Az olasz találmányok nyomában 10.

2021-12-03
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , ,
0

Az olasz találmányokról szóló, 10 részes bejegyzés sorozat utolsó részéhez érkeztünk.

P101
A Programma 101 (P101) egy programozható asztali számítógép, amit az olasz Olivetti cég fejlesztett ki 1962 és 1964 között, és amit 1965 és 1971 között gyártottak. Először a BEMA irodai termékek kiállításán New Yorkban mutatták be.

1965 októberében Pier Giorgio Perotto mérnök tervezte (a tiszteletére lett Perottina a beceneve) Giovanni De Sandréval és Gastone Garzierával közösen. A tervező, Mario Bellini egy futurisztikus dizájnt adott neki.

Forráskép megtekintése
Kép forrása: inexhibit.com

Nitroglicerin
Ascanio Sobrero olasz vegyész és orvos volt, aki a világon elsőként szintetizálta a nitroglicerint és a sobrerolt. 1846-ban, egy mannittal végzett kísérlet során sikerült nitromannitot előállítani.

A glicerin-trinitrát (más néven nitroglicerin vagy robbanóolaj) színtelen, viszkózus folyadék, amit a gyógyszeripar és a robbanóanyag-ipar is alkalmaz.

Forráskép megtekintése

Zongora
Bartolomeo Cristofali,  1698
Bartolomeo Cristofori  a modern zongora atyja, a Mediciek udvari hangszerkészítője volt.
Csembalókészítő volt, neki tulajdonítják a zongora feltalálását, amit az ő idejében gravicembalo col piano e forténak, azaz halkan és hangosan szóló csembalónak neveztek.

Ez a név a zongorának arra a – csembalótól különböző – tulajdonságára utal, hogy a hangerő a billentyűkre gyakorolt nyomással arányosan változik. Cristofori úgy érte el ezt a hatást, hogy a csembalóban lévő pengető szerkezetet olyan kalapácsmechanikával helyettesítette, ami a húrokat nagyobb vagy kisebb erővel is képes volt megütni.

Villa, Space, Room, Architecture, House, Old, Interior

Torricelli csöve, vagy Torricelli barométere
Feltalálójáról, Evangelista Torricelliről neveztek el, ez volt az első mérőműszer, amit kifejezetten a légköri nyomás mérésére készítettek még 1644-ben.

Forráskép megtekintése
Kép forrása: fineartamerica.com

Farmer
Régen szokás volt a szöveteknek a gyártási hely nevét adni, a farmer Genovából származik, nagy valószínűséggel a francia „bleu de Gênes kifejezésből. A XVI. századtól a genovai haditengerészet széles körben használta vitorlás hajóinak a felszerelésére, a rakomány betakarására és matrózok felöltözésére is.
Erre a bejegyzésre kattinva bővebben olvashattok a farmer feltalálásáról.

Jeans, Pants, Clothing, Blue, Fashion, Fabric, Denim

Hegedű
A XVI. század hangszere, szülővárosa Cremona, és több híres hegedűkészítő neve fúződik hozzá. Az első hegedűkészítő Andrea Armati volt (1500–1577), az ő hegedűit fejlesztette tovább Andrea Guarneri (1626-1698) és Antonio Stradivari (1644–1737).

Forráskép megtekintése
Kép forrása: thesoundpost.co.uk

Jacuzzi
A Jacuzzi család Friuliból vándorolt ki az Államokba. Candido Jacuzzi legkisebb fia 15 hónapos korában egy betegség következményeként reumás lázban szenvedett, az orvosok nem jósoltak neki 3 évnél hosszabb életet.

Balneotherapy, Seaside, Water, Bath, Relax, Modern

Fájdalmai enyhítésére minden nap kórházi kezelésre, hidroterápiára járt az édesanyjával, aki kétségbeesésében megkérte a férjét, hogy készítse el ezt a szerkezetet otthonra is. A szivattyú a J-300-as nevet kapta, és az orvosok unszolására szabadalmaztatta is.

Majd 5 évvel később, 1968-ban elkészült az immár integrált  fúvókákkal ellátott hidromasszázs kád. Kenneth, akinek 3 évet adtak, 75 éves korában hunyt el.

Az alábbi olasz nyelvű videót elsősorban olaszul már beszélők figyelmébe ajánlom:

Ha lemaradtál volna az előző részekről:

A sorozat első részében többek között a kerek ívről, a fémharangról,  a szögről, a római vízvezeték rendszerről olvashattok.
A második részben  a szemüveg és az iránytű feltalálásáról olvashattok.

harmadik részben az alábbi olasz találmányokról olvashattok: bank, lottó, újság, távcső.
Az olasz talámányokról szóló sorozat negyedik részében a barométer, az akkumulátor, a kávéfőzőgép, az írógép és az indigó feltalálásáról olvashattok.

Az 5. részben többek között a telefonról, a Borsalino  kalapról valamint a tésztagyártó gépről olvashattok.
A 6. részben többek között a Mercalli-skáláról, valamint az izzó, az elektromos motor és a karburátor feltalálásáról olvashattok.

A 7. részben a távíró, a szárnyashajó, a radar, az eszpresszó kávéfőző valamint a fagylalttölcsér feltalálásáról szól.
A 8. részben többek között a modern autópálya, a helikopter, a kotyogós kávéfőző feltalálásáról olvashattok.

A 9, részben többek között a mikroprocesszorról, a bimetál érméről, a dobpisztolyról, a traffipaxról, a kerékpár sebességváltójának a feltalálásáról lehet olvasni.

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

primo personal computer első személyi számítógép
nitroglicerina nitroglicerin
pianoforte zongora
clavicembalo csembaló
tubo cső
barometro barométer
jeans farmer
marinaio tengerész
stoffa szövet
violino hegedű

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük