal együtt nyomoz. Ebben a filmben is csodálatos calabriai aktentust, néha calabrese nyelvet is hallhattok.

Forráskép megtekintése

Végük a 3 “kakukktojás” film:

COFFEE FOR ALL – Caffè Sospeso
Egy csodálatos dokumentumfilm 3 nyelven, 3 országban: Nápolyban,  Buenos Airesben és  New Yorkban a kávé és a kávéfogyasztás körül. A film nem csak a kávéról, hanem emberi sorsokról is szól.

Forráskép megtekintése


L’UOMO DA COPERTINA – VERSACE

1997. március 15-én gyilkosság áldozatává vált  Gianni Versace divattervező az Államokban, a Miami Beachen található villája bejáratában.  Gyilkodást, Andrew Cunanant, 7 évvel korábban, egy szórakozóhelyen ismerte meg.

Forráskép megtekintése


I DUE PAPI

Jonathan Pryce és Anthony Hopkins tolmácsolása Ferenc pápa és  XVI Benedek pápa találkozását mutatja be a pápai nyári rezidencián majd a Vatikánban, mielőtt Benedek pápa lemondott volna tisztségéről és mielőtt Ferencet pápává választották volna.

Forráskép megtekintése

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is hasznos lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük